Το σπίτι των πνευμάτων/ Isabel Allende

house_of_the_spirits_film

Αν και είναι το πρώτο δικό της βιβλίο που διαβάζω, στον κόσμο του βιβλίου και όχι μόνο, η Αλιέντε δεν χρειάζεται συστάσεις. Ήταν καιρός λοιπόν να την γνωρίσω κ εγώ και νομίζω ότι αυτή η έναρξη που έκανα ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσα να επιλέξω.


Δεν θα πω πολλά. Το βιβλίο αυτό είναι πλέον πασίγνωστο. 3 γενιές μιας οικογένειας. Μαζί τους βιώνουμε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και τις επιπτώσεις του. Δεν χρειάζεται να αναφέρω την ιστορία, διότι η γνώμη μου είναι απλώς να το διαβάσετε.
Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι τα γεγονότα του βιβλίου αρκετές φορές είτε σκληρά είτε βάναυσα είτε τραγικά περιγράφονται με αυτή την ήρεμη, ρομαντική αποδοχή που πραγματικά μόνο σε λατινόφωνους συγγραφείς την έχω συναντήσει. Ότι και να συνέβαινε στην πλοκή το βίωνα με μια ευχάριστη μακαριότητα… πραγματικά αυτό το βιβλίο είναι σαν τα ναρκωτικά… πως αλλιώς να το θέσω;
Επίσης τι να πω για την γλώσσα; Ο λόγος της είναι υπέροχος. Κάποιες ατάκες ήταν σκέτη ποίηση…
Παρόλο που λίγο πιο πάνω ανέφερα ότι δεν θα σχολιάσω πολλά (ναι καλά), κάτι άλλο που πρέπει να πω είναι το πάντρεμα του μαγικού στοιχείου με τον ρεαλισμό στο βιβλίο…πραγματικά δεν ξέρω, δεν νομίζω ότι θα κατέτασσα “Το σπίτι των πνευμάτων”στον μαγικό ρεαλισμό. Θα μου πεις και που θα το κατέτασσες; Έλα μου ντε… Το μαγικό στοιχείο έρχεται και δένει απίστευτα ομαλά με τον ρεαλισμό (σε μερικά σημεία σχεδόν νατουραλισμό, ειδικά προς το τέλος.) Η αφήγηση είναι ρεαλιστικότατη, δεν έχει αυτό το ονειρικό που συναντάμε στον λατινικό μαγικό ρεαλισμό. Τέλος πάντων, όλο αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.
Εξαιρετικό βιβλίο, παρά τον όγκο του και τις διάφορες εναλλαγές των ηρώων. Δεν βαρέθηκα και δεν κουράστηκα.


Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

6616523Μια χώρα που θα μπορούσε να είναι η Χιλή, και μια πολυπρόσωπη δυναστεία που σε κάθε μέλος της αναφέρεται διαδοχικά αυτό το χρονικό. Ο Εστέμπαν Τρουέμπα, που ξεκίνησε από το μηδέν κι έγινε ζάπλουτος γαιοκτήμονας και δυναμικός γερουσιαστής, οικογενειακός δυνάστης, που οι τρομεροί θυμοί του συντάραζαν όλους γύρω του. Η Κλάρα, η νόμιμη σύζυγός του, υπερευαίσθητη και με υπεραναπτυγμένη διορατικότητα, με απόλυτη πίστη στα πνεύματα που πλανιούνται στο μεγάλο αρχοντικό τους, πριν το στοιχειώσει και η ίδια με τη σειρά της. Τα νόμιμα και εξώγαμα παιδιά του Εστέμπαν και οι απόγονοί τους, που οι μοίρες τους διασταυρώνονται και συμπλέκονται στα παιχνίδια της αγάπης και της τύχης, η δίνη της εξέγερσης και των παράνομων παθών, ο τρόμος και η φρίκη του πολέμου μιας χώρας που μάχεται τον εαυτό της.
Ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές, ανάμεσα στους αφεντάδες και στ’ αποπαίδια, ανάμεσα στον πατριάρχη, στις γυναίκες του σπιτιού, στους υπηρέτες, στους κολίγους, δημιουργούνται και διαλύονται σχέσεις σημαδεμένες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s