Κράμπους, το κακό alter ego του Άγιου Βασίλη

Λίγες μέρες πια μας χωρίζουν απο τα Χριστούγεννα και λέω να θυμηθούμε διάφορους μύθους γύρω απο αυτά. Ας ξεκινήσουμε με τον περιβόητο Κράμπους. Τον κακό δίδυμο αδερφό του Άγιου Βασίλη.

9602447332167548969Ο Κράμπους δεν είναι και τόσο χαριτωμένος για πνεύμα Χριστουγέννων. Εμφανίζεται ως μισός κατσίκα – μισός δαίμονας, έχει τεράστια κέρατα, μαύρα ή καστανά μαλλιά, μυτερούς κυνόδοντες, τεράστια γλώσσα,φοράει μια αλυσίδα με κουδούνια και κρατάει μπαστούνι από σημύδα για να τιμωρεί τα παιδιά που έκαναν αταξίες όλη τη χρονιά και να τα παίρνει μαζί του στα έγκατα της Γης για να ζήσουν μαζί του για ένα χρόνο. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που μας λέει ότι όταν  κατεβάζει τα παιδιά μαζί του, σύμφωνα με τη συμπεριφορά τους κρίνεται και η τύχη τους, δηλαδή ή ξύλο ή φάγωμα. Έχουν βρεθεί και κάποιες ζωγραφιές που τον απεικονίζουν να φοράει στην πλάτη του μια σκάφη πλυσίματος ως μεταφορικό μέσο για τα άτακτα παιδιά.

Το όνομα Κράμπους προέρχεται απο τη γερμανική λέξη Krampen (νύχι) και σύμφωνα με τη Σκανδιναβική μυθολογία είναι παιδί της Hela που είναι η θεά του κάτω κόσμου, ο αντίστοιχος θεός Άδης για του Νορβηγούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ωστόσο πως κάποια στοιχεία του τα έχει πάρει και απο την ελληνική μυθολογία αφού η μορφή του μας θυμίζει έντονα τους φαύνους και τους σάτυρους.

Στα μεσαιωνικά χρόνια, στην Αυστρο- βαυαρική παράδοση,  τον συναντούμε ως έναν απο τους συντρόφους ακολούθους του άγιου Νικόλαου (μία εκδοχή του Santa Claus) ο οποίος τιμωρεί τα άτακτα παιδιά.Krampus

Λέγεται πως εμφανίζεται την νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος ή  Σάντα Κλάους επιβράβευε τα καλά παιδιά με γλυκά. Όσα παιδιά δεν ήταν στη λίστα του, έμπαιναν αυτόματα στη λίστα του Κράμπους. Τα παιδιά, όταν ξυπνάνε με αγωνία το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου βρίσκουν πάντα κάτι στην κάλτσα που θα έχουν κρεμάσει στο τζάκι τους. Αν βρουν ένα δωράκι, αυτό σημαίνει ότι είχαν καλή συμπεριφορά όλη τη χρονιά. Αν βρουν ένα ξύλινο μπαστούνι ή κάρβουνα είναι απόδειξη ότι ήταν άτακτα και δεν θα έχουν κάποιο δώρο.

Η τρομακτική του παρουσία είχε απαγορευθεί για πολλά χρόνια απο την Καθολική Εκκλησία ωστόσο ο Κράμπους πλέον έχει κερδίσει αρκετή φήμη. Σε πολλές Βόρειες χώρες μάλιστα η φήμη του είναι ισάξια με αυτή του Άγιου Βασίλη. Πολλές φορές έχουν συνδυάσει και την εμφάνιση με μεταμφιέσεις ανάλογα με αυτές του Χάλογουιν, πειράγματα και παιχνίδια.

krampus-the-christmas-demon-history-cover-1

Οι απαρχές του μύθου και η ακριβής καταγωγή του είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. Αν και στην Ελλάδα το μόνο σίγουρο είναι οτι  δεν είναι τόσο διαδεδομένος. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε πως μπορεί να έρχεται παρέα με τον Άγιο Βασίλη, οπότε αν δεν βρούμε κάτι κάτω απο το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, μήπως θα έπρεπε να ανησυχήσουμε;

Πηγες:

https://en.wikipedia.org/wiki/Krampus

http://www.pathfinder.gr/stories/4096041/krampus-o-daimonas-twn-hristoygennwn/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s