Ένα όνειρο, δύο χρώματα

35177-new

To  “Υπηρέτριες, Ένα όνειρο, δύο χρώματα” είναι ενα πολύ όμορφο βιβλίο, που διαβάζεται νεράκι. Ασχολείται με τρυφερό χιούμορ και απλότητα για αρκέτα σκληρά ζητήματα του αμερικάνικου Νότου, που παρότι έχουν περάσει και έχουν γίνει πλέον μέρος της αμερικάνικης ιστορίας, ωστόσο είναι ακόμα πολύ κοντά μας χρονικά και μερικές φορές ιδεολογικά. Διότι δυστυχώς η ανθρωπότητα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να καταλάβει ότι το χρώμα καθορίζει απλά το χρώμα και όχι την νοημοσύνη και τον πολιτισμό ενός ατόμου.

Διάβασα στο τέλος του βιβλίου το άρθρο «Grady’s Gift» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Χάουελ Ρέινς που παραθέτει η Στόκετ και μου είναι αδύνατον να μην το παραθέσω κ εγώ εδώ με τη σειρά μου:
Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα για κάποιον Νότιο συγγραφέα από αυτό της στοργής μεταξύ ενός μαύρου ανθρώπου κι ενός λευκού, σ’ αυτό τον άνισο κόσμο των φυλετικών διακρίσεων. Γιατί η προσποίηση πάνω στην οποία είναι δομημένη μια κοινωνία κάνει κάθε συναίσθημα ύποπτο και αδύνατη τη γνώση αν τη σχέση δύο ανθρώπων τη διαφεντεύει η ειλικρίνεια, η συμπόνια ή η πεζότητα.

Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

13560227Τρεις συνηθισμένες γυναίκες πρόκειται να κάνουν ένα ασυνήθιστο βήμα…

Mισισίπι, 1962. Η Σκίτερ έχει μόλις επιστρέψει σπίτι της μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο. Μπορεί να έχει ένα πτυχίο, αλλά η μητέρα της δεν θα νιώσει ικανοποίηση παρά μόνο όταν η Σκίτερ φορέσει βέρα…

Η Έιμπιλιν είναι μια μαύρη υπηρέτρια, αφοσιωμένη στο κοριτσάκι που φροντίζει, αν και ξέρει πως θα έρθει η στιγμή που και των δύο η καρδιά θα ραγίσει.
Η Μίνι, η καλύτερη φίλη της Έιμπιλιν, μπορεί να μαγειρέψει καλύτερα από τον καθένα, αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει τη γλώσσα της… Έτσι χάνει πάλι τη δουλειά της.

Αυτές οι τρεις γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, θα συναντηθούν χάρη στο ριψοκίνδυνο σχέδιο της Σκίτερ: γράφουν ένα βιβλίο με τις ιστορίες τους, που σοκάρει την κοινωνία του Τζάκσον και γεμίζει περηφάνια και ελπίδα την κοινότητα των μαύρων.

Με τις φωνές των ηρωίδων της να ηχούν ολότελα αληθινές, η Κάθριν Στόκετ δημιουργεί τρεις ασυνήθιστες γυναίκες που η απόφασή τους να αρχίσουν ένα δικό τους κίνημα αλλάζει για πάντα μία πόλη και τον τρόπο που οι γυναίκες της –μητέρες, κόρες, φίλες– βλέπουν η μία την άλλη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s