Τα ταξίδια του Γκάλιβερ του Jonathan Swift

gulliver

Το 2016 ήταν μία χρονιά κατα την οποία αποφάσισα να διαβάσω κάποιους κλασικούς συγγραφείς. Ένας απο αυτόυς είναι Jonathan Swift και το έργο του Τα ταξίδια του Γκάλιβερ.


jonathan_swift_by_charles_jervas_detailΟ Τζόναθαν Σουίφτ (Jonathan Swift, 30 Νοεμβρίου 1667 – 19 Οκτωβρίου 1745) ήταν Ιρλανδός σατιρικός, δοκιμιογράφος, πολιτικός αρθρογράφος, ποιητής και κληρικός στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου στο Δουβλίνο.

Ο Τζόναθαν Σουίφτ γεννήθηκε στο Δουβλίνο και σπούδασε στο Τρίνιτι Κόλετζ. Έφυγε το 1689 για την Αγγλία αλλά επέστρεψε το 1694, αφού απέτυχε ως πολιτικός. Πίσω στην πατρίδα του εντάχθηκε στην Εκκλησία και έγινε πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Πατρικίου το 1713. Παράλληλα με τα εκκλησιαστικά καθήκοντά του, ο Σουίφτ ήταν ένας χαλκέντερος πολιτικός σχολιαστής. Το γνωστότερο έργο του, «Τα ταξίδια του Γκάλιβερ», μια φανταστική περιήγηση σε χώρες γιγάντων και νάνων, περιέχει μία πικρή σάτιρα και ανελέητη κριτική για τη σύγχρονή του κοινωνία και τις αγγλοϊρλανδικές σχέσεις.

Η προσωπική ζωή του και ιδιαίτερα η φιλία του με δύο νεότερες γυναίκες, την Έστερ Τζόνσον (γνωστότερη ως Στέλλα) και την Έστερ Βάνομρι, προκάλεσαν επικρίσεις. Προς το τέλος της ζωής του έπασχε από το σύνδρομο Μενιέρ, μία νόσο του έσω ωτός, που οδήγησε πολλούς να θεωρήσουν ότι ήταν τρελός.

Ας δούμε λοιπόν τι αποκόμησα απο την ανάγνωση του έργου Τα ταξίδια του Γκάλιβερ.


Ο ήρωας μας, Γκάλιβερ, μπαρκάρει ως γιατρός, και στα ταξίδια του βιώνει απίστευτες περιπέτειες. Συναντάει χώρες μαγευτικές, με λιλιπούτειους ανθρώπους, άλλες με γίγαντες, με μάγους ακόμα χώρες με πάνσοφα άλογα και νησιά που αιωρούνται στον αέρα.
Σε κάθε μία από αυτές, συζητά με τους κυβερνήτες και τους βασιλιάδες τους για θέματα διακυβέρνησης, θρησκείας, δικαιοσύνης, παιδείας και οτιδήποτε άλλο αφορά μια ανθρώπινη κοινωνία.
Όλες αυτές οι συζητήσεις, μαζί με τις παρατηρήσεις του Γκάλιβερ από τα ταξίδια του, είναι ο τρόπος του Swift να σατιρίσει την κοινωνία και να καυτηριάσει με τον πιο έντονο τρόπο τα κακώς κείμενα. Είναι γεγονός ότι παρατήρησα ότι όσο προχωρούσα την ανάγνωση του βιβλίου, τόσο έντονη γινόταν η δυσανασχέτηση του Swift για το ίδιο του το είδος, σε σημείο που στις τελευταίες σελίδες πλησιάζει την μισανθρωπία. Δεν είμαι κατάλληλη να κρίνω φυσικά την λογική του, ούτε το αν έχει δίκιο ή άδικο. Φυσικά και προβληματίστηκα από τον συλλογισμό του συγγραφέα και την απέχθεια του για την κατεστημένη ηθική τάξη, και φυσικά μπορώ να πω ότι απόλαυσα αρκετά την ανάγνωση του βιβλίου.


25290370Λίγα λόγια απο τον πρόλογ του βιβλίου, απο τις εκδόσεις της Εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος (2007):

Ο Ιρλανδός Τζόναθαν Σουίφτ γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1667. Υπήρξε κληρικός, σατιρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, λιβελογράφος και ποιητής.

Τα ταξίδια του Γκάλιβερ (στη γλώσσα μας ο ήρωας πολιτογραφήθηκε στο παρελθόν ως Γκιούλιβερ), κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1726. Γνώρισαν αμέσως πολύ μεγάλη επιτυχία, πουλώντας μέσα σε τρεις εβδομάδες δέκα χιλιάδες αντίτυπα, αριθμό ρεκόρ για την εποχή.

Η δράση, οι πειστικές μέσα στο παράλογό τους λεπτομέρειες, το παιχνίδι με τα φυσικά μεγέθη και τις τερατώδεις διαφορές ανάμεσα στο μικροσκοπικό και το γιγαντιαίο, τα άλογα που μιλάνε, έκαναν το μυθιστόρημα αυτό αγαπημένο ανάγνωσμα για παιδιά και εφήβους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί σε άπειρες διασκευές σήμερα.

Ωστόσο, η αυθεντική έκδοση του βιβλίου -που κρατάει στα χέρια του ο αναγνώστης- προσφέρει πολύ περισσότερα από απλή διασκέδαση. Πρόκειται για μια καυστική σάτιρα της ανθρώπινης μωρίας και αλαζονίας, γραμμένη με δηλητηριώδες χιούμορ και ανατρεπτική διάθεση, με στόχο την κατεστημένη ηθική τάξη.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s