Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

gandalf

Όταν λέμε φανταστική λογοτεχνία εννοούμε ένα είδος λογοτεχνίας που αναφέρεται σε φαινόμενα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματικότητα. Κατά ένα τρόπο γίνεται μια εισβολή του “αφύσικου” κόσμου στον φυσιολογικό.

Ο μεγαλύτερος συγγραφέας του φανταστικού, άνετα θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι ο Τζ. Ρ. Τόλκιν ο οποίος έγραψε το Σιλμαρίλλιον και την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Δημιούργησε έναν ολόκληρο κόσμο, αυτόν της Μέσης Γης και επινόησε μέχρι και γλώσσα των ξωτικών. Άξια συνεχιστής της δημοφιλίας του η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Στην Ελλάδα, η λογοτεχνία του φανταστικού, που στο εξωτερικό έχει δώσει αριστουργήματα, γνωρίζει άνθηση τα τελευταία 10 χρονια. Ως τώρα απο το αναγνωστικό κοινό είχαν ζήτηση τα πιο ρεαλιστικά και ιστορικά βιβλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα βιβλία του φανταστικού να μην τα αναλαμβαναν μεγάλες εκδοτικοί οίκοι κι έτσι δεν είχαν την προώθηση που τους άξιζε.

Ευτυχώς μεγάλες κινηματογραφικές εταιρίες στο εξωτερικό πήραν τα δικαιώματα απο παγκόσμια best sellers (βλ. Άρχοντα των δαχτυλιδιών, Χάρι Πότερ κ.α.) και έτσι γυρίστικαν σε ταινίες με αποτέλεσμα να τα γνωρίσει το ελληνικό κοινό.

Έτσι δειλά, δειλά άρχισαν να γεννιούνται και τα δικά μας φανταστικά διαμαντάκια. Πρωτεργάτες ήταν ο Σταμάτης Μαμούκος, ο Πάνος Ρούτης, Νίκος Βλαντής, Πάνος Κουτρουμπούσης, Γιώργος Μπαλάνος, Ανθίπη Φιαμού, Graham W. Still (ψευδ. του Γιώργου Β. Παπαδόπουλου), Γιωργος Ζαρκαδάκης, Διαμαντής Φλωράκης. Υπέροχοι συνεχιστές τους είναι η Άρτεμις Βελούδου, Μαρία Μουστοπούλου, Γιώργος Γιώτσας, Παναγιώτης Δεληγιάννης, Χρήστος Κασκαβέλης, Κωνσταντίνος Κέλλης, Σουζάνα Χατζηνικολάου, Αγνή Σιούλα, Φώτης Κατσιμπούρης, Βίβιαν Φόρτη, Γιάννης Μαργέτης, Μαρία Στεφάνου, Γιωργία Κακαλοπούλου και αρκετοί άλλοι. 

Παρακάτω σας παρουσιάζω βιογραφικά ορισμένων απο τους συγγραφείς μας.

ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΝΤΗΣ

Νίκος Βλαντής
Νίκος Βλαντής

Ο Νίκος Βλαντής γεννήθηκε το 1973 στην Αλεξανδρούπολη. Έχει σπουδάσει πολ. μηχανικός και ήταν διευθυντής στο περιοδικό “index”. To 2006 αποσύρθηκε και ίδρυσε μαζί με τη Μαρία Βλαντή τον εκδοτικό οίκο “Μαγικό κουτί”. Το 2011 το παραχώρησε στον συγγραφέα Σπύρο Παλούκη και ασχολήθηκε με μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα σύμμιξης λογοτεχνίας και επιστήμης. Έχει μετακομίσει στη Γαλλία.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

