Σονάτα για βιολί και τσέλο μία αναγνωστική εμπειρία

cello-143788_960_720Θυμάμαι κάποτε μια ιστορία που μου είχαν πει, δεν την θυμάμαι ακριβώς, αλλά θα αυτοσχεδιάσω αφήνοντας ατόφιο το νόημα. Ήταν λοιπόν κάποτε τρεις κριτικοί λογοτεχνίας, είχαν καταπιαστεί με ένα κείμενο και είχαν βαλθεί να το αναλύσουν. Ξεκίνησε λοιπόν ο ένας «είναι ξεκάθαρο, οι κλειστές κουρτίνες σημαίνουν θάνατο», «όχι» είπε ο άλλος, «σημαίνουν την μελαγχολία του καλλιτέχνη», ούτε ο τρίτος λοιπόν συμφώνησε «το μήνυμα είναι κοινωνικό, σημαίνει το αδιέξοδο της κοινωνίας»… Κάπως έτσι πονήματα γραφτήκαν πολλά για το έργο εκείνου του λογοτέχνη… μέχρι που κάποιος σκέφτηκε να τον ρωτήσει. Η απάντηση ήταν «Ήταν απλώς κουρτίνες, τίποτα περισσότερο».

Κανείς λοιπόν δεν είναι δυνατόν να μπει στο μυαλό ενος καλλιτέχνη. Τελικά ίσως αυτό δεν έχει τόση σημασία, το τι θα μεταφέρει το κάθε έργο στον κάθε αναγνώστη, θεατή, ακροατή είναι υποκειμενικό. Η δύναμη του έργου είναι καθαρά και μόνο στο πόσο καλά θα καταφέρει αυτή την μετάδοση.

Πριν ξεκινήσω την «σονάτα» σκέφτηκα να μελετήσω καλά το μάθημα μου, ποιος είναι ο Κατσούλας; Γιατί το έγραψε; Τι έχει ειπωθεί; Όταν βρέθηκα μπροστά στις πληροφορίες αποφάσισα να μην διαβάσω τίποτα. Ευτυχώς λοιπόν για την απόφαση αυτή που δεν άφησα να με καταπιούν οι αναλύσεις χάνοντας όλο το νόημα! Έβαλα τους αγαπημένους μου madrugada να παίζουν στο pc και άφησα τα λόγια του συγγραφέα να με οδηγήσουν στο οπουδήποτε… Ιδού λοιπόν η αναγνωστική μου εμπειρία.

Η γλώσσα είναι απλή αλλά το ύφος σύνθετο. Η ιστορία η έξης, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ζευγάρι. Έναν άντρα και μια γυναίκα. Τόσο απλό; Ίσως όχι…Κρύβει μέσα σε 50 σελίδες αυτή την αιώνια μάχη … αυτό που μου θύμισε τόσο έντονα το ταοϊστικό συμπαντικό σύμβολο του θετικού και αρνητικού. Το χάος και η αρμονία…Το φως και το σκοτάδι για ακόμη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωπα.  Μπορεί κανείς να το συνδέσει με τόσους τρόπους…

Η ατμόσφαιρα μαγικορεαλιστική, μοιάζει σαν οι ηρωές του να αιωρούνται σε ένα διαφορετικό δικό τους σύμπαν.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο συγγραφέας έχει καταφέρει να μεταφέρει στον αναγνώστη πάρα πολλά συναισθήματα, με κατέβαλλε μια έντονη συγκίνηση και μελαγχολία. Αυτό επιτυγχάνεται από το έντονα ποιητικό- λυρικό ύφος και ταυτόχρονα από την άμεση και απλή γλώσσα. Απλώς τα νοήματα σε χτυπάνε βρίσκοντας τον στόχο τους άμεσα.

Το ψυχογράφημα των ηρώων δε, είναι εκπληκτικό. Η πτώση του ήρωα αποδίδεται εξαιρετικά.  Δεν θέλω να προδώσω πολλά.

Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας δεν γράφει για να μεταδώσει πληροφορίες αλλα αισθήματα, και το καταφέρνει. Τελικά το όνομα του βιβλίου δεν είναι καθόλου τυχαίο, ο Κατσούλας είναι ένας μαέστρος.

Αυτό το βιβλίο το προτείνω σε όλων των λογιών τους αναγνώστες. Μην ξεγελαστείτε από τον μικρό όγκο του. Πάρτε τον χρόνο σας, χαλαρώστε και αφεθείτε, καταπιείτε μία μία τις λέξεις… Αξίζει.


Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

getimage-phpΓραμμένη στον εξωπραγματικό χρόνο των τριών ημερών, η νουβέλα αυτή είναι μια ακόμη διπλοβελονιά, ένα ακόμη ντελικάτο και φιναρισμένο έργο, προσεγμένο στην εντέλεια όπως όλες οι νουβέλες του. Το ύφος του συγγραφέα γνώριμο. Ένας χώρος και δυο αντίπαλοι σε μια μονομαχία μέχρις εσχάτων. Μόνο που αυτή η αναμέτρηση δε γίνεται για να τους χωρίσει ή να αναδείξει κάποιον νικητή, αλλά για να ενώσει το πολύπαθο ζευγάρι. Πρόκειται για μια σπαρακτική ερωτική ιστορία, για ένα εντυπωσιακό, βαθύ ψυχογράφημα ταραγμένων ψυχών, πάντα ξεχωριστών, πάντα ανθρώπων που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο και την κοινή λογική. Μόνο που εδώ ο συγγραφέας αφήνει τα κοινωνικοπολιτικά του σχόλια να περάσουν στο περιθώριο, στα πίσω – πίσω, με μια εντελώς διακριτική παρουσία και αφήνει τα πάντα στους δυο του χαρακτήρες. Με έναν σφιχτοδεμένο ρυθμό, με μια αριστοτεχνική σύλληψη, με ένα, ανεπανάληπτης δεξιοτεχνίας, ξεδίπλωμα της ιστορίας και με μια εντυπωσιακή δομή, στέρεα και συμπαγή, το έργο αυτό σχεδόν θα μπορούσε να είναι η βάση για μυθιστόρημα ή θεατρικό, ακόμη και για μουσικό έργο. Και είναι εκπληκτικό το πώς κάποιος μπορεί να συνδυάζει την ταχύτητα και την ακρίβεια με τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς να του ξεφεύγει “νότα”, χωρίς να φαλτσάρει στο παραμικρό.

Βραβείο Νουβέλας στον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s