Black Sabbath, Tony Martin era.

black-sabbath

Πραγματικά, τι μπορεί κανείς να γράψει για τους πατέρες του Heavy Metal; Οι Black Sabbath δημιούργησαν μια ολόκληρη μουσική σκηνή. Το 1970 η μπάντα από το Birmingham της Αγγλίας «έριξε» τα θεμέλια σε αυτό που ονομάζουμε  metal οικοδόμημα, με την κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου album τους. Η καταιγίδα και οι κεραυνοί που ακούγονται στο ξεκίνημα του δίσκου, αλλά και η μαυροντυμένη φιγούρα του εξωφύλλου προαναγγέλουν αυτό που θα επακολουθήσει. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα οι Sabbath δημιούργησαν μια πορεία αξιοθαύμαστη, με δίσκους διαμάντια. Οι Iommy, Ozzy, Butler, Ward απάρτισαν την πρώτη και κατά πολλούς καλύτερη περίοδο του γκρούπ.

Στην παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες πορεία του συγκροτήματος, έχουν σημειωθεί πολλές αλλαγές στο lineup της μπάντας. Εξαίρεση αποτελεί ο  κορυφαίος, «riffmaster» κιθαρίστας Tony Iommy που είναι και το μοναδικό σταθερό μέλος όλα αυτά τα χρόνια. Οι Sabbath είχαν την ευλογία να συνεργάζονται με σπουδαίους τραγουδιστές  και όλες τους οι δισκογραφικές δουλειές ήταν εξαιρετικές. “Paranoid“, “Sabotage“,”Heaven and Hell“, “Mob Rules”, “Dehumanizer“, “Born Again“,  “Seventh Star”, με τον Ozzy, τον Ronnie James Dio, τον Ian Gillan, τον Glenn Hughes και τoν Tony Martin να μας έχουν χαρίσει μαγικές στιγμές με τις φωνές τους.

H πιο υποτιμημένη περιόδος, αλλά εξίσου σημαντική με τις προγενέστερες των Sabbath, είναι αυτή, με τον Tony Martin πίσω από το μικρόφωνο. Ο Martin με την καταπληκτική φωνή και τη μακρόχρονη θητεία του στη μπάντα, τους οδήγησε με επιτυχία σε μια νέα εποχή, κυκλοφορώντας μια σειρά από πολύ δυνατά albums.maxresdefault

Η καριέρα του με το γκρουπ ξεκινά το 1987. Ο Martin πήρε τη θέση του Ray Gillen (τραγουδιστής των Sabbath χωρίς επίσημη κυκλοφορία) σε μια περίεργη για τη μπάντα περίοδο, όπου οι εναλλαγές μελών στην σύνθεση της ήταν συνεχείς. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το “Eternal Idol. To album αν και δεν εισέπραξε θετικές κριτικές, ήταν εξαιρετικό με μια πιο Hard΄n΄heavy διάθεση. Στα ντραμς συναντάμε τον Eric Singer και στο μπάσο τον Bob Daisley. Περιέχει εννέα τραγούδια που διαθέτουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που τους έκαναν γνωστούς, κοφτερά riffs δηλαδή και σπουδαία φωνητικά. Τραγούδια όπως “Τhe Shining” και “Ancient warrior” αποδεικνύουν περίτρανα τα λεγόμενά μου.

Το 1989 κυκλοφορεί το καλύτερο album με τον Martin στα φωνητικά. Headless Cross. H συγκεκριμένη δουλειά κοιτάζει στα μάτια δίσκους ορόσημα του παρελθόντος. Τι να πρωτοπείς; Όλα τα τραγούδια έγιναν κλασικά από το συγκεκριμένο δίσκο. Riff που «σκοτώνουν» και φωνητικά για σεμινάριο. Το lineup της μπάντας; Cozy Powel, Tony Iommy, Laurence Cottle και Tony Martin, με τον τελευταίο να συνεισφέρει συνθετικά και στο συγκεκριμένο αλλά και στα επόμενα album της μπάντας. Μερικές από τις σκοτεινές και κλασικές (πλέον) στιγμές του δίσκου είναι το “Nightwing, “Headless Cross” και “Black Moon”.

Το 1990 βρίσκει το συγκρότημα σε μεγάλα κέφια. Η κυκλοφορία του TYR, η κατά πολλούς αγαπημένη δουλειά των Sabbath αυτής της περιόδου, ήταν γεμάτη μικρά αριστουργήματα. Το ΤYR κινείται στο ίδιο μοτίβο με τον προκάτοχό του. Βαρύ και σκοτεινό. Στη σύνθεση της μπάντας προστεθηκε ο μπασίστας Neil Murrey που πήρε τη θέση του Laurence Cottle. Τα “Anno Mundi”, “Law Maker” και “Jerusalem” είναι κομμάτια που πρέπει να ακούσετε οπωσδήποτε.