 1. “Ο αρνητής”  εκδόσεις Μαγικό κουτί
 2. “Κοσμορεύμα” Ιδιωτική έκδοση
 3. “Tractatus Magico- Philosophicus” εκδόσεις Μαγικό κουτί
 4. “Λήθη”  εκδόσεις Κέδρος
 5. “Writersland” εκδόσεις Κέδρος
 6. “Μπαρτ λεμπυ ο κομπιουτεράς”, εκδόσεις Απόπειρα
 7. “Greek psycho”, εκδόσεις Οξυ
 8. “Η ανυπαρξία που σου αξίζει” εκδόσεις Οξύ
 9. “Θέλω να μείνω λίγο μόνη μου να σκεφτώ”  εκδόσεις Περίπλους
 10. “www. tospitimas.gr” εκδόσεις Περίπλους
 11. “Αλκιβιάδης Δεσμώτης” εκδόσεις Απόπειρα

Έχει συμμετοχή σε 8 συλλογικά βιβλία και έχει μεταφράσει βιβλία απο τα γαλλικά.

b107966b41199

ΆΡΤΕΜΙΣ ΒΕΛΟΥΔΟΥ ΑΠΟΚΟΤΟΥ

βελούδουΗ Άρτεμις Βελούδου Αποκότου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1988. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική, και αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα με την ειδικότητα ιστορικού-φιλολόγου. Συλλέγει μύθους και θρύλους ξένων χωρών υπό μορφή δοκιμίου. Το 2013 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, το βιβλίο “Εφιάλτες,Συμβόλαιο ψυχής”. Το 2015 συνέχισε με το “Εφιάλτες, Ψευδαίσθηση” και το 2016 σκδόθηκε το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας “Εφιάλτες, Αποδέσμευση”.

 1. “Εφιάλτες, Συμβόλαιο ψυχής” Εκδόσεις iWrite.gr
 2. “Εφιάλτες, Ψευδαίσθηση” Εκδόσεις iWrite.gr
 3. “Εφιάλτες, Αποδέσμευση” Εκδόσεις iWrite.gr

178858172565533128372158

ΣΟΥΖΑΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σουζάνα Χατζηνικολάου
Σουζάνα Χατζηνικολάου

Η Σουζάνα Χατζηνικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απο μικρή της άρεσε να γράφει παραμύθια και ιστορίες φαντασίας. Σπούδασε ιατρική και είναι παιδίατρος σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η “Ίριδα: η πόλη της ψυχής μας” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

 1. “‘Ιριδα, η πόλη της ψυχής μας”  εκδόσεις Πατάκη
 2. “Το αυγό του Θεού”  εκδόσεις Κεδρος

1582200128090580

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΜΠΟΥΡΗΣ

Φώτης Κατσιμπούρης
Φώτης Κατσιμπούρης

Ο Φώτης Κατσιμπούρης γεννήθηκε, μεγάλωσε και μένει στην Καλαμάτα. Σπούσασε Παιδαγωγική στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Τρίπολης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και εγάζεται ως εκπαιδευτικος. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία τα οποία απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

 1. “Ανάμεσα σε δυο αγγέλους”  εκδόσεις Ωκεανός
 2. “Ο όρκος”,   εκδόσεις Ωκεανός
 3. “Ο σκιοφύλακας”  εκδόσεις Διόπτρα
 4. “Μάργω”  εκδόσεις Κλειδάριθμος

9789604616855-1000-11356369789606769511-1000-0597560

ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μαρία Στεφάνου
Μαρία Στεφάνου

Η Μαρία Στεφάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό Αττικής, και απο παιδί αγαπούσε την υποκριτική. Άρχισε να γράφει ερασιτεχνικά και ασχολήθηκε επαγγελματικά όταν δυαδικτυακοί  φίλοι της, ενθουσιάστηκαν και την υποστήριξαν.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

 1. “Σιωπή στο σκοτάδι”,   εκδόσεις iwrite.gr
 2. “Νοέλια. η προφητεία του μαύρου ρόδου”,  εκδόσεις Πηγή
 3. “Νοέλια, η επιστροφή του μαύρου ρόδου”  εκδόσεις Πηγή
 4. “Μια βόλτα στον παράδεισο”  εκδόσεις λιβάνη

1572861115729117

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s