Ο επιδραστικότερος δίσκος της ατμοσφαιρικής metal σκηνής. 20 χρονια “Theli”.

therion4

Oι Σουηδοί Therion είναι ένα απο τα πιο σημαντικά συγκροτηματα στο χώρο της συμφωνικής metal σκηνής. Η ιστορία της μπάντας ξεκινά πίσω στο μακρινό 1987 όπου ο Christofer Johnsson δίνει πνοή στο γκρουπ.

Έπειτα από τέσσερα demo (1989-1990) και πολλές αλλαγές στο lineup κυκλοφορoύν το πρώτο full-length album “Of Darkness” (1991), που κινείται στο χώρο του Death Metal. Στους επόμενους τρείς δίσκους “Beyond Sanctorum” (1992), “Symphony Masses: Ho Dragon Ho Megas” (1993) και “Lepaca Cliffoth” (1995)  o Johnsson πειραματίζεται, προσθέτοντας πλήκτρα στον ήχο τους με φυσικό επακόλουθο να αλλάξει το ύφος της μπάντας, σταδιακά μεν, ραγδαία δε.

Η μεγάλη αλλαγή συντελέστηκε το 1996, με τον δίσκο σταθμό για μια ολόκληρη μουσική σκηνή.  Tιτλοφορείται, “Τheli” .To “Theli”  ήταν ίσως το πιο επιδραστικό album εκείνης της δεκαετίας καθώς καθόρισε τον ήχο πολλών νέων συγκροτημάτων (Epica, Nightwish κλπ).

Ο συγκεκριμένος δίσκος εξέπληξε θετικά τους πάντες, εκτός από μια μερίδα παλιών οπαδών του γκρουπ. Η συνύπαρξη κλασικής μουσικής, metal κιθάρων αλλά και η άτυπη κόντρα των σκληρών φωνητικών του Johnsson με τη σοπράνο,  εκτόξευσαν τη δημοφιλία των Therion. Ο δίσκος περιέχει δέκα εξαιρετικές  συνθέσεις, Nightside of EdenThe Siren of the Woods και  Cults of the Shadow μερικά απο τα διαμάντια του album. Ένα όμως ήταν το κομμάτι που καθιέρωσε την μπάντα στον κόσμο. Το “To Mega Therion” . Mιλάμε για την πιο αναγνωρίσιμη σύνθεση του συγκροτήματος. Ώριμο, άκρως συναυλιακό, με ένα ίσως από τα καλύτερα solo,  που έχουν παιχτεί ποτέ.

Δε γνωρίζω αν όντως είναι ο καλύτερος δίσκος των Therion. Δε μπορώ να μιλήσω αντικειμενικά για αυτό το συγκρότημα (τους έχω δει live τέσσερις φορές ), είμαι σίγουρος όμως,  πως το “Theli”, εκτός οτι υπήρξε το πιο ριζοσπαστικό album τους, ήταν αυτό που έφερε στη μπάντα αναγνώριση και παράλληλα επηρέασε πληθώρα συγκροτημάτων.

Οι Therion συνεχίζουν μέχρι σήμερα να βγάζουν καταπληκτικά albums. Τα Vovin, Secret of the Runes, Lemuria και Sitra Ahra, πρέπει να τα τσεκάρετε.. ΧΘΕΣ.

ΤherionTheli (1996) Lineup: Christopher Johnsson, Piotr Wawrzeniuk, Lars Rosenberg, Jonas Mellberg

 

  • Preludium
  • To Mega Therion
  • Cults of the Shadow
  • In the Desert of Set
  • Interludium
  • Nightside of Eden
  • Opus Eclip
  • Invocation of Namaah
  • The Siren of the Woods
  • Grand Finalle

To άρθρο μπορείτε να το βρείτε επίσης στο ιντερνετικό περιοδικό MAXMAG

http://www.maxmag.gr/

 

πηγή

http://www.metal-archives.com/

http://www.rocking.gr/reviews/flashback/Therion_-_Theli/4468

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s