Η ξυπόλυτη των Αθηνών Φιλομήλα Λαπατά

tumblr_ncnj9hxrwf1s5j7iso1_500

Τι μπορώ να πω για αυτή την υπέροχη συγγραφέα την κ. Λαπατά; Πραγματικά προβληματίστηκα πολύ για το τι θα γράψω ως σχόλια στην Ξυπόλυτη των Αθηνών. Σκέφτηκα ακόμα και να μην γράψω τίποτα, αλλά δεν γίνεται να σχολιάζω αλλά κι άλλα λιγότερο αγαπημένα μου κι όχι αυτό το βιβλίο που τόσο με ενθουσίασε. Σκέφτηκα ακόμα και να αναφέρω πόσο η πένα της μου θυμίζει μια άλλη αγαπημένη συγγραφέα την Μαρία Ιορδανίδου, αλλά πόσο άδικο και για τις δύο συγγραφείς καθώς η κάθε μία έχει το δικό της στίγμα και μάλιστα τόσο μοναδικό και υπέροχο.


Ροή εντελώς αφηγηματική χωρίς πολλούς διαλόγους, πολλές αναδρομές μπρος και πίσω στην ιστορία των ηρώων και υπέροχες περιγραφές της Αθήνας της Μπελ Επόκ!
Τώρα τι να πρώτοαναλύσω;

Οι ήρωες…Οι ήρωες… μέσα στα ελαττώματα, μαγκούφηδες, γρουσούζηδες και πεισματάρηδες όμως πόσο αγαπητοί; Πως το κατάφερε αυτό η Λαπατά; Προσδίδοντας τους ανοιξιάτικα χρώματα, αρώματα και πάθη. Με ανάλαφρη αφήγηση αναλύει το παρελθόν τους, τις επιθυμίες τους. Το κάνει με την διεισδυτική ματιά και την κατανόηση μιας μητέρας προς το πεισματάρικο μικρό της. Μέγιστη ευαισθησία σε συνδυασμό μια κάποια σκανδαλιά και κέφι έκανε τους ήρωες της αξιαγάπητους στους αναγνώστες.

Η ιστορική και λαογραφική πλευρά του έργου… Μα πόση έρευνα πια; Αν κάποιος μου έλεγε ότι η Λαπατά ήρθε σε μας από το 1890, θα τον πίστευα. Η Πανεπιστημίου, η Αιόλου με τα μαγαζιά της, ο πετροπόλεμος της γειτονιάς της Νεαπόλεως, όλα ζωντανεύουν και περνούν μέσα από τα μάτια του αναγνώστη, τόσο έντονα που τη στιγμή που τα διάβαζα, το μόνο που μου έλειπε ήταν μια λατέρνα σε ασπρόμαυρο φόντο να περνά από την γειτονιά μου.

Μαγικορεαλιστικά στοιχεία. Ναι έχει και από αυτά, κ την αγαπώ για αυτό! Ας βάλω ένα απόσπασμα:

«Από μία συγκυρία που κανένας μάγος, σοφός ή λόγιος (…) δεν μπόρεσε να εξηγήσει, την ώρα της γέννησης του, συνέβησαν τα εξής περίεργα περιστατικά:
1. Έκτατα ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή κατακαλόκαιρο χιόνισε στον εύφορο κάμπο της Ζακύνθου κι έριξε χαλάζι στα ψηλώματα του Βραχίωνα.
2. Μέσα σε ένα θλιβερό ομαδικό νιαούρισμα ψόφησαν όλες οι γάτες της συνοικίας του Άμμου.
3. Ο τυφλός Κουτουζής, ο επονομαζόμενος Κόκορας, ο οποίος ζητιανεύοντας έπαιζε ταμπουρλονιάκαρο και τραγουδούσε στα πανηγύρια είδε ξαφνικά το φως του.»

Εν κατακλείδι, πολύ γοητευτικό βιβλίο που με κέρδισε από τις πρώτες σειρές. Η αφήγηση, η γλώσσα υπέροχη, όλα ρέουν με απίστευτη ευκολία, ξεκούραστα δημιουργώντας με τις περιγραφές, ολοζώντανες εικόνες στην φαντασία του αναγνώστη. Πραγματικά ένα όμορφο βιβλίο για ακόμη μια φορά από την Φιλομήλα Λαπατά


9244324Ένα μυθιστόρημα με φόντο την κοσμοπολίτικη Αθήνα της Μπελ Επόκ (1890-1910). Μια ιστορία γεμάτη ιστορίες. Μια θυσία που προκαλεί ένα μεγάλο πείσμα κι ένα μεγάλο έρωτα, ίντριγκες, μίση και πάθη, μικρές ζωές και μεγάλα πεπρωμένα. Αθήνα, 1902. Η Λάουρα Αλφιέρι, κοντέσα του Μονρεάλε της Σικελίας και απόγονος των Χρυσολωράδων του Βυζαντίου, μια γυναίκα απαράμιλλης ομορφιάς, αναγκάζεται να παντρευτεί τον ταπεινής καταγωγής αλλά ζάπλουτο Ζακυνθινό Φίλιππο Ρώμα. Τον αποκαλεί με θυμό “καρβουνιάρη” και “ανορθόγραφο βάτραχο”, μια και ο γάμος γίνεται για να σώσει την οικογένειά της από την οικονομική καταστροφή. Όμως, δίχως να το καταλάβει, ο βάτραχος θα μεταμορφωθεί σταδιακά σε πρίγκιπα μέσα στην καρδιά της… Η Φιλομήλα Λαπατά μάς ξεναγεί στην “πόλη των πόνων” και μας χαρίζει τις ιστορίες ενός πλήθους αξέχαστων ηρώων: από την Κατίγκω Χρυσολωρά και την αδερφή της Μαργιόλα, τον ψυχίατρο και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αριστείδη Μπαλτατζή, τον κόντε Φραγκίσκο Αλφιέρι, τη θεία Κοκόνα Κρυσταλλένια και άλλα πρόσωπα, ανυποψίαστους κληρονόμους της μνήμης, στους οποίους η συγγραφέας δίνει ζωή με μια γλώσσα έντονη, γεμάτη ήχους, φωνές και χρώματα

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s