Ρούντολφ το ελαφάκι

Όλοι έχουμε ακουστά τον Ρούντολφ το ελαφάκι. Θα έχουμε ακούσει είτε το τραγουδάκι ή κάποιο παραμύθι για τον ακούραστο βοηθό του Άι-Βασίλη. Ξέρουμε όμως όλη την ιστορία; Μέρες που είναι ας την πούμε αναλυτικά.
article-0-0f42c5fc00000578-194_634x671Το βιβλίο του Ρούντολφ γράφτηκε το 1939 από τον Robert L. May και εκδόθηκε από τον οίκο του Montgomery Ward. Ο οίκος διένειμε παιδικά βιβλία σαν παιδικά χριστουγεννιάτικα δώρα κι έτσι από έναν υπάλληλο του να φτιάξουν το δικό τους βιβλίο. Ο 34χρονος Robert L. May επιλέχτηκε απο την αρχή γιατί ήταν πολύ καλός στις ιστορίες για τα μικρά παιδιά.

Ο May μικρός ήταν πολύ λεπτοκαμωμένος και είχε δεχτεί πολλά πειράγματα γι’ αυτό. Έτσι αποφάσισε να γράψει ένα παραμυθάκι σαν κι αυτό του ασχημόπαπου που έγινε κύκνος. Καθώς έγραφε το παραμύθι του, δοκίμασε διάφορες άλλες εκδοχές του με την μικρή κόρη του Barbara, μέχρι να καταλήξουν σε αυτό. Όταν, το παρουσίασε στο αφεντικό του εκείνος το αρνήθηκε γιατί πίστευε ότι η κόκκινη μύτη του τάρανδου υποδήλωνε ότι έπινε αλκοόλ. Όταν όμως είδε και τα σκίτσα που είχαν σχεδιαστεί απο τον Denver Gillen, που εργαζόταν στο δημιουργικό τμήμα της Montgomery Ward, αποφάσισε να το εγκρίνει.

Με την ιστορία του Ρούντολφ ο οίκος Montgomery Ward πούλησε αμέσως 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα. Μέχρι το 1946 είχαν πουληθεί 6 εκατομμύρια αντίτυπα. Όσο η ζήτηση για το παραμύθι μεγάλωνε, ο May σκέφτηκε να δημιουργήσει και τη μουσική εκδοχή της ιστορίας του. Το τραγούδησε για πρώτη φορά ο Harry Brannon το 1948, όμως το παιδικό τραγουδάκι έγινε διάσημο όταν το είπε ο Gene Autry το 1949, πουλώντας 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο εκείνη τη χρονιά.

Έτσι, ο Ρούντολφ, το ελαφάκι μπήκε σε όλα τα σπίτια πια. Το παραμύθι που έγραψε ο May μας λέει:
roΣτην παιχνιδούπολη στο Βόρειο Πόλο, ζούσε ένα ελάφι που το έλεγαν Ρούντολφ. Εκεί ζούσαν κι άλλα ελάφια, που είχαν όμορφα, υπερήφανα κέρατα και σέρνουν το έλκηθρο του Άι-βασίλη.Είναι ο Ντάσερ, Ντάνσερ, Πράνσερ, Βίξεν, Κόμετ, Κούπιντ, Ντόνερ και Μπλίτσεν. Ο Ρούντολφ ο τάρανδος -που στην Ελλάδα το μεταφράσαμε σαν ελαφάκι- είναι γνωστός ως ο 9ος τάρανδος του Άγιου Βασίλη. Ο Ρούντολφ, όμως, είχε μια μεγάλη, λαμπερή, κόκκινη μύτη. Ήταν τόσο κόκκινη, που έλαμπε μέσα στο σκοτάδι!“.

Έτσι, ξεκινάει το γνωστό παραμύθι λοιπόν για τον Ρούντολφ, το ελαφάκι που τ’ άλλα ελάφια το κορόιδευαν για την κατακόκκινη μύτη του κάνοντας τον να κλαίει. Βέβαια, χάρη σε αυτή τη φωτεινή μύτη μπόρεσε ο Άι Βασίλης να βρει και να διαβάσει τη λίστα με τα δώρα των παιδιών μέσα στην πυκνή ομίχλη, με αποτέλεσμα ο Ρούντολφ να νιώσει πραγματικά περήφανος και ξεχωριστός. Και αν σκεφτούμε ότι μέσα σ’ ένα βράδυ ο Άι Βασίλης πρέπει να επισκεφτεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια σπίτια σ’ όλον τον κόσμο, θα πρέπει να ταξιδεύει με ταχύτητα 1.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Όμως, πως θα βλέπει ο Άι- Βασίλης μέσα στη νύχτα όπως ταξιδεύει με τέτοια ταχύτητα; 05-rudolph-the-red-nosed-reindeerΈτσι, ο Ρούντολφ με την κόκκινη μυτούλα του δίνει πάλι την λύση και επιτρέπει στον Άι Βασίλη να ταξιδεύει σε διαφορετικές διαστάσεις, ώστε να προλάβει να παραδώσει έγκαιρα τα δώρα σ’ όλα τα παιδιά του πλανήτη.
Έτσι, λοιπόν, “όταν βλέπετε ένα αχνό φως στον ουρανό τη νύχτα των Χριστουγέννων, να είστε σίγουροι ότι αυτό είναι ο Ρούντολφ, το κοκκινομύτικο ελάφι” (ή τάρανδος, αν προτιμάτε), όπως κλείνει και το γνωστό παραμύθι.

Πηγή: http://www.helppost.gr/xristougenna/protoxronia/roudolf-elafaki-istoria/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s