Το 5ο κύμα (The 5th Wave #1) του Rick Yancey

12_5h84

Σε αυτό το κείμενο θα αναλύσω το πρώτο μέρος της τριλογίας “The 5th Wave”  του Rick Yancey, το ομώνυμο “Το 5ο κύμα” -σύμφωνα με την ελληνική μετάφραση. Απο τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα δύο πρώτα “Το 5ο κύμα”, “Η απέραντη θάλασσα”  και αναμένουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος που στο εξωτερίκο έχει ήδη κυκλοφορήσει απο τον Μάιο του 2016, το “The Last Star”.

Το 5ο κύμα είναι λες και διαβάζω έναν ατελείωτο εσωτερικό μονόλογο. Είναι γραμμένο όλο σε α’ πρόσωπο, από την οπτική γωνία αρχικά της Κάσσι. Βιώνουμε ότι βιώνει στο παρόν (βρισκόμαστε λίγο μετά την έναρξη του 4ου κύματος), αλλά η σκέψη της παλινδρομεί συχνά στο παρελθόν κ έτσι γνωρίζουμε, από το 1ο κύμα και έπειτα όλα τα γεγονότα. Πολύ συχνά αναφέρω πόσο μισώ τα βιβλία, που είναι γραμμένα σε α’ πρόσωπο, διότι ως αναγνώστρια γνωρίζω μόνο εν μέρει και μονόπλευρα την ιστορία. Στο 5ο κύμα δεν με ενόχλησε καθόλου, διότι στην συνέχεια την σκυτάλη της αφήγησης παίρνουν κι άλλοι ήρωες της ιστορίας.


Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ στο βιβλίο, είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ή αφηγήτρια και η ατμόσφαιρα. Η γλώσσα δεν είναι τελείως απλοϊκή, έχει μια λογοτεχνικότητα που σπάνια συναντάω στο είδος. Μου άρεσε πολύ να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω φράσεις, ειδικά όταν βρισκόμουν στο μυαλό της Κάσσι. Η αφήγηση της δημιουργεί μια μελαγχολική ατμόσφαιρα, με ποιητικές ατάκες (που ευτυχώς δεν είναι βαρύγδουπες και ταιριάζουν σε μυαλό έφηβης), που σπάει από τον ξαφνικό και αστείο αρκετές φορές σαρκασμό της… πώς να το περιγράψω; Είναι ανεπανάληπτο! Μου αρέσει πολύ σαν ηρωίδα. Και όχι μόνο για τις σκέψεις της, αλλά και την στάση της σε όλο το έργο, όλα όσα την χαρακτηρίζουν είναι τα εξής: ταχύτατη προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Αν δεν μπορέσει να επιβιώσει η Κάσσυ, τότε δεν νομίζω ότι μπορεί να τα καταφέρει κανένας.
Μου άρεσε πολύ.

«Με σηκώνει στα μπράτσα του. Νομίζω ότι εκτοξεύομαι στους ουρανούς, όπως τότε που ήμουν μικρό κοριτσάκι και ο μπαμπάς μου με πέταγε στον αέρα και ένιωθα λες και θα συνέχιζα να ανεβαίνω μέχρι που θα άγγιζα την άκρη του γαλαξία.
Με ξαπλώνει στο κρεβάτι. Προτού με ξαναφιλήσει του λέω: Αν με ξαναφιλήσεις θα σου ρίξω κλωτσιά στα αρχίδια»
σελ. 251.


22584517Μετά το 1ο κύμα, το μόνο που έμεινε είναι το σκοτάδι.
Μετά το 2ο, επέζησαν μόνο οι τυχεροί.
Μετά το 3ο, ένας μόνο κανόνας ισχύει: Μην εμπιστεύεσαι κανέναν.
Η Κάσσι τρέχει να ξεφύγει. Μόνη, σε έναν έρημο αυτοκινητόδρομο. Τα πλάσματα έχουν ανθρώπινο παρουσιαστικό και τριγυρίζουν στην ύπαιθρο σκοτώνοντας και σκορπίζοντας τον τρόμο. Η Κάσσι ξέρει πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει είναι να μείνει μόνη, ώσπου συναντάει τον Ιβάν Γουόκερ. Γοητευτικός και μυστηριώδης, ο Ίβαν ίσως είναι η μοναδική ελπίδα της για να σώσει τον αδελφό της – ή ακόμα και για να σωθεί η ίδια. Όμως η Κάσσι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στην απελπισία, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Θα τα παρατήσει ή θα υψώσει το ανάστημά της;

“Μια ιστορία κινδύνου, προδοσίας και έρωτα που εξελίσσεται με γρήγορο και αγωνιώδη ρυθμό”. (Kirkus Reviews)
“Στο προσκήνιο βρίσκεται διαρκώς το ερώτημα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Όπως έχει πει και ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων Walt Kelly: “Συναντήσαμε τον εχθρό και είμαστε εμείς οι ίδιοι”” (Publishers Weekly)
“Διαθέτει το ίδιο σκοτεινό και καταλυτικό κύμα αδρεναλίνης των Αγώνων Πείνας, αλλά συγχρόνως και τον ελεγειακό τόνο του Δρόμου”. (Entertainment Weekly)
“Ένα πραγματικό τσουνάμι που σε αρπάζει και δε σε αφήνει”. (Melissa de la Cruz, συγγραφέας)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s