Ο κύριός μου Αλκιβιάδης / Άγγελος Σ. Βλάχος

dimokratia-4587

Κοίτα να δεις τι διαμαντάκια μπορεί να βρει κανείς στα παλαιοβιβλιοπωλεία στο Μοναστηράκι με 2 ευρώ!

Το “Ο κύριός μου Αλκιβιάδης” το βρήκα εξαιρετικό. Η ακρίβεια και η ζωντάνια με την οποία περιγράφει ο συγγραφέας τα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου -και δεν αναφέρομαι μόνο στις μάχες, μα και στην πολιτική, στα πρόσωπα, στους διαλόγους, στα συμπόσια, στον γενικότερο βίο, ακόμα και στις ενδυμασίες και φυσικά στα κουτσομπολιά για τις τρανές προσωπικότητες της εποχής- με κάνουν να αμφιβάλλω για το ότι δεν είχε χρονομηχανή και κάπως με κάποιο τρόπο, ο Βλάχος, τα έζησε από κοντά πριν τα συγγράψει.
Η αφήγηση έχει απίστευτη φρεσκάδα. Ο Σιλύκος παρόλο που έχει τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες του (φανταστικό πρόσωπο που έπλασε ο συγγραφέας), είναι εκπληκτικός αφηγητής. Μας μεταφέρει τα πάντα, χωρίς να κάνει τον αναγνώστη να βαριέται, αντιθέτως μπαίνουμε στην ιστορία με ανυπόμονο νου για την συνέχεια. Απόλαυσα τις ατάκες, τις μάχες, τα κουτσομπολιά και μπορώ να πω φρέσκαρα την μνήμη μου για την πιο δοξασμένη και πολυτάραχη εποχή, αυτήν της Αθηνάς του Περικλή.
Ο Αλκιβιάδης παρόλη την λατρεία που του είχε ο αφηγητής, παραμένει για μένα αμφιλεγόμενος ως πολιτική φιγούρα. Προσπάθησα να θυμάμαι οτι αυτό το έργο πάνω απολα είναι μυθιστόρημα με αφηγητή έναν φανταστικό χαρακτήρα του οποιου την γνώμη δεν πρέπει να παίρνω κυριολεκτικά. Πολλές φορές βρέθηκα να διαφωνώ με τον Σιλύκο, είτε για την γνώμη του για τον Νικία και την στάση του στον πόλεμο, είτε για πράξεις του Περικλή, είτε για τους λόγους που η Σπάρτη κήρυξε τον πόλεμο (μην ξεχνάμε την ιμπεριαλιστική στάση της πόλης των Αθηνών…). Αλλα όπως είπαμε είναι μυθιστόρημα και ο ήρωας δικαιούται να έχει την γνώμη του, στο κάτω κάτω δεν τον αγάπησα για την σοφία του αλλα για την ζωντάνια του και το χιούμορ του.
Ένα από τα πιο καλοδουλεμένα, με ιστορική ακρίβεια και ταυτόχρονα πολύ ευχάριστα στην ανάγνωση ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει ποτέ μου.


Η υπόθεση του βιβλίου:

12736672Δεινός μελετητής και μεταφραστής του Θουκυδίδη, αλλά ταυτόχρονα και ικανότατος μυθιστοριογράφος, ο Άγγελος Σ. Βλάχος φωτίζει με χιούμορ και γνώση την πορεία της Αθήνας από τη δόξα στην παρακμή, από το 462 π.Χ., λίγο μετά το τέλος των Περσικών Πολέμων, έως το 404 π.Χ., οπότε έληξε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος με τη συντριβή της Αθήνας.

“Ο κύριός μου Αλκιβιάδης” προσφέρει στον Έλληνα αναγνώστη μια νέα, πολύπλευρη οπτική και μια βαθύτερη κατανόηση της εποχής-ορόσημο για τον δυτικό πολιτισμό: του λαμπρού όσο και σκοτεινού 5ου αιώνα π.Χ.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

2991518Ο Άγγελος Σ. Βλάχος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια με καταγωγή από την Αθήνα, εγγονός του λογοτέχνη και πολιτικού Άγγελου Βλάχου (1838-1920). Ο πατέρας του ήταν δικαστικός. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1939 μπήκε στο διπλωματικό σώμα. Στρατεύτηκε κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Το 1943 φυλακίστηκε από τους γερμανούς και κατόρθωσε μετά από προσπάθειες να φύγει στη Μέση Ανατολή, όπου πήρε μέρος στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση που βρισκόταν στο Κάιρο. Μετά την απελευθέρωση σταδιοδρόμησε ως διπλωμάτης (α΄ γραμματέας της πρεσβείας της Άγκυρας και της Ρώμης, γενικός πρόξενος Ιεροσολύμων και Λευκωσίας και έλληνας αντιπρόσωπος στη Γενεύη), φτάνοντας ως το βαθμό του πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, ενώ παράλληλα διακρίθηκε και στο χώρο της πολιτικής (υφυπουργός Παιδείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πιπινέλη το 1963, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών ως την κήρυξη της απριλιανής δικτατορίας και την παραίτησή του, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974). Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1945 με το υπό μορφής χρονικού πεζογράφημα “Το μνήμα της γρηάς”, που αντλούσε το θέμα του από τον πόλεμο στην Αλβανία. Για το λογοτεχνικό του έργο τιμήθηκε με το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα (1954 για το μυθιστόρημα “Ο κύριός μου Αλκιβιάδης”), το Βραβείο Υπουργείου Παιδείας (1958 για τη νουβέλα “Ώρες ζωής” και 1968 για τη συλλογή διηγημάτων “Ντάιμας ο τυχερός”), το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1972), και το 1985 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Λογοτεχνίας/Πεζού Λόγου. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με αθηναϊκές εφημερίδες υπό το ψευδώνυμο Ανδρέας Βέλος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s