Μάνος Λοϊζος – Όλα τον θυμίζουν

Ο Μάνος Λοϊζος ήταν κυπριακής καταγωγής κι ένας απο τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στην Λάρνακα και ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας.  Όταν ήταν επτά χρονών η οικογένεια του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης ζωής.

17-9-2014_%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf-1982-%cf%80%ce%b5%ce%b8%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%b6

Απο παιδί έδειξε την αγάπη του στη μουσική, γράφτηκε στο Εθνικό Ωδείο Αλεξάνδρειας και άρχισε να μαθαίνει βιολί αλλά τον κατέκτησε η κιθάρα. Αφού αποφοίτησε απο το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας το 1955 ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στην φαρμακευτική σχολή και αργότερα στην ΑΣΟΕΕ. Στις αρχές του 1960 αποφασίζει να τα παρατήσει όλα και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την μεγάλη του αγάπη, την μουσική.

Στην αρχή, για να καταφέρει να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές όπως γραφίστας, μουσικός σε μπουάτ και σερβιτόρος. Τον κερδίζει και η πολιτική και γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Τον Απρίλιο του 1962 ιδρύει και γίνεται αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής που είχε ως στόχο την στήριξη των έργων του Μίκη Θεοδωράκη. Στον Σύλλογο αυτό ήταν επίσης μέλη ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Νότης Μαυρουδής, ο Φώντας Λάδης, ο Μάνος Ελευθερίου και πολλοί άλλοι. Ο Μίκης Θεοδωράκης του δίνει την θέση του διευθυντή της χορωδίας του Συλλόγου και το καλοκαίρι του 1962 συμμετέχει στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη» που ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Παρκ. Την ίδια χρονιά ηχογραφεί το πρώτο του σαρανταπεντάρι “Το τραγούδι του δρόμου” σε στίχους του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ερμηνεία απο τον Γιώργο Μούτσιο.

%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%b6%ce%bf%cf%82

Τον Μάρτιο του 1965 παντρέυεται την πρώτη του σύζυγο Μάρω Λήμνου, γνωστή ως Μάρω Λοϊζου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τον επόμενο χρόνο αποκτούν μια κόρη, την Μυρσίνη. Το Σεπτέμβρη του 1967 ξεκινάει η Χούντα των Συνταγματαρχών και φεύγει στην Αγγλία. Επιστρέφει τον επόμενο χρόνο.

Το 1971 γνωρίζει την δεύτερη σύζυγο του,  την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη. Το 1972 θα ιδρύσει την Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ).

thumb_640

Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου θα συλληφθεί στο σπίτι του στο Χολαργό και θα κρατηθεί για δέκα ημέρες. Έπειτα, μέσα στο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας.  Την τριετία 1974 – 1977 θα γίνει ένας απο τους κυριότερους αντιπροσώπους του πολιτικού τραγουδιού. Το 1978 θα γίνει πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας και θα παντρευτεί με την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.

Τον Οκτώβριο του 1981 μπήκε στο Γενικό Κρατικό νοσοσκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια. Την ίδια χρονιά ταξίδεψε στην Μόσχα για για ιατρικές εξετάσεις. Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα σε νοσοκομείο. Τον Αύγουστο ταξίδεψε για νοσηλεία στη Μόσχα όπου στις 7 Σεπτεμβρίου υφίσταται δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Πεθαίνει δέκα ημέρες αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

manos_loizos-2

Στην εικοσάχρονη διαδρομή του, ο Μάνος Λοϊζος μας χάρισε ορισμένα απο τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια. Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Στέλιο Καζαντζίδη, Χάρις Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννη Πουλόπουλο και πολλούς.

Το 2007 χαρακτηρίστηκε ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

        • 1968 Ο Σταθμός (MINOS)
        • 1970 Θαλασσογραφίες (MINOS)
        • 1971 Ευδοκία (MINOS) Soundtrack
        • 1972 Να χαμε τι να χαμε (MINOS)
        • 1974 Καλημέρα ήλιε (MINOS)
        • 1974 Τα τραγούδια του δρόμου (MINOS)
        • 1975 Τα νέγρικα (MINOS)
        • 1976 Τα τραγούδια μας (ΜΙΝΟS)
        • 1979 Πρώτες εκτελέσεις (MINOS)
        • 1979 Τα τραγούδια της Χαρούλας (ΜΙΝΟS)
        • 1980 Για μια μέρα ζωής (MINOS)
        • 1983 Γράμματα στην αγαπημένη (ΜΙΝΟS)
        • 1985 Ο δρόμος τουΜάνου (ΜINOS)
        • 1985 Αφιέρωμα απο το Ολυμπιακό Στάδιο
        • 1992 Οι μπαλάντες του Μάνου (MINOS)
        • 1995 Κάτω απο ένα κουνουπίδι (Μεσόγειος)
        • Ενθύμιο Τρυφερότητας
        • 2002 Εκτός σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις (ΜΙΝΟS)
        • 2003 Τα τραγούδια του Σεβάχ (MINOS)
        • 2007 Αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο (MINOS)

 

Πηγές:

http://www.os3.gr/arhive_afieromata/gr_afieromata_manos_loizos.html

https://www.sansimera.gr/biographies/296

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%BF%CE%90%CE%B6%CE%BF%CF%82

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s