Οι δύο μάγοι και ο βασιλιάς των Κορακιών/ Susanna Clarke

jsmn_strange_norrell_3-7-15Ένα βιβλίο που με συνεπήρε. Ο κόσμος είναι περίτεχνα δουλεμένος. Μου άρεσε απίστευτα ο τρόπος που ενσωμάτωσε την μαγεία κ τον κόσμο των ξωτικών στην Βρετανία του 19ου αιώνα, κ την έκανε να συμμετέχει σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Οι ήρωες είναι συμπαθητικοί μέσα σε όλες τους τις αδυναμίες, ειδικά οι δυο πρωταγωνιστές μου άρεσαν πάρα πολύ, αν κ τολμώ να πω (αν με ρωτούσατε) ότι έγινα Στρειντζκικη (αυτός ο διαχωρισμός βλέπετε υπήρξε στο βιβλίο).

Η αφήγηση ακολουθεί κ η ίδια το αφηγηματικό στυλ κ το ύφος συζήτησης των Βρετανών κυριών του 19ου αιώνα, είναι φανερό λοιπόν ότι όλο το βιβλίο μυρίζει παλιό Λονδίνο και αγγλική ύπαιθρο!

Υπάρχει όμως ένα μικρό θεματάκι. Βλέπετε, εφόσον αναφέρω την αφήγηση ως Βρετανική, δηλαδή ανάλαφρη, ευγενική, πολλές φορές ειρωνική και αποστασιοποιημένη, καταλαβαίνετε ότι ενώ γίνονται διάφορα στην πλοκή (θάνατοι, εξαφανίσεις, πόλεμος κ.λ.π.) με μια τέτοιου είδους αφήγηση μειώνεται η δραματικότητα. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε λοιπόν ότι είστε ήρωας αυτού του βιβλίου κ ένας γνωστός σας, σας ενημέρωνε ότι ένα καράβι βούλιαξε. Στο βιβλίο λοιπόν θα ενημερωνόσασταν κάπως έτσι:
«Ναι αγαπητέ μου, ο Ποσειδώνας βούλιαξε και με μεγάλη μου λύπη σε ενημερώνω ότι πήρε μαζί του 100 άτυχες ψυχές. Τι θα έλεγες να κουβεντιάσουμε το συμβάν με ένα καλό μπουκάλι πορτο και να μοιραστούμε ένα από τα υπέροχα αρωματικά σου πούρα Αβάνας
Προσωπικά δεν ενοχλήθηκα καθόλου από αυτού του είδους την αφήγηση. Μου θύμιζε πολύ έντονα Τζεην Ωστεν και η αλήθεια είναι ότι την αγαπώ ιδιαίτερα. Το πρόβλημα μου είναι ότι το βιβλίο είναι 900 σελίδες. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η αφήγηση δεν σηκώνει τόσες πολλές, διότι χωρίς έντονη δραματικότητα, ο αναγνώστης αργά η γρήγορα θα κουραστεί. Ίσως άμα το έσπαγε σε δυο βιβλία θα ήταν καλύτερα.

Για αυτό τον λόγο, προτείνω στους μελλοντικούς αναγνώστες όταν νιώσουν ότι αρχίζουν να κουράζονται να μην το παρατήσουν, ούτε όμως να συνεχίσουν την ανάγνωση με το ζόρι. Προτείνω να κάνουν ένα διάλλειμα κ να το ξαναπιάσουν λίγο αργότερα, γιατί πραγματικά αυτό το βιβλίο αξίζει.

Το βιβλίο έχει γίνει σειρά απο το BBC One  στον τίτλο του πρωτότυπου κειμένου “Jonathan Strange & Mr Norrell“.


Υπόθεση απο το οπισθόφυλλο:

bca26509-f7c7-4d0d-a5f9-988da8c50aa9_5Αγγλία, αρχές του 19ου αιώνα… Η μαγεία είναι υπαρκτή, αλλά σε παρακμή. Ανάμεσα στους θεωρητικούς μελετητές της, οι μοναδικοί που την ασκούν πρακτικά είναι ο Τζόναθαν Στρέιντζ και ο κύριος Νόρελ.
Οι δυο τους, μία γοητευτική μελέτη αντιθέσεων. Μαζί προσπαθούν να αναβιώσουν τη μαγεία της εποχής και να της δώσουν ξανά την αίγλη που της ταιριάζει. Είναι όμως μόνοι σε αυτόν το “δρόμο”; Μήπως υπάρχει κάποιος τρίτος που κινεί πραγματικά τα νήματα; Μένοντας αφανής, αμέτοχος στη δράση αλλά και σκοτεινός και ερμητικός, όπως αρμόζει εξάλλου σε έναν μάγο-βασιλιά της Βόρειας Αγγλίας, ο γοητευτικός Βασιλιάς των Κορακιών με το χλωμό εκφραστικό πρόσωπο αιχμαλωτίζει την φαντασία αλλά και την αγωνία μας, κρατώντας τον εαυτό του επτασφράγιστο μυστικό ως την τελευταία σελίδα!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s