Αντίλαλοι νεκρών (The Öland Quartet #1)/ Johan Theorin

Παρά το στενάχωρο θέμα του, όταν τελείωσα την ανάγνωση και της τελευταίας σειράς ένιωσα όμορφα. Ένιωσα γαλήνη και… λύτρωση!

Αυτό το αναφέρω γιατί πραγματικά, όταν ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου, ένιωθα ένα ατελείωτο βάρος. Η ηρωίδα της ιστορίας είναι μία κατεστραμμένη ψυχολογικά γυναίκα, ενώ το θέμα που πραγματεύεται ο Theorin, στην έναρξη του βιβλίου είναι η εξαφάνιση του 5χρονου παιδιού της. Το γεγονός ότι ο Theorin ασχολείται με την σκιαγράφηση των χαρακτήρων σε όλα τα ψυχολογικά επίπεδα αυτών, προκαλεί σχεδόν κατάθλιψη στον αναγνώστη. Ο ρεαλισμός δε, απορρέει σε όλα τα επίπεδα της αφήγησης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι ο συγγραφέας στο βιβλίο του δεν στήνει κάποιου είδους ατμόσφαιρα, δεν χρωματίζει και δεν παρουσιάζει κανενός είδους φτιαγμένο σκηνικό. Και τι εννοώ, το σκηνικό είναι εξολοκλήρου ρεαλιστικό. Πως θα εξελισσόταν αυτή η ιστορία στην πραγματικότητα, πως θα ένιωθαν οι ήρωες άμα βίωναν αυτή την κατάσταση. Επομένως η ατμόσφαιρα είναι ρεαλιστική. Δεν είναι υπερβολικά τραγική, υπερβολικά μυστηριώδη υπερβολικά… τίποτα, είναι απλά ανθρώπινη. Κ έτσι αρχικά την πάτησα διότι ο συγγραφέας επιλέγει να μας παρουσιάσει την Γιούλια, μια τρελαμένη μαμά. Κι είπα εδώ είμαστε… κατάθλιψη. Στην πορεία η ιστορία μας αλλάζει (και ευτυχώς αλλάζει μαζί κ η διάθεση του αναγνώστη) γιατί μας γνωρίζει με τον καταπληκτικό παππού, τον ένα και μοναδικό, Γέρλοφ. Δραστήριος, περίεργος και θαρραλέος. Πρέπει να ανακαλύψει… και ανακαλύπτει.
Εν κατακλείδι, ένα βιβλίο που ξεκινάει υποτονικά, με αργή πλοκή που λίγο πριν την μέση παίρνει τα πάνω του, ανεβάζει ταχύτητες και είναι πραγματικά δύσκολο να το αφήσει ο αναγνώστης από τα χέρια του. Μου άρεσε πολύ. Ο Theorin είναι μάστερ του ρεαλιστικού μυστηρίου και της σκιαγράφησης των χαρακτήρων.


26819887Μπορείς ποτέ να αποδεχθείς την εξαφάνιση του παιδιού σου; Η Τζούλια Ντάβιντσον δεν τα έχει καταφέρει. Ο πεντάχρονος γιος της εξαφανίστηκε πριν από είκοσι χρόνια στο νησί Έλαντ. Ποτέ δεν βρέθηκε ούτε ένα ίχνος του.
Μέχρι που μια μέρα ο γερο-καπετάνιος πατέρας της Τζούλια λαμβάνει με το ταχυδρομείο ένα παιδικό παπούτσι. Αμέσως ο παππούς και η τσακισμένη Τζούλια αρχίζουν να συνθέτουν το παζλ του παρελθόντος. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν σ’ έναν ντόπιο, τον Νιλς Καντ, που είναι γνωστό πως απολάμβανε τον πόνο των άλλων. Αλλά ο Νιλς Καντ πέθανε τη δεκαετία του 1960. Ποιος λοιπόν είναι ο ξένος που περιπλανιέται στις ερημιές του νησιού όταν πέφτει το σκοτάδι;
Σύντομα θα φανεί ολοκάθαρα ότι κάποιος θέλει να βάλει τέρμα στην αναζήτηση της Τζούλια και ότι οι έρευνές της έχουν πλησιάσει την αλήθεια πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεται.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s