Το Αββαείο του Νορθάνγκερ της Τζέην Ώστεν, μία γοτθική παρωδία

cropped-finalmisty

Η Τζέην Ώστεν είναι σαφέστατα μια διάσημη συγγραφέας, κλασική πλέον και παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Είναι γεγονός όμως ότι όσο φανατικό κοινό έχει, άλλοι τόσοι αναγνώστες δεν θέλουν ποτέ μα ποτέ να ξαναπιάσουν βιβλίο της στα χέρια τους.
Διότι η Τζέην Ώστεν στα βιβλία της δεν γνωρίζει τι θα πει αγωνία, δεν έχει παθιάρικη πένα σε καμία περίπτωση, δεν συγγράφει για τραγικούς έρωτες, ούτε φυσικά για τραγικούς ήρωες. Οι ήρωες της είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, που αρέσκονται να πηγαίνουν εκδρομή στο Μπαθ και να κουβεντιάζουν με τις ώρες.

Αββαείο του Νορθάνγκερ

 

Αυτό που θα λατρέψετε στο βιβλίο Το Αββαείο του Νορθάνγκερ, είναι οι συνεχείς καυστικές αναφορές της συγγραφέως, μέσα από τα μάτια του αφηγητή, αυτές οι ατάκες είναι πέρα για πέρα απολαυστικές.

Το εύρος των χαρακτήρων δε, είναι τόσο μεγάλο και τόσο τέλειο, που θα θεωρήσει κανείς ότι η Ώστεν δεν έκανε τίποτα άλλο στην καθημερινότητα της από το να παρατηρεί και να μελετά χαρακτήρες.
Η αφήγηση πάλι, είναι εκπληκτική. Πώς να εμβαθύνω; Θα πω απλά την μία και μοναδική εντύπωση που έχω και είναι η εξής: Η αφήγηση της πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μελετά ένας υποψήφιος συγγραφέας. Η Ώστεν κάλλιστα αναδεικνύοντας τα κείμενα της, θα μπορούσε να αναφωνεί «Κοιτάξτε με, μιλάω για ανόητα καθημερινά πράγματα με τόσο ενδιαφέροντα τρόπο, και στο τέλος σας έχω επισημάνει τόσο σπουδαία πράγματα για την ανθρώπινη κοινωνία και την ηθική χωρίς φυσικά να το περιμένετε!»

Αββαείο του Νορθάνγκερ
Το Αββαείο του Νορθάνγκερ θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Δεν θεωρείται από τα κορυφαία της αλλά είναι έξυπνο, ευχάριστο και κυλάει γρήγορα. Κινείται ανάμεσα στη σάτιρα -σατιρίζει κυρίως τα γοτθικά βιβλία που ήταν εξαιρετικά πολύ διαδεδομένα-, ειδικά το πρώτο σκέλος του, που είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ και κέφι και στον σοβαρό ρεαλισμό στο δεύτερο σκέλος.
Επίσης θα σας εκπλήξει το ότι  μέσα στο έργο η Ώστεν κάνει συνεχείς παρεμβάσεις, και ναι παρακαλώ, πολλές φορές μας εκφράζει της γνώμη της για διάφορα θέματα όπως, για τις σχέσεις των δύο φύλων, για την ηθική (αγαπημένο της), για λογοτεχνικά έργα και συγγραφείς και για τον ρόλο των λογοτεχνικών κριτικών. Τα δύο τελευταία θέματα που ανέφερα θα μπορούσα να πω ότι καθιστά το έργο στα λεγόμενα βιβλιοφιλικά.

Το Αββαείο του Νορθάνγκερ μπορείτε να το βρείτε από τις εκδόσεις Σμίλη (μετ. Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου).

Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

0ede5bc2-3781-4424-8029-793cae8dbc84_8Η δεκαπεντάχρονη Κάθριν Μόρλαντ, μια κοπέλα γλυκιά, καλόπιστη και φανατική αναγνώστρια μυθιστορημάτων, κάνει την πρώτη της έξοδο στον κόσμο και ζει μια σειρά από φανταστικούς και πραγματικούς κινδύνους, πρώτα στο κοσμικό και ανάλαφρο Μπαθ και ύστερα στο βαρύ και επιβλητικό αββαείο του Νορθάνγκερ. Χάρη στον άδολο χαρακτήρα της, τις ηθικές αρχές της και την καλή της τύχη, θα βγει από τις περιπέτειές της αλώβητη, έχοντας μάθει να ξεχωρίζει την πραγματική ζωή από τα μυθιστορήματα και τη φιλία από την αρπακτικότητα.

Το Αββαείο του Νορθάνγκερ, πρώτο μεγάλο μυθιστόρημα της Τζέην Ώστεν, είναι το πιο δροσερό και χιουμοριστικό βιβλίο της. Ξεκινά σαν παρωδία του “γοτθικού” μυθιστορήματος, με μια ηρωίδα που είναι ο αντίποδας των αιθέριων και τραγικών ηρωίδων, για να εξελιχθεί σε ένα αυτοδύναμο και απολαυστικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα, από εκείνα που άνοιξαν το δρόμο στη “μοντέρνα” πεζογραφία.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s