Όταν οι εκδοτικοί οίκοι παίζουν με τα νεύρα μας…

next-big-thing-ya_bajqnsΑγαπάμε τα βιβλία! Και φυσικά, όσοι από εμάς τα αγαπάμε πολύ, τα αγαπάμε σε κάθε τους μορφή! Σκληρόδετα, με μαλακό εξώφυλλο, βιβλία τσέπης, illustration και ότι άλλο σκεφτούν οι εκδοτικοί οίκοι. Το ίδιο συμβαίνει και με το είδος του βιβλίου, αν και ο καθένας μας έχει και από ένα αγαπημένο. Φυσικά θα έχετε παρατηρήσει την άνοδο των βιβλιο-σειρών τις τελευταίες δεκαετίες, με το φαινόμενο να γίνεται πιο έντονο, στα βιβλία του φανταστικού είδους. Διλογίες, τριλογίες, τετραλογίες και σειρές που έχουν ξεπεράσει τα δώδεκα βιβλία ακόμα. Εννοείται λοιπόν, ότι όσο οι Έλληνες αναγνώστες του φανταστικού αυξάνονται, η ελληνική αγορά του βιβλίου δεν θα μείνει έξω από τον χορό. Χιλιάδες επιλογές σειρών φαντασίας κάθε είδους, δυστοπικό, YA, urban, ηρωικό, επιστημονικής φαντασίας και ότι άλλο κατεβάζει ο νους, έχουν κατακλείσει τα βιβλιοπωλεία.

Υπέροχα ως εδώ.Τι γίνεται όμως όταν μια σειρά πριν ολοκληρωθεί, ο εκδοτικός οίκος σταματάει την κυκλοφορία των επόμενων βιβλίων της; Άραγε σε πόσους από εμάς δεν έχει τύχει να ξεκινήσουμε μια σειρά και στην συνέχεια να μαθαίνουμε ότι… αυτό ήταν; Ότι διαβάσαμε διαβάσαμε. Δεν έχει συνέχεια για τους αγαπημένους μας ήρωες. Μπορεί να τους αφήσαμε αιμόφυρτους, μισοπεθαμένους… για οτιδήποτε νεότερο, μόνο η φαντασία μας! Ας πάμε να δούμε μερικές αγαπημένες σειρές που προς μεγάλη μας απογοήτευση, έμειναν μισές στην Ελλάδα.

1

Abarat/ Clive Barker. Πολύ αγαπητός στην Ελλάδα, με δεκάδες βιβλίων του να έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Bell. Δυστυχώς η σειρά Abarat, από τις εκδόσεις Κέδρος, ευτύχησε να συναντηθεί με τους Έλληνες αναγνώστες μόνο μέσω των δύο πρώτων βιβλίων της.

Μάγισσες/ Deborah Harkness. Οι εκδόσεις Ωκεανίδα αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο τους δειλό βήμα στον κόσμο του fantasy, με την σειρα  All Souls Trilogy. Όπως μας ανακοινώθηκε, η τριλογία, παρόλη την επιτυχία της στο εξωτερικό, εδώ δεν πήγε καθόλου καλά. Μόνο το πρώτο μέρος είδαμε… σνιφ…

Σεραφίνα/ Rachel Hartman. Μία όμορφη διλογία, με δράκους και λυρική αφήγηση. Ο εκδοτικός οίκος Πατάκης μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου, σταμάτησε την σειρά. Στην επίσημη ανακοίνωση μας έλεγε εν ολίγοις ότι το δεύτερο μέρος ήταν κατώτερο των περιστάσεων.

Σκιές και οστά/ Leigh Bardugo. Η τριλογία The Grisha, εξαιρετικά αγαπητή και πολυβραβευμένη στο εξωτερικό, στη Ελλάδα δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία. Μείναμε με το πρώτο. Οι αναγνώστες της σειράς στην Ελλάδα, παραπονέθηκαν ότι οι εκδόσεις Ψυχογιός δεν έκαναν σωστή επιλογή εξωφύλλου και έτσι δεν τράβηξε κοινό… Ποιος ξέρει; Μπορεί.

Η υπόσχεση/ Kimberly Derting. Η τριλογία The Pledge, ήρθε στην Ελλάδα, με το πρώτο μέρος να εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Κλειδάριθμος το 2012. Από τότε μείναμε σε αυτό το ένα. Νεότερα και πληροφορίες δεν μάθαμε ποτέ.

Κάπου εδώ, ειδική μνεία και ενός λεπτού σιγή για όλες τις όμορφες σειρές, που δεν θα συνεχίσουν να εκδίδονται από αγαπημένους εκδοτικούς οίκους που έκλεισαν.

Σέπτιμους Χιπ/ Angie Sage από εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, και φυσικά όλες οι ανολοκλήρωτες σειρές των εκδόσεων Πλατύπους.  Η Κατάρα του τίγρη/ Collen Houck, Μις Πέρεγκριν στέγη για ασυνήθιστα παιδιά/ Ransom Riggs, Roboapocalypse/ Daniel H. Wilson, Η εποχή των οστών/ Samantha Shannon, Κάθοδος αγγέλων/ Susan EE, Ταίρι/ Ally Condie, Γκρέγκορ ο Ανωχωριτής/ Suzanne Collins.

Κάπου πήρε το αυτί μου, ότι στην αγορά θα ξαναδούμε κάποια από αυτά, καθώς τα δικαιώματα τους αγοράστηκαν από άλλες εκδοτικές. Είδομεν!

6 comments

 1. Συμφωνώ απολύτως. Μην ξεχνάμε την καταπληκτική τριλογία του Kim Stanley Robinson Red mars, green mars και blue mars από την οποία ευτυχήσαμε να δούμε στα ελληνικά μόνο το πρώτο με τίτλο Ο Κόκκινος Άρης από τις εκδόσεις Παρα Πέντε. Επίσης δεν είδαμε ποτέ μεταφρασμένο το δεύτερο βιβλίο της σειράς “Κατακλυσμός ” του Stephen Baxter με τίτλο Ark. Ευχαριστώ πολύ για το χώρο.

  Liked by 1 person

  • Δεν τα γνωριζα τα βιβλία που έγραψες αλλα χαίρομαι που θα τα μάθω, θα ψαξω να τα βρω. Βέβαια απο τοτε που εγραψα το κείμενο θυμηθηκα και άλλες πολλες σειρές που εχουν μεινει μισές στην Ελλάδα. Έχουμε παράδοση σε αυτον τον τομέα, στην χώρα μας τελικα.

   Liked by 1 person

 2. Το ξίφος της αλήθειας/sword of truth από τις εκδόσεις Anubis το έβγαλαν μέχρι το 6ο βιβλίο από τα 11 γιατί να μην τα μεταφράσουν όλα γιατί?

  Like

  • Αχ τα βιβλία που έχουν αφήσει μισά και μας έχουν “χολοσκάσει” είναι τόσα πολλά… είναι κρίμα να ξεκινούν μια σειρά και να την αφήνουν, ειδικά για την σειρά που λες στην οποία αφιέρωσες χρόνο και χρήμα για 6 ολόκληρα βιβλία…!

   Like

 3. Η δικαιολογία είναι ότι δεν πουλάνε. Άρα, τι συμβαίνει; Όντως το κοινό απογοητεύτηκε και δεν στήριξε τις συνέχειες; Και αναρωτιέμαι αν τα άλλα βιβλία, τα αποκαλούμενα ρεαλιστικά (αυτά που θεωρούν πιο ποιοτικά) πουλάνε τόσο, ώστε να υπερκαλύπτουν τα υπόλοιπα;

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s