Μιλώντας για αγαπημένα παιδικά βιβλία

Σήμερα το πρωί καθαρίζοντας την αποθήκη μου βρήκα μια παλιά κούτα. Ήταν τα βιβλία που διάβαζα στην προεφηβεία και με έκαναν να αγαπήσω το διάβασμα. Ξέρω ότι κατά κάποιον τρόπο έκανα ιεροσυλία που τα είχα σε κουτί, αλλά βλέπετε έτσι είναι τα νιάτα. Ορισμένες φορές δεν σέβονται ορισμένα πράγματα. Ανοίγοντας, λοιπόν, το κουτί των αναμνήσεων μου πλημμύρισα συναισθήματα. Πόσο είχα αγαπήσει αυτά τα βίβλια (κι ας τα έκλεισα σε κουτι)! Κάποια απο αυτά ήταν:

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ

Ω ναι, το ξέρω! Ντροπή μου μεγάλη!! Το είχα σε κουτί!! Αυτό το τρυφερό, υπέροχο βιβλίο που έχει μεγαλώσει τόσα χιλιάδες παιδιά! Ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ το έγραψε το 1943, κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Αν και το θεωρούμε παιδικό, κατά βάθος απευθύνεται σε όλους. Η υπόθεση του βιβλίου είναι: ο αφηγητής του βιβλίου πέφτει με το αεροπλάνο του σε μια έρημο, κι εκεί συναντά ένα μικρό παιδί όπου γίνονται και φίλοι. Το μικρό αγόρι προέρχεται απο έναν άλλο πλανήτη και διηγείται στον αφηγητή τις περιπέτειες του απο τις επισκέψεις του σε άλλους πλανήτες.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΙΕΡ

Αυτό το βιβλίο μπορεί να το είχα και απο δυο – τρεις εκδοτικούς οίκους. Όποτε το έβλεπε η μητέρα μου το έπαιρνε. Μέχρι που το διάβασα και την τρέλανα στην πολυλογία με τις σκανταλιές του Τομ κι έτσι όταν το έβρισκε δεν μπορούσε πια να ξεχάσει ότι υπήρχε στο σπίτι. Πόσο μ’ άρεσαν οι περιπέτειες του Τομ και πόσο ζήλευα! Ήθελα να γίνω κι εγώ μαζί του πειρατής και λήσταρχος ώστε να μοιράζω τα κλοπιμαία στους φτωχούς και να μείνω ένα βράδυ σε ένα νησάκι μαζί με τον Τομ και την παρέα του.

ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ

Μια κατάθλιψη την είχα πάθει διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Ένα ορφανό αγόρι που μεγαλώνει σε ένα άσυλο και όταν φεύγει απο αυτό είναι πάντα τρομαγμένο, κατατρεγμένο και αβοήθητο. Ο Ντίκενς με έναν μοναδικό τρόπο, όπως μόνο αυτός ξέρει μας περιγράφει τις κακουχίες που περναει ένα παιδί χωρίς στήριξη αλλά ευτυχώς που τουλάχιστον στα βιβλία το καλό πάντα νικάει.

 

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
100489
Αυτό το βιβλίο το λάτρεψα! είχα μια παθολογική αγάπη για την Κοκόνα και τον Γουργούρη. Μια αδέσποτη γατούλα, η Κοκόνα μας θα συναντήσει την Κορίνα και απο τότε η ζωή της θα αλλάξει για πάντα. Γίνεται ένα υπέροχο κατοικίδιο, καλλιεργεί το μυαλό της, αγαπάει και αγαπιέται και μπλέκεται σε τρελές περιπέτειες. Γραμμένο με πολύ χιούμορ και πολύ τρυφερότητα.

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

 

Ε.Π.

Πηγή: Μιλώντας για αγαπημένα παιδικά βιβλία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s