Ο καλόγερος του Matthew Gregory Lewis

mathew-matthew-gregory-lewis-the-monk-le-moine-keith-coventry

Προκλητικό, ιερόσυλο και βλάσφημο για την εποχή του βιβλίο (το αγαπώ),το βιβλίο Ο καλόγερος του Matthew Gregory Lewis το οποίο γράφτηκε το 1796. Παρόλα αυτά, ο Καλόγερος καταφέρνει μέχρι και σήμερα να προκαλεί ανατριχίλες ή ακόμα και να σοκάρει τις μικρότερες ηλικίες αναγνωστών.

Στις σελίδες του παρελαύνουν οι πάντες και τα πάντα! Ματωμένα φαντάσματα, μάγισσες, απαγωγές, βιασμοί, αποτρόπαιοι θάνατοι, διαφθορά, ο ίδιος ο σατανάς αυτοπροσώπως και στο κέντρο των πάντων ο συμβολισμός του προπατορικού αμαρτήματος και φυσικά ο μέγας πειρασμός.
Ευτυχώς αυτό το βιβλίο δεν το ξεπέρασε, ούτε το άφησε πίσω ο αδίσταχτος χρόνος και η εποχή μας. Διαβάζεται αχόρταγα και ευχάριστα και στις ημέρες μας.
Η γλώσσα δεν είναι καθόλου επιτηδευμένη, η αφήγηση απλή και η πλοκή όσο γρήγορη πρέπει, ενώ τα γυρίσματα της μπαίνουν όπου ακριβώς χρειάζεται, για να προκαλέσει τα κατάλληλα συναισθήματα κάθε φορά.
Επιπλέον ευχάριστη έκπληξη για εμένα, αποτέλεσαν οι μπαλάντες, που συχνά πυκνά είτε διάβαζαν είτε απήγγειλαν οι ήρωες.


Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

10253475Υγρές, μελαγχολικές αυλές, φασματικοί πύργοι, ζοφερές προοπτικές, μοναστήρια όπου κατοικεί το κακό, ψίθυροι και τρεμάμενες σκιές, πανέμορφες ηρωίδες που ακροβατούν στα όρια της τρέλας, δαιμονικοί χαρακτήρες που πουλάνε την ψυχή τους στον Εωσφόρο, αλλότρια, μυστικά πάθη, τρέλα, ποίηση…
Το γοτθικό μυθιστόρημα σε όλο το ανατριχιαστικό του μεγαλείο είναι εδώ, με έναν ογκόλιθο του είδους, που ξεπερνά σε ένταση, ρίγος, παλμό, φαντασία και αυτοαναφορική ειρωνεία το σύνολο της σύγχρονης “λογοτεχνίας τρόμου”.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s