Διαβάζοντας τον κόμη Μοντεχρίστο

Αυτό το βιβλίο άμα το παρατηρούσε κάνεις με κριτική ματιά, θα έβρισκε πολλά σφάλματα. Ο ήρωας έχει ικανότητες υπερήρωα. Μετά την απόδραση του από την φυλακή, του ήρθαν απίστευτα βολικά τα πάντα, σε βαθμό του τύπου ″έχω πουλήσει την ψυχή μου στον διάβολο για να πετύχω ότι ζητήσω”. Ξέρει από πριν τι θα συμβεί σε κάθε περίσταση και έχει την ικανότητα να καθοδηγεί τα γεγονότα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με θεϊκή ακρίβεια.

Κ φυσικά προβληματικό βρήκα και το μοτίβο της μεταμφίεσης. Ο ήρωας ντύθηκε αβάς, βρετανός λόρδος και ότι άλλο του κατέβαινε στο κεφάλι κ εμφανιζόταν την ίδια μέρα στο ίδιο πρόσωπο με δυο διαφορετικές μεταμφίεσης και το πρόσωπο δεν τον έπαιρνε χαμπάρι… Έχουμε κ το θέμα ότι στιγμή δεν τον αναγνώρισαν οι παλιοί γνωστοί του, ενώ ο συγγραφέας μας αναφέρει ότι στο πέρασμα των χρόνων το πρόσωπο του δεν το στόλισε καμία ρυτίδα και τα μαλλιά του παρέμειναν κατάμαυρα… χμ… πολλές τρυπουλιτσες στην υπόθεση…
Κοιτάτε να δείτε όμως, το βιβλίο το βρήκα υπέροχο! Το διάβασα πολύ γρήγορα, όχι επειδή το βαρέθηκα κ απλώς το ξεφύλλισα, του τύπου άντε να τελειώνουμε, αλλά επειδή δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Δεν έχει ούτε μια περιττή λεπτομέρεια, περιγραφή ή ατάκα ώστε να το βρω έστω μία στιγμή βαρετό, είναι γεμάτο δράση και αγωνιά και δεν είναι μονότονο. Αγάπησα τον ηρώα και συνέπασχα μαζί του. 600 αξέχαστες σελίδες. Νομίζω ότι πραγματικά ο Δουμάς είναι μάγος, τόσο που συγχωρώ τις παρασπονδίες που έκανε για χάρη της δημιουργίας μιας τέτοιας περιπέτειας . Διαβάζοντας τον Κόμη Μοντεχριστο ποιος δεν θα το έκανε άλλωστε;

Το βιβλίο έχει εκδοθεί επίτομο απο τις εκδόσεις Πατάκη.


Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

24092014794Μαζί με τους “Τρεις Σωματοφύλακες”, “Ο κόμης Μοντεχρίστο” είναι το γνωστότερο και δημοφιλέστερο έργο του Αλέξανδρου Δουμά. Η επιτυχία που γνώρισε, όταν πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες ξεκινώντας από το 1844, και που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις επιτυχίες που γνωρίζουν οι σημερινοί συγγραφείς, έφερε το Δουμά στο απόγειο της δόξας του.
Ίσως η καλύτερη κριτική του συναρπαστικού αυτού μυθιστορήματος να συνοψίζεται στα λόγια του μικρού παιδιού μετά οποία καταλήγει η μνημειώδης βιογραφία που έχει αφιερώσει στον Αλέξανδρο Δουμά ο Ζιμερμάν: «Το παιδί τελειώνει τον “Κόμη Μοντεχρίστο”, κλείνει το βιβλίο και βάζει τα κλάματα. Η μητέρα του το ρωτάει γιατί κλαίει κι εκείνο απαντάει: «Δεν ήθελα νε τελειώσει…».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s