Επιλέξαμε τα αγαπημένα μας βιβλία του 2016!

fb-banner-2Το 2016 φτάνει στο τέλος του. Μια δύσκολη χρονιά για όλους -πιθανόν- που θα μπορούσαμε να πούμε οτι σηματοδοτεί το τέλος μια “χρυσής εποχής” στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς χάσαμε