Ματωμένη Μαίρη (bloody Mary), ο θρύλος

ghosts-girl-pic

Αυτές τις μέρες, στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού γιορτάζουν το Haloween και επειδή κι εμείς ζηλεύουμε λιγάκι, είπαμε να πιάσουμε έναν θρύλο γύρω απο φαντάσματα. Τον θρύλο της Ματωμένης Μαίρης. Ποια ήταν πραγματικά; Τι συνέβη και έγινε τέτοιος ντόρος γύρω απο το όνομα της; Ας δούμε κάποιες εκδοχές και ας αποφασίσουμε εμείς ποια ιστορία θέλουμε να πιστέψουμε και ποια μας αρέσει.

Η μάγισσα Mary Worth

Δεν είναι εξακριβωμένο από που προέρχεται ο θρύλος, αλλά μια πιθανότητα είναι μία μάγισσα ονόματι Mary Worth η οποία, σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, mary-worth-and-bloody-maryζούσε στον παλιό σιδηρόδρομο του Σικάγο κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λέγεται ότι συνήθισε να απαγάγει δούλους που είχαν τραπεί σε φυγή και τους κρατούσε αλυσοδεμένους στην αποθήκη της κάνοντάς τους ένα σωρό δεινά, εξαιτίας των σκοτεινών ιεροτελεστιών της. Τελικά οι ντόπιοι με τον καιρό, γίνανε αρκετά έξαλλοι, ούτως ώστε να πάρουνε τον νόμο στα χέρια τους και κάψανε την Worth στην πυρά. Ο θρύλος λέει ότι το πτώμα της θάφτηκε στο νεκροταφείο St. Patrick.  Υπήρχαν αμφιβολίες εάν η πασίγνωστη μάγισσα είχε αναπαυτεί εν ειρήνη σε ένα χριστιανικό νεκροταφείο. Πολλές δεκαετίες αργότερα από την εκτέλεση της Mary Worth, ένας αγρότης και η γυναίκα του χτίσανε το σπίτι τους στα θεμέλια της φάρμας όπου η Worth εξασκούσε της Μαύρες Τελετουργίες της. Προφανώς ο αγρότης δεν φοβόταν από τους παλιούς θρύλους, και αποφάσισε να μετατρέψει την παλιά φάρμα, σε μια καλλιέργια βρώμης. Κατά την διάρκεια των εργασιών του, βρήκε μια τετράγωνη πέτρα, και την μετακίνησε στην πόρτα του σπιτιού του, νομίζοντας ότι είναι ιδανική για πλατύσκαλο. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μέγα λάθος. Βίαια και συχνά επικίνδυνα γεγονότα άρχισαν να μαστίζουν το ζευγάρι, με την γυναίκα να βρίσκεται ξαφνικά κλειδωμένη στην αποθήκη ή ακόμη και πιάτα να σπάνε στο πάτωμα μόνα τους. Καθώς οι παραφυσικές ενέργειες γινόντουσαν όλο και πιο δυσχερείς, ο αγρότης άρχισε να αναρωτιέται μήπως καταλάθος είχε λεηλατήσει τον πραγματικό τάφο της Mary Worth. Επιχείρησε να επιστρέψει την πέτρα στην αρχική της τοποθεσία, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στα παραφυσικά φαινόμενα, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να βρει το ακριβές σημείο. Μετά από αρκετά χρόνια βασανιστηρίων και έντονης παραφυσικής δραστηριότητας το σπίτι τελικά κάηκε μέχρι τελικής το 1986, δήθεν από εμπρησμό. Αργότερα επιχειρήθηκαν στην γύρω περιοχή, πολλές τοπικές καλλιέργιες χωραφιών. Ένας εργολάβος επιχείρησε και σήκωσε κάποια σπίτια, αλλά αυτό που είναι κοντά στην φάρμα της Ματωμένης Μαρίας, κάηκε δύο και τρεις φορές από τότε.247593_10150218089297937_5012635_n

Πολλοί άνθρωποι σε διάφορες γειτονιές της υφηλίου, έχουν παίξει την “Ματωμένη Μαρία”, ένα διάσημο παιδικό παιχνίδι, καθώς επίσης κι ένα τεστ αντοχής και κουράγιου. Το παιχνίδι επιτάσσει να κλειδώσεις τον εαυτό σου σε ένα σκοτεινό μπάνιο χωρίς να κρατάς τίποτα, παρά μόνο ένα κερί, να καθίσεις μπροστά σε έναν καθρέπτη και φωνάζοντας “Ματωμένη Μαρία” τρεις φορές. Σε μια άλλη έκδοση ο δοκιμαζόμενος πρέπει να φωνάξει “Πιστεύω στην Mary Worth”. Αυτο το τελετουργικό αποσκοπεί στο να καλέσουμε την εκδικητική μάγισσα Mary Worth, η οποία εν συνεχεία θα ξεριζώσει τα μάτια αυτουνού που την κάλεσε και θα γρατζουνίσει το πρόσωπό του.

Η Ματωμένη Μαρία της Αγγλίας

Η βασίλισσα της Αγγλίας, η Ματωμένη Μαίρη, έκαψε στην πυρά περισσότερους από 300 αιρετικούς μέσα στα 5 χρόνια της βασιλείας της. Τα θύματα του φανατισμού της ξεπερνούσαν τα θύματα της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία!…
mary3

Η Μαίρη γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1516. Ο πατέρας της ήταν ο Ερρίκος ο 8ος, ένας απ’ τους μακροβιότερους βασιλιάδες της Αγγλίας. Μητέρα της ήταν η Αικατερίνη της Αραγονίας, η κόρη των Καθολικών Μοναρχών της Ισπανίας. Η γέννησή της απογοήτευσε τους Άγγλους, καθώς η χώρα χρειαζόταν αρσενικό διάδοχο για το θρόνο. Το 1533, ο Ερρίκος αποφάσισε να χωρίσει με την Αικατερίνη. Το διαζύγιο σήμαινε ότι η Μαίρη δεν ήταν πια πριγκίπισσα της Αγγλίας, αλλά η νόθα κόρη του βασιλιά, από έναν «άκυρο» γάμο. Σε ηλικία 17 ετών, η Μαίρη έπρεπε να απορρίψει όλα τα θρησκευτικά της «πιστεύω». Τον ίδιο χρόνο, ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Προτεστάντισσα Αν Μπολίν, με την οποία απέκτησε την Ελισάβετ. Ο Ερρίκος πέθανε το 1547 και τον διαδέχτηκε ο 9χρονος γιος του, Εδουάρδος, που είχε αποκτήσει από την τρίτη σύζυγό του. Όταν ο ανήλικος προτεστάντης Εδουάρδος πήρε την εξουσία, οι αυλικοί συνεργάτες του έδωσαν εντολή να καούν οι καθολικές εκκλησίες και να εξαφανιστούν τα σύμβολα του καθολικισμού. Η Μαίρη παρακολουθούσε τον ετεροθαλή αδερφό της να καταστρέφει την πίστη της.

witch_burning_by_lilsraven-d3366d1Το 1553, ο Εδουάρδος αρρώστησε και πέθανε. Διάδοχός του, σύμφωνα με την διαθήκη του Ερρίκου, ήταν η Μαίρη. Πριν πεθάνει όμως ο Εδουάρδος, όρισε ως διάδοχο την ξαδέρφη του, Τζέιν Γκρέι, που έμεινε στο θρόνο της Αγγλίας μόνο για 9 μέρες. Τελικά, η Μαίρη πήρε το θρόνο διά της βίας, στις 19 Ιουλίου του 1553.

Αμέσως μετά τη στέψη της, ξέσπασε επανάσταση από τους Προτεστάντες. Η Μαίρη την «έπνιξε» γρήγορα στο αίμα. Τους εκτέλεσε όλους, από τους αριστοκράτες μέχρι και τον κατώτερο χωρικό. Η κυριαρχία της εδραιώθηκε και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε το Φίλιππο Β’, τον καθολικό Βασιλιά της Ισπανίας. Η Μαίρη ήταν 37 χρονών και τα χρόνια είχαν σκληρύνει τον ήδη δύσκολο χαρακτήρα της. Ο Φίλιππος έμεινε στην Αγγλία για ένα χρόνο και επέστρεψε στην Ισπανία, όταν η Μαίρη του ανακοίνωσε ότι είχε μείνει έγκυος. Όμως όλοι γνώριζαν ότι η βασίλισσα δεν περίμενε παιδί. Η εγκυμοσύνη της ήταν στην πραγματικότητα όγκος και η υγεία της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα. Από την ημέρα που έγινε βασίλισσα μέχρι και το θάνατό της, πέντε χρόνια μετά, η Μαίρη διέταξε την εκτέλεση περισσότερων από 300 ανθρώπων. Είχε αποφασίσει να καθαρίσει την Αγγλία από τους αιρετικούς. Επανέφερε το μεσαιωνικό νόμο που επέτρεπε το θάνατο στην πυρά και η μυρωδιά καμένης σάρκας κάλυψε όλη την Αγγλία. Έκαψε μέχρι και έγκυες γυναίκες. Ο μεγαλύτερος εχθρός της ήταν ο Επίσκοπος Κράνμερ, που είχε «ακυρώσει» το γάμο του Ερρίκου με την Αικατερίνη και είχε υποστηρίξει την αντικατάσταση της Μαίρης, από την προτεστάντισσα Τζέιν Γκρέι. Η Μαίρη φυλάκισε τον Επίσκοπο στον Πύργο του Λονδίνου για δύο χρόνια. Ο Επίσκοπος αποποιήθηκε την πίστη του έξι φορές, αλλά η Μαίρη διέταξε να καεί. Η εκτέλεσή του εξόργισε ακόμα και τους Καθολικούς, που θεωρούσαν ότι ήταν παράνομη. Η Μαίρη πλέον είχε γίνει ένας μισητός μονάρχης. Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου του 1557 από καρκίνο και άφησε πίσω της ένα παρηκμασμένο βασίλειο….


Το κορίτσι στο παράθυρο
Στις αρχές του αιώνα μια οικογένεια αποφάσισε να μείνει στην έπαυλη Mudhouse Mansion στο Λάνκαστερ. 1427965887-fe5df232cafa4c4e0f1a0294418e5660Εξαφανίστηκαν όμως μυστηριωδώς. Οι γείτονες δεν τους ξαναείδαν ποτέ, εκτός απο μια φιγούρα που μερικές φορές στεκόταν σ’ ένα απο τα παράθυρα. Ήταν μια νεαρή κοπέλα η οποία δεν έφευγε ποτέ απο τη θέση της και έμοιαζε να θέλει να αποδράσει. Γεμάτοι περιέργεια και τρόμο, οι γείτονες αποφάσισαν να καλέσουν την αστυνομία. Σύμφωνα με την έρευνα, ολόκληρη η οικογένεια ήταν νεκρή… Όσο για την κοπέλα που έβλεπαν οι γείτονες στο παράθυρο βρέθηκε νεκρή σ’ ένα απο τα δωμάτια. Ήταν η μητέρα της οικογένειας, ώσπου ένα βράδυ ο άντρας της τρελάθηκε και δολοφόνησε τα παιδιά τους, ενώ την ίδια την είχε δεμένη σε μια καρέκλα στην κρεβατοκάμαρα, αναγκάζοντάς την να παρακολουθεί το αποτρόπαιο έγκλημα του απο τον καθρέφτη. Ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση, πριν ο άντρας της την σκοτώσει κι αυτή…
1427965804-18e2999891374a475d0687ca9f989d83
Πηγές:
Advertisements

5 comments

   • Σε συγκινούσε; Ναι, ειναι συγκινητικο να φαντάζεσαι μια τυπισσα σαν του “ring” να πεταγεται απο τον καθρεφτη! 😛

    Liked by 2 people

   • κοίτα, μια συγκίνηση την νιώθεις άμα σου πετάγεται κάτι απο την οθόνη σου! αναίσθητος δεν μένεις!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s