Ο αινιγματικός καθηγητής Σέβερους Σνέιπ

Η αλήθεια είναι πως η αγαπημένη μας συγγραφέας του Χάρι Πότερ δημιούργησε χαρακτήρες τους οποίους ή θα τους λατρεύαμε ή θα τους μισούσαμε. Στο θέμα όμως του καθηγητή Σέβερους Σνέιπ οι απόψεις διίστανται. Η συγγραφέας  έχει εκμυστηρευτεί σε μία συνέντευξη της ότι εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Σέβερους Σνέιπ από έναν ανιπαθητικό καθηγητή της από τα παιδικά της χρόνια  ενώ το επίθετο του το δανείστηκε από το χωριό Σνέιπ της Αγγλίας.
Η Ρόουλινγκ μας είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για τον ρόλο του καθηγητή Σνέιπ και πόσο σημαντικό ρόλο είχε, τονίζοντας μας ότι πρέπει να προσέχουμε τον Σνέιπ. Όμως, επειδή ο αληθινός του σκοπός και χαρακτήρας δεν αποκαλύφθηκε μέχρι το τελευταίο βιβλίο.
Όταν σε μια συνέντευξή της το 1999 η Ρόουλινγκ ρωτήθηκε ποιος είναι ο αγαπημένος της χαρακτήρας από τη σειρά του Χάρι εκείνη απάντησε “Είναι διασκεδαστικό να γράφεις για τον Σέβερους Σνέιπ, γιατί είναι ένα βαθιά φρικτό άτομο“.

harry_potter_and_the_deathly_hallows_part_2

Στα πρώτα μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ, ο χαρακτήρας του Σέβερους Σνέιπ είναι αινιγματικός,  ανταγωνιστικός και φαίνεται να τα έχει βάλει με τον Χάρι χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Καθώς τα βιβλία συνεχίστηκαν, δεν αναπτύχθηκε μόνο η ιστορία του Χάρι αλλά και αυτή του κακού και στρυφνού Σνέιπ. Εμείς οι αναγνώστες και λάτρεις των βιβλίων της Τζ. Κ. μάθαμε πως ο Σνέιπ μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ο απόλυτος ήρωας της σειράς, καθώς ήταν πάντα πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα για την ανεκπλήρωτη αγάπη του. Ο Σνέιπ ήταν ένας χαρακτήρας που πάντα γυρόφερνε μεταξύ του καλού και του κακού και ξαφνικά ήρθε στο προσκήνιο ως μια τραγική φιγούρα που ποτέ δεν ταίριαζε με τους υπόλοιπους μάγους, αλλά ήταν έτοιμος να πολεμήσει για τους ανθρώπους που αγαπούσε, ακόμα και αν αυτοί  δεν τον αγάπησαν ή δεν ήξεραν ποτέ τις θυσίες που έκανε για αυτούς.
ceb5ceb5ceb5

Ο αγαπημένος μας Σέβερους Σνέιπ ήρθε στη ζωή το 1960 από τον μαγκλ Τόμπιας Σνέιπ και την Άιλιν Πρινς μια μάγισσα, δηλαδή είναι ημίαιμος. Ο Σέβερους στα παιδικά του χρόνια, όπως έχουμε δει ντυνόταν με κουρέλια και γενικότερα φαινόταν να είχε μια πολύ σκληρή παιδική ηλικία. Ο πατέρας του φερόταν σκληρά σε εκείνον και την μητέρα του επειδή ήταν μάγοι. Το σπίτι των παιδικών του χρόνων ήταν κοντά στο σπίτι των Έβανς, δηλαδή στο σπίτι της Λίλη και της Πετούνια.  Η Λίλη είχε γεννηθεί μάγισσα παρότι η υπόλοιπη οικογένεια της ήταν μαγκλ. Οι γονείς της Λίλη ήταν περήφανοι που η μια κόρη τους ήταν μάγισσα, η αδερφή της όμως, η Πετούνια ζήλευε πολύ. Όταν ο Σέβερους ήταν 9 ετών συναντήθηκε πρώτη φορά με τον μεγάλο έρωτα της ζωή του. Είδε την Λίλη να κάνει μάγια και την Πετούνια να την φωνάζει φρικιό. Τότε ο Σέβερους τις πλησίασε και εντυπωσίασε την Λίλη κάνοντας και εκείνος ένα μαγικό. Η Λίλη μόλις είδε ότι ήταν και αυτός μάγος αποφάσισε να γίνουνε φίλοι. Ο Σνέιπ άρχισε τότε να της δείχνει έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που είχε γνωρίσει η Λίλη. Της μίλησε για το Χόγκουαρτς και για όλα όσα τους περίμεναν εκεί. Ο Σέβερους την ερωτεύτηκε αμέσως και μαζί της μπορούσε να ξεχνάει όλα τα προβλήματα που είχε στο σπίτι του.