Το 1991 ο Martin φεύγει από το συγκρότημα και τη θέση του καταλαμβάνει για άλλη μια φορά ο Dio με τον οποίο κυκλοφόρησαν το πολύ καλό ‘Dehumanizer΄ (1992). Αυτή η συνεργασία όμως δε κράτησε για πολύ λόγω των τεταμένων σχέσεων των μελών του γκρουπ και έτσι η επιστροφή του Martin υπήρξε επιβεβλημένη.Το 1994 οι Iommy, Murrey, Martin, Nichols, Powel, κυκλοφορούν το αγαπημένο (μου) Cross Purposses. Album με διαφορετικό ηχόχρωμα σε σχέση με τις άλλες τους δουλειές. Σκοτεινός αλλά συνάμα πιο άμεσος δίσκος. Ο Martin βρίσκεται σε μεγάλα κέφια εκείνη τη περίοδο. Δέκα συνθέσεις η μια καλύτερη από την άλλη. “Cross Of Thorns” , “Dying Of Love”, “The Hand That Rocks The Cradle” μερικές από τις πληρέστερες στιγμές του δίσκου.

Τον Ιούνιο του 1995 κυκλοφορεί Το Forbidden. O τελευταίος δίσκος των Sabbath με τον Martin στα φωνητικά, έμελε να είναι άνευρος και αδύναμος συνθετικά,  λαμβάνοντας πολλές αρνητικές κριτικές. Σύμφωνα με τον frontman της μπάντας, οι σχέσεις των μελών, καθόλη τη διαρκεια της δημιουργίας του album ήταν τεταμένες. Το εξαιρετικό “Illusions Of Power” και η καταπληκτική μπαλάντα “I Won t cry for you, δε σώζουν την κατάσταση.

Ο Tony Martin  φεύγοντας απο τους Black Sabbath σχημάτισε πολλά προσωπικά project χωρίς ωστόσο ποτέ να καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα δημοτικότητας που γνώρισε στο συγκρότημα.

H ιστορία της μπάντας από την άλλη είναι λίγο πολύ γνωστή. Επανένωση με τον Ozzy και κυκλοφορία ενός επίσημου live (Reunion) το 1998 και ενός studio album (13) το 2013. Τον Απρίλη του 2009 κυκλοφόρησε το “The Devil You Know” με τον Dio στα φωνητικά, υπο το όνομα Heaven and Hell,.

Black Sabbath , Tony Martin era.

Δισκογραφία:

Eternal Idol (1987): The Shining,  Ancient Warriors,  Hard Life To Love,  Glory Ride,  Born To Lose, Nightmare,  Scarlet Pimpernel,  Lost Forever,  Eternal Idol.

Lineup:  Tony Martin, Tony Iommy, Bob Daisley, Eric Singer.

 

Headless Cross (1989): The Gates Of Hell,  Headless Cross,  Devil And Daughter,  When Death Calls,  Kill In The Spirit World,  Call Of The Wind,  Black Moon,  Nightwing.

Lineup: Tony Martin, Cozy Powel, Tony Iommy, Laurence Cottle.

 

TYR (1990): Anno Mundi,  The Law Maker,  Jerusalem,  The Sabbath Stones,  The Battle Of TYR,  Odin’s Court,  Valhalla,  Feels  Good To Me,  Heaven In Black.

Lineup: Tony Martin, Cozy Powel, Tony Iommy, Neil Murrey.

 

Cross Purposes (1994) : I Witness,  Cross Of Thorns,  Virtual Death,  Immaculate Deception,  Dying For Love,  Back To Eden,  The Hand That Rocks The Cradle,  Cardinal Sin,  Evil Eye.

Lineup: Tony Martin, Tony Iommy, Geezer Butler, Geoff Nicholls, Bobby Rondinelli.

Forbidden (1995): The Illusion Of Power,  Can’t Get Close Enough,  Shaking Off the Chains,  I Won’t Cry for You,  Guilty As Hell,  Sick And Tired,  Rusty Angels,  Forbidden,  Kiss Of Death.

Lineup: : Tony Martin, Cozy Powel, Tony Iommy, Neil Murrey.

 

πηγη

http://www.mousikesebeeries.gr

Βικιπαίδεια

http://www.southernrock.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=8824&Itemid=92

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s