Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα του Mikhail Bulgakov

begemot-1050x700

Ένα από τα πιο παράξενα, εξωφρενικά και ταυτόχρονα ευχάριστα, διασκεδαστικά και εθιστικά βιβλία που έχω διαβάσει στην ζωή μου είναι  Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα του Mikhail Bulgakov.


bulhakowΟ Μιχαήλ Αφανάσιεβιτς Μπουλγκάκοφ ήταν Ρώσος συγγραφέας και θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σατιρικούς τής ρωσικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Κίεβο της σημερινής Ουκρανίας στις 15 Μαΐου του 1891. Πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1940 στη Μόσχα και τάφηκε στο Κοιμητήριο Νοβοντέβιτσι. Έγραψε πεζά, ένα εκ των οποίων είναι το πασίγνωστο διήγημα Η καρδιά ενός σκύλου 1926 και θεατρικά έργα.


Το έργο Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα είναι μια σατιρική έκδοση βασισμένη στο έργο “Φάουστ” τού Γκαίτε.
Ο Σατανάς κατεβαίνει στην Μόσχα και αποφασίζει να σκαρώσει βρώμικες πλάκες σε ανθρώπους αλαζόνες, μεμψίμοιρους, αγενείς, ψεύτες, φιλάργυρους κ.α. Τα καρφιά του συγγραφέα και ο παραλληλισμός με πρότυπα ατόμων (καρικατούρες που όλοι θα συναντήσουμε έστω μια φορά στη ζωή μας) καταστάσεις κ.λ.π., είναι μερικές φορές φανερά, μερικές φορές καλυμμένα με χιούμορ αλλά πάντα παρουσιάζονται με αρκετό σαρκασμό.
Έιναι πρωτότυπο και διασκεδαστικά γραμμένο και φυσικά αφηγηματικά, υφολογικά και γραμματικά άψογο.
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα βιβλία που θα το θυμάμαι για πάντα.
Στην ιστορία υπάρχει μεγάλος παραλογισμός, αλλά διαβάζοντας το αποκτούν τα πάντα λογική. Επίσης μου συνέβη το εξής, κατά την διάρκεια της ανάγνωσης δεν μπορούσα με τίποτα να το αφήσω κ ένιωθα ότι είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει στην ζωή μου. Όταν το άφηνα όμως, και απασχολούσα τον εαυτό μου με κάτι άλλο, αναρωτιόμουν τι βρίσκω τελικά τόσο ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο! Αυτό τελικά δυσκολεύομαι να το εξηγήσω!!
Το προτείνω σε όλους, εκτός από αυτούς που δεν τα πάνε καλά με το «παράλογο».


maitrΥπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

Όταν ο διάβολος αποφασίζει να εμφανιστεί στη Μόσχα, με σάρκα και οστά, διαλέγει για την ακολουθία του δύο δαίμονες, μια γυμνή κοπέλα, και μια μεγάλη μαύρη γάτα που μιλάει, περπατάει στα πισινά της πόδια, καπνίζει μόνο πούρα, και καθαρίζει τους λογαριασμούς της μ’ ένα αυτόματο. Σκοπός του είναι να αναστατώσει τα πάντα με τις αναρχικές φάρσες που σκαρώνει, ξυπνώντας μέσα στους ανθρώπους τον χειρότερο εαυτό τους. Στο πέρασμά του, τα φρενοκομεία γεμίζουν, οι δυνάμεις του νόμου και της τάξεως παραλύουν, οι άνθρωποι εξευτελίζονται. Μέσα σ’ αυτόν τον χαλασμό, μόνο δύο πλάσματα μένουν όρθια: ο Μαιτρ, που είναι ολόψυχα αφοσιωμένος στην αναζήτηση της αλήθειας, και η αγαπημένη του Μαργαρίτα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s