Η Λίλη με τον Σέβερους ξεκίνησαν να φοιτούν μαζί στο Χόγκουαρτς το 1971. Από την πρώτη τους ημέρα γνώρισαν τον Τζέιμς Πότερ. Μπορούμε να καταλάβουμε πως ένιωσαν αντιπάθεια ο ένας για τον άλλο με την πρώτη ματιά. Όταν έγινε η επιλογή από το καπέλο ο Σέβερους μπήκε στο Σλίθεριν και η Λίλυ μπήκε στο Γκρίφιντορ μαζί με τον Πότερ, τον Λούπιν, τον Μπλακ και τον Πεντίκριου. Όσο περνούσαν τα χρόνια στο Χόγκουαρτς είδαμε μέσα από τις αναμνήσεις του Σέβερους πως ο ίδιος με τη Λίλυ συνέχισαν να κάνουν παρέα, μετά όμως από πέντε χρόνια έγινε κάτι που τους έκανε να χωρίσουν τους δρόμους τους. Ο Σέβερους είπε τη Λίλη λασποαίματη πάνω στα νεύρα του και η Λίλη δεν τον συγχώρεσε ποτέ. Μπορούμε να υποθέσουμε πολλούς λόγους που ο Σέβερους αποκάλεσε την Λίλη έτσι. Σαν μαθητής του Χόγκουαρτς ήταν άριστος. Όπως μας έδειξε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Σέβερους από το έκτο χρόνο στο Χόγκουαρτς διόρθωνε το σχολικό βιβλίο των φίλτρων αλλά δυστυχώς είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερο πάθος για τις σκοτεινές τέχνες. Είχε δημιουργήσει το ” Σεκτουμσέμπρα”  και τα “Ανυψώσιους” και “Χαμηλώσιους’.  Στην Δειυσδητική και Σφραγισματική, είδαμε ότι ήταν άριστος, ούτε καν ο Λόρδος Βόλντεμορτ δεν τον ανακάλυψε.

Οι σκοτεινές τέχνες τελικά τον κέρδισαν και λίγα χρόνια αργότερα ο Σέβερους βλέπουμε ότι είχε γίνει Θανατοφάγος. Θα τύχει, δυστυχώς να ακούσει την προφητεία για το παιδί που θα καταστρέψει τον Βόλντεμορτ και θα σπεύσει κατευθείαν να του την πει. Κάτι που όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας το μετάνιωνε για όλην του την ζωή. Τρελαμένος μόλις καταλαβαίνει τι έκανε θα στραφεί στον Ντάμπλντορ γα βοήθεια. Του ζητάει να κρύψει την Λίλη, μαζί με την οικογένεια της. Ο Ντάμπλντορ δέχεται με έναν όρο: να γίνει ο Σνέιπ κατάσκοπος του. Ο Σέβερους δέχεται κατευθείαν όμως εκείνη δολοφονήθηκε…

