Η επιστροφή (Οι κόρες της Ελλάδας #1) της Φιλομήλα Λαπατά

1013_bks-0313359-1

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο που παρόλη την δυσπιστία μου απέναντι στην σύγχρονη ελληνική πεζογραφία (μεγάλη βλακεία μου τελικά) με έκανε και ξετρελάθηκα. Το βιβλιο “Η επιστροφή” (Οι κόρες της Ελλάδας #1) της Φιλομήλα Λαπατά.


Δύο λόγια για την συγγραφέα.

lapata_new_lifted_bvscuwΗ Φιλομήλα Λαπατά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις κι εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει όμως μόνιμη μαθήτρια της ζωής. Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά και αυτός της ο προβληματισμός αποτυπώνεται στα βιβλία της. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είναι το έβδομο μυθιστόρημά της. Καθώς αγαπά την ποικιλία, ζει μεταξύ δύο κόσμων: της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ας πάμε τώρα στα του βιβλίου…


Αυτό το βιβλίο έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μου αρέσουν σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα.
Η αφήγηση είναι γεμάτη ζωντάνια και αποπνέει στις περιγραφές του μια ρομαντική αύρα επηρεασμένη θα έλεγε κανείς από τον λατινικό μαγικό ρεαλισμό.
Επίσης έχει ένα υποβόσκον χιούμορ, ολίγον τι καυστικό (πάντα όμως ευγενικό και καλοσυνάτο), που εκδηλώνεται με εύστοχα σχόλια, συνήθως θίγωντας κοινωνικές καταστάσεις και συνήθειες.
Η πλοκή είναι αρκετά αργή καθώς ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος του στην περιγραφή των ηρώων του (πρωταγωνιστών και δευτερευόντων), των χαρακτήρων και του βίου τους και της Αθήνας, της ιστορίας της και των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν.
Η περίληψη του οπισθόφυλλου δεν αφορά ούτε το 50% της ιστορίας, καθώς η ιστορία της «επιστροφής» είναι μόνο ένα μέρος αυτού του καταπληκτικού πολύπτυχου που έχει δημιουργήσει η Λαπατά.
Και καθώς ανέφερα τις περιγραφές και τις ιστορικές και λαογραφικές αναφορές, πρέπει να επισημάνω πόσο μεγάλο χώρο κλέβουν από την ιστορία. Πραγματικά πιστεύω ότι η συγγραφέας έστησε την ιστορία της για να κάνει ένα οδοιπορικό στη Αθήνα του 19ου αιώνα και να μας ξεναγήσει στους μαχαλάδες, στα παζάρια και στις νεόκτιστες οδούς της Ερμού και της Σταδίου, να πιούμε καφέ στην χόβολη και να φάμε λουκουμάκι στους καφενέδες μαζί με τους φουστανελοφόρους. Ναι, η ιστορία της για εμένα ήταν ένα πρόσχημα για να μιλήσει για την τότε Αθήνα, για την τότε Ελλάδα και για το νεογέννητο ελληνικό κράτος. Το έκανε πανέμορφα, καταγοητεύτηκα. Παρ’ όλα αυτά το θεωρώ βιβλίο ακατάλληλο για εραστές της δράσης, της γρήγορης πλοκής και για όσους αντιπαθούν την παύση στην πλοκή προς χάριν της ανάλυσης του ενός ή του άλλου θέματος από τον αφηγητή. Επειδή όμως εγώ τα λατρεύω όλα αυτά, μπορώ άνετα να πω οτι το λάτρεψα.


9786180113013Το βιβλίο κυκλοφορεί απο της Εκδόσεις Ψυχογιός

Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

Μια γυναίκα, κόρη οικογένειας επιφανών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, επιστρέφει στην Αθήνα του 1836, έπειτα από αναγκαστική εικοσαετή απομάκρυνση απ’ την Ελλάδα. Μια Ελληνίδα με προφίλ για μενταγιόν, η οποία δεν αγαπήθηκε όσο της άξιζε στην πατρίδα της και γι’ αυτό στα μάτια της κρύβει τον πόνο της γυναίκας που της έκλεψαν την εφηβεία, επιστρέφει για να διεκδικήσει πίσω τον εαυτό της, για να εκδικηθεί όσους τη στέρησαν την ταυτότητά της, για να μπορέσει να ζήσει.

Βαθιές πληγές και ανοιχτοί λογαριασμοί προκαλούνται από μια θυσία η οποία κατέληξε σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που σημάδεψε τη ζωή μιας αρχοντικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών χρόνων στην Αθήνα. Ατμοσφαιρικές καταστάσεις, μυστήρια και γρίφοι της ανθρώπινης ύπαρξης κυριαρχούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η παρουσία του άντρα βαραίνει ασφυκτικά. Εκδίκηση, συγχώρεση και λύτρωση γεννούν έντονα συναισθήματα στους ήρωες αυτής της κοινωνικής τοιχογραφίας. Ως προϊόν ιστορικής έρευνας, καταγράφεται μια λεπτομερέστατη περιγραφή της καθημερινής αθηναϊκής ζωής, με ανάλυση χαρακτήρων και επιμέρους ιστορίες που δένουν με την κεντρική ιστορία και πλουτίζουν την πλοκή. Έρωτες, πόλεμοι, πολιτική, σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, οθωμανική εξουσία συνθέτουν τον μύθο του αφηγήματος.

Η Φιλομήλα Λαπατά σκιαγραφεί το πορτρέτο της Αθήνας του 1800, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται σε μια ρεαλιστική και συναρπαστική πλοκή, θίγοντας θέματα ανθρωπίνων σχέσεων και υπαρξιακής αναζήτησης. Ανασυνθέτει, με έναν δικό της τρόπο, την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής της Ιστορίας μας. Μιλάει για τη ζωή, τη μοίρα, τις επιλογές μας, τις σχέσεις, τη μνήμη ως κατάρα, το μίσος, την οργή, την υπέρβαση ορίων και τη λύτρωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s