10 βιβλία που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως

Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου, ενώ κοιτώ στατιστικά στοιχεία, στις πωλήσεις ενός βιβλίου να μην μπορώ να συσχετίσω την δημοφιλία του με την ποιότητα του ως βιβλίο. Έτσι κι αλλιώς, όμως, οι πωλήσεις δεν καθορίζονται απο την ποιότητα, τελικά. Έψαξα λοιπόν, και βρήκα μια λίστα με 10 βιβλία που είδα ότι είναι πρώτα σε πωλήσεις παγκοσμίως, με δημοσιευμένα στοιχεία για τον αριθμό των πωλήσεων τους,  για να πάρετε κι εσείς μια γεύση:

1. η Βίβλος

bΗ Βίβλος είναι το πιο πολυδιαβασμένο και πολυαγορασμένο βιβλίο όλων των εποχών. Οι πωλήσεις της ξεπερνούν το αστρονομικό αριθμό των 4 δις αντιτύπων παγκοσμίως. Μια συλλογή  66 βιβλίων με τον λόγο του Θεού είναι και παραμένει πρώτη στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού.


2. Το κόκκινο βιβλίο του Μάο Τσε Τουνγκ (1966)

red_quoteΤο βιβλίο με τα αποφθέγματα του Μάο Θεωρείται το δεύτερο σε κυκλοφορία βιβλίο σε όλη την ιστορία, μετά την Βίβλο με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 820 εκατομμύρια.  Η έκδοση του βιβλίου σε μέγεθος τσέπης αποσκοπούσε στην ευχρηστία του και συνέβαλε στη ραγδαία διάδοσή του στον κινεζικό λαό. Πολλοί έχουν αμφισβητήσει κατά πόσο όντως οι πληροφορείες που περιέχει ανήκουν στον ίδιο τον Μάο.3. Χάρι Πότερ (σειρά βιβλίων) (1997-2007)

4e29091dc5a705c71abd9aa391e4282aΤα βιβλία του Χάρι Πότερ, του αγαπημένου χαρακτήρα που έπλασε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 400 εκατομμύρια. Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που περιγράφουν έναν κόσμο μάγων με βασικό χαρακτήρα ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Χάρι Πότερ. Το πρώτο μυθιστόρημα, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1997 και στα ελληνικά τον Νοέμβριο του 1998. Το έβδομο, με το όνομα Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 2007 το οποίο σύμφωνα με τους εκδότες έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού η πρώτη έκδοση πούλησε 12 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αμερική. Και τα επτά βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.


4. Η ιστορία δύο πόλεων Κάρολος Ντίκενς (1859)

book-coverΤο γνωστό μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 200 εκατομμύρια. Η πλοκή διαδραματίζεται στο Λονδίνο και στο Παρίσι καλύπτοντας ένα ευρύ χρονικό διάστημα δίνοντας στο έργο μια σπάνια οικουμενικότητα χωρίς να χάνει ποτέ το ενδιαφέρον του. “Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του”. Η πασίγνωστη αρχή της «Ιστορίας δύο Πόλεων»  όπου συγκρίνει την εποχή του με τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης.


5. Ο μικρός πρίγκιπας Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ (1943)

9789606000904-1000-0157250Ο Σαιντ Εξυπερύ όταν έγραφε τον μικρό πρίγκιπα, είμαι σίγορη πως δεν περίμενε ότι θα γινόταν ένα απο τα πιο εμπορικά βιβλία όλων των εποχών αφού οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους. Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι  περισσότερο “ανθρώπινοι”. Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν’ απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.


6. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών Τζ. Ρ. Τόλκιν (1954)

the-lord-of-the-rings-book-coverΟ άρχοντας των δαχτυλιδιών είναι ένα έργο φαντασίας του Τόλκιν που απο τότε που εκδόθηκε έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 103 εκατομμύρια. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, αν και το μεγαλύτερο του μέρος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955, προς ενόχληση του Τόλκιν, που σκόπευε να το εκδώσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε πολλές φορές μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση του ύφους και των συνηθισμένων μοτίβων της λογοτεχνίας φαντασίας υπήρξε καταλυτική. Η κυκλοφορία της κινηματογραφικής μεταφοράς του Άρχοντα των Δακτυλιδιών το 2001 – 2003 και η τεράστια επιτυχία της αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το βιβλίο, καθώς και τα άλλα έργα του Τόλκιν.


7. Χόμπιτ  Τζ. Ρ. Τόλκιν (1937)

hobbit_coverΗ ιστορία των Χόμπιτ έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 100 εκατομμύρια. Τo 1955, σε μια επιστολή του προς έναν γνωστό του, ο Τόλκιν αναφέρει ότι προς το τέλος της δεκαετίας του ’20, όταν ήταν καθηγητής Άγγλοσαξονικών στην Οξφόρδη, ξεκίνησε να γράφει το Χόμπιτ ενώ βαθμολογούσε διαγωνίσματα. Βρήκε ένα κενό κομμάτι χαρτί και εμπνευσμένος ξαφνικά, έγραψε την περίφημη φράση “Σε μια τρύπα στο έδαφος, ζούσε ένας χόμπιτ”. Δεν έγραψε τίποτα περισσότερο εκείνη τη στιγμή, αν και στα επόμενα χρόνια δημιούργησε το χάρτη του Θρορ, περιγράφοντας τη γεωγραφία της ιστορίας. Δημοσιεύθηκε τελικά στις αρχές της δεκαετίας του ’30, αφού μια οικογενειακή φίλη, η Ελέιν Γκρίφιθς, διάβασε την ιστορία.


8. Δέκα μικροί νέγροι Αγκάθα Κρίστι (1939)

ten_b96ba9_2263988Στο βιβλίο αυτό δεν πρωταγωνιστεί κανένας από τους διάσημους ήρωες της Αγκαθα Κρίστι, ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ή η Μις Μαρπλ, αλλά έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, γεγονός που το αναδεικνύει σε μια από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες όλων των εποχών. Οι δέκα μικροί νέγροι ψηφίστηκαν επίσης ως το πιο αγαπημένο βιβλίο της Αγκαθα Κρίστι παγκοσμίως σε δημοσκόπηση που έγινε στο διαδίκτυο. Ήταν εξάλλου ένα από τα αγαπημένα και της ίδιας. Το μυθιστόρημα αυτό απαιτούσε «μια δύσκολη τεχνική, η οποία ήταν μια πρόκληση, και επομένως το απήλαυσα και νομίζω ότι το χειρίστηκα με ικανοποιητικό τρόπο», είχε γράψει η Κρίστι σε έναν αναγνώστη της.


9. Τα χρονικά της Νάρνια Κ.Σ. Λούις ( σειρά βιβλίων) (1950- 1956)

d5179d7af5e669f8d7a63af5e7000335Τα χρονικά της Νάρνια είναι μια σειρά απο επτά βιβλία φαντασίας που έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 85 εκατομμύρια και έχουν μεταφραστεί σε 47 γλώσσες. Περιγράφουν τις περιπέτειες τεσσάρων αδερφών που επισκέπτονται μια μαγική χώρα που ονομάζεται Νάρνια. Το μυθιστόρημα Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα, που δημοσιεύθηκε πρώτο κατά σειρά, και είναι το πιο δημοφιλές της σειράς των επτά. τα βιβλία είναι αυτοτελή και εξελίσσονται σε διάφορες χώρες που συνδέονται ή καταλήγουν με κάποιο τρόπο στη Νάρνια, τη μυθική χώρα όπου τα ζώα μιλούν και τα δέντρα περπατούν. Οι ήρωες παλεύουν πάντα με το κακό, που αντιπροσωπεύεται από τη Λευκή Μάγισσα και έχουν στο πλευρό τους τον Ασλάν, το μεγαλόπρεπο λιοντάρι, το Βασιλιά όλων των Βασιλιάδων, που τους προστατεύει και τους καθοδηγεί. Ένα μυθικό ταξίδι μέσα από περίεργες πολιτείες, άγονες ερήμους, ανείπωτους κινδύνους και πολλές ανατροπές ξεκινά για τους μικρούς ήρωες της κάθε ιστορίας. Όταν, όμως κάθε ελπίδα φαίνεται πως χάνεται, η επιστροφή του Ασλάν αλλάζει τα πάντα… Η σειρά έχει μεταφερθεί και στο θέατρο και στον κινηματογράφο.


10. Ο φύλακας στη σίκαλη Τζ. ντ. Σάλιντζερ (1951)

slide_400308_4944428_freeΟ φύλακας στη σίκαλη είναι μυθιστόρημα από τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ που δημοσιεύτηκε το 1951 και ως τώρα έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 65 εκατομμύρια. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα που ενώ αρχικά προοριζόταν για τους ενηλίκους, στη συνέχεια έγινε δημοφιλές στους ανήλικους αναγνώστες εξαιτίας των θεμάτων του όπως η ανησυχία και η αποξένωση των εφήβων. Έτσι ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος Χόλντεν Κώλφηλντ έχει γίνει σύμβολο της εφηβικής επανάστασης. Το μυθιστόρημα επίσης πραγματεύεται τα σύνθετα ζητήματα της ταυτότητας, της ταύτισης, της απώλειας και των σχέσεων.

Πηγές:

http://www.lifo.gr/guests/viral/59690

http://www.neolaia.gr/2011/07/31/afierwma-vivlia-pwlhseis/

http://www.clickatlife.gr/culture/story/8770

http://www.flowmagazine.gr/article/view/top15_best_sellers/category/culture

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s