Η σκηνή που στιγμάτισε όλους τους Χαριποτερόφιλους ήταν η σκηνή που την βρήκε νεκρή…

Από εκείνην την στιγμή ζούσε για να βοηθάει τον Ντάμπλντορ και να προστατεύει τον γιο της, τον Χάρι Πότερ, αν και είδαμε πως έβγαλε και αρκετά απωθημένα επάνω του. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τη σκηνή που αν και θανατοφάγος έστειλε τον Προστάτη του στον Χάρι για βοήθεια; Ή που αναγκάστηκε να σκοτώσει τον Άλμπους, μετά από την παράκληση του ίδιου, για να προστατέψει τον μαθητή του τον Μαλφόι. Ήξερε πως αν αφαιρούσε ο Μαλφόι μια ζωή, αυτό θα ήταν το σημείο μηδέν για τη δική του ζωή.

Η συγγραφέας ήξερε την αλήθεια για τον χαρακτήρα του Σνέιπ από την αρχή, αλλά δεν την αποκάλυψε σε κανέναν μέχρι τους Κλήρους του Θανάτου, εκτός  από τον ηθοποιό που τον υποδυόταν, τον Άλαν Ρίκμαν.

%cf%83%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%80

Ο  Άλαν Ρίκμαν είδε μια τεράστια πρόκληση στον χαρακτήρα του Σέβερους Σνέιπ. Με την πληροφορίαπου του είχε δώσει η Ρόουλινγκ, μαζί με την δική του ικανότητα ως ηθοποιός, ο Ρίκμαν δημιούργησε στον Σνέιπ έναν χαρακτήρα με πάθος,ανθρωπιά  αλλά και με αρκετή κακία.

Αν και στα πρώτα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ τον αντιπαθούμε γιατί νιώθουμε μια ανεξήγητη κακία και σκληρότητα απο τη μεριά του προς τον αγαπημένο μας Χάρι, όσο προχωρούσαν τα βιβλία κάποιες στιγμές νιώθαμε να μας συγκινεί. Εμείς, όταν πια πεθαίνει συνειδητοποιούμε πως δεν τον ξέραμε στα αλήθεια καθόλου. Κάποια στιγμή, όταν πια μαθαίνουμε και τις αναμνήσεις του, καταλαβαίνουμε πια πόσο έξω έχουμε πέσει! Πόσο τον έχουμε αδικήσει! Το πόσο είχε αγαπήσει και το πόσο είχε πληγωθεί… Ύστερα από αυτές τις τόσο ξεχωριστές σελίδες δεν γινόταν να μην τον αγαπησούμε… Να μην τον θεωρούμε έναν από τους ποιο γενναίους χαρακτήρες που έτυχε να γνωρίσουμε ποτέ…

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%A3%CE%BD%CE%AD%CE%B9%CF%80,

http://www.thedailyowl.gr/lily-james-severus/,

http://el.harrypotter.wikia.com/wiki/%CE%A3%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%A3%CE%BD%CE%AD%CE%B9%CF%80,

http://www.eleftherostypos.gr/psychagogia/30638-o-snape-eiche-apokalypsei-to-mustiko-toi-ston-harry-potter-apo-tin-proti-tainia/

3 comments

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Έχει ξεσπάσει μια “διαμάχη” ανάμεσα σε φανατικούς potterheads σχετικά με το αν ο Σέβερους είναι ήρωας. Πολλοί δήλωσαν κατηγορηματικά “όχι”, ότι υπήρξε φοβερά σκληρός κτλ. Προσωπικά, δεν συμφωνώ, το θέμα είναι αν υπήρξε ήρωας, αλλά ότι η Ρόουλινγκ δημιούργησε έναν απίστευτα σύνθετο χαρακτήρα.
    Δεν ξέρω αν έχεις και την πρόσφατη εικονογράφηση του Jim Kay, όπου παρουσιάζει τον Σέβερους πιο ανθρώπινο, μια διαφορετική εκδοχή.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s