Το απόσπασμα της Πέμπτης: η κλέφτρα των βιβλίων, Μάρκους Ζούσακ

73

Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

23a027f7f3d4228d7255ef74e2de90b97840ada2445b6150120bc2191058fd51399836541a55100fc7ee8eaf2be51018Καθώς στεκόταν ακίνητος, ο Μαξ κοίταξε πρώτα το κορίτσι και ύστερα τον ουρανό, που ήταν μεγάλος και γαλάζιος και υπέροχος. Ο ήλιος έριχνε τις λαμπερές αχτίνες του παντού στον δρόμο. Τα σύννεφα ανασήκωναν τις ράχες τους για να κοιτάξουν πίσω τους καθώς ο άνεμος τα παράσερνε μακριά. “Είναι τόσο όμορφη μέρα”, είπε εκείνος και η φωνή του έμοιαζε σπασμένη σε χίλια κομμάτια. Σπουδαία μέρα για να πεθάνει κανείς. Σπουδαία μέρα για να πεθάνει κανείς η σημερινή.

Η Λίζελ προχώρησε προς το μέρος του. Δε δίστασε να απλώσει το χέρι της και να αγγίξει το πρόσωπο του, τα γένια του. “Είσαι στ’ αλήθεια εσύ; Μάξ;”

Μια υπέροχα φωτεινή γερμανική μέρα και ένα πλήθος που παρακολουθούσε έκπληκτο.

Το στόμα του φίλησε την παλάμη της. “Ναι, Λίζελ, εγώ είμαι.” και κράτησε το χέρι του κοριτσιού στο πρόσωπο του κι έκλαψε στα δάχτυλα της. Έκλαιγε την ώρα που οι στρατιώτες πλησιάζαν και μια μικρή ομάδα απο αδιάκριτους Εβραίους στεκόταν γύρω τους και κοίταζε.

Όρθιο, τον μαστίγωσαν.

“Μαξ” έκλαιγε το κορίτσι.

Ύστερα, σιωπηλά, την τράβηξαν μακριά.

Μαξ.

Εβραίε πυγμάχε.

Τα είπε από μέσα της όλα αυτά.

Μάξι Τάξι.

Έτσι σε αποκαλούσε εκείνος ο φίλος σου στην Στουτγκάρδη τότε που πάλευες στους δρόμους, θυμάσαι; Θυμάσαι, Μάξ; Εσύ μου το είπες. Θυμάμαι τα πάντα…

Μάρκους Ζούσακ, “ η κλέφτρα των βιβλίων” , Εκδόσεις Ψυχογιός, σελ.569.


%cf%855%cf%81%cf%854Ο ΜΑΡΚΟΥΣ ΖΟΥΣΑΚ γεννήθηκε το 1975 και έχει γράψει πέντε βιβλία, µεταξύ των οποίων το Ι am the Messenger και το παγκόσµιο µπεστ σέλερ Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ, που έχει µεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Ζει στο Σίντνεϊ µε τη γυναίκα του και τους δύο γιους του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s