Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν.

Η Αγκάθα Κρίστι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γεννήθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890. Το συγγραφικό της ντεμπούτο έγινε το  1925 (Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς), γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, όντας πολυγραφότατη (πάνω από ογδόντα μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά), θεωρήθηκε η «Βασίλισσα» του αστυνομικού μυθιστορήματος. Η  Δημιουργός του Ηρακλή Πουαρό, της μις Μάρπλ, των ΤόμμυΤούπενς αλλά και άλλων ηρώων, πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 1976 στο Γουόλιγκφορντ της Οξφόρδης.

Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε πάνω από εκατό γλώσσες, με φανατικούς αναγνώστες να την ακολουθούν ανά τον κόσμο.

Ένα από τα πιο γνωστά αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγκάθα είναι το  Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν ¨-. H αριστοτεχνικά δομημένη πλοκή του, όπως  επίσης και η  αφηγηματική στιβαρότητα (χωρίς κενά) που το χαρακτηρίζει, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η αφήγηση της συγγραφέως αποτελεί υπόδειγμα λόγου (λιτός και απέριττος), με κλιμακούμενη δράση άψογου σχεδιασμού και κορύφωση της ιστορίας χωρίς πλατειασμούς. Το μοτίβο που ακολουθούν τα βιβλία της είναι εξαιρετικά εθιστικό. Όπως σε όλα σχεδόν τα έργα της έτσι και σε αυτό, πολίτες υπεράνω υποψίας,  βρίσκονται αναμιγμένοι σε φόνο. Στην προκειμένη περίπτωση, του πλούσιου επιχειρηματία Ράτσετ. Η υπόθεση  εκτυλίσσεται στα βαγόνια του Εξπρές Οριάν και ο  Πουαρό αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση, ερμηνεύοντας τα στοιχεία που του δίνονται, έπειτα από έρευνα που διενεργεί.

Αλήθεια, ποιος  θα το φανταζόταν  πως το συγκεκριμένο βιβλίο, εκδόθηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν;  Πολύ μπροστά από την εποχή της η Αγκάθα. Όσον αφορά τη λύση του μυστηρίου, ένα έχω να πω: πιο εύκολα κάποιος μπορεί να αποκωδικοποιήσει τον δίσκο της Φαιστού, παρά να βρει τον ένοχο σε κάθε της βιβλίο.
Ο αγαπημένος Πουαρό; Ένας ντεντέκτιβ αρκετά μεγάλος σε ηλικία. Ένας ήρωας εκκεντρικός, με αστεία σχετικά εμφάνιση, ο οποίος όμως προσέχει τη λεπτομέρεια, όντας εξαιρετικά παρατηρητικός. Απλά απίστευτος χαρακτήρας και τρομερά συμπαθής. Διασκεδαστικό με όμορφη πλοκή και απρόσμενο φινάλε το ¨Εγκλημα στο Εξπρές Οριάν¨ θεωρώ πως είναι ένα από τα καλύτερά της βιβλία.

Υπόθεση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο Ηρακλής Πουαρό, αφού εξιχνίασε μια υπόθεση στη Συρία, έλπιζε ν’

MAGMAX

απολαύσει τις διακοπές του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ένα επείγον τηλεγράφημα, τον καλεί να επιστρέψει στην Αγγλία. Προς μεγάλη του ευχαρίστηση, θα επιβιβαστεί στο Οριάν Εξπρές παρέα με τον παλιό του φίλο, τον κύριο Μπουκ, που είναι διευθυντής της σιδηροδρομικής εταιρίας. Το ταξίδι,δυστυχώς, δεν προοιωνίζεται ευχάριστο. Ο Πουαρό θα συναντήσει την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη στο σταθμό, καθώς όλα τα βαγόνια είναι γεμάτα. Έτσι αναγκάζεται να μοιραστεί μια καμπίνα με τον Έκτωρ Μακ Κουήν, γραμματέα ενός πλούσιου Αμερικανού επιχειρηματία, του Σάμιουελ Ράτσετ. Ο Πουαρό αρνείται να εργαστεί για λογαριασμό του Ράτσετ, απλά και μόνο επειδή δεν του αρέσει η φάτσα του. Δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη θ’ ακολουθήσει όταν το τρένο ακινητοποιηθεί από τα χιόνια. Εκεί ο συνοδός του τρένου, ύστερα από επανειλημμένες απόπειρες, θα κατορθώσει να εισχωρήσει σ’ ένα κλειστό διαμέρισμα της κλινάμαξας, όπου τον περιμένει υπομονετικά ένα πτώμα! Ο Πουαρό έχει δουλειά μπροστά του.

Προτεινόμενα έργα: Ποιος σκότωσε τον Ακρόιντ, Δέκα μικροί νέγροι, Ποντικοπαγίδα, Πέντε μικρά γουρουνάκια, Η σοφίτα με τις αράχνες, Έγκλημα στη Μεσοποταμία.

Πηγή

http://www.maxmag.gr/book/egklima-sto-expres-orian/

Βικιπαίδεια

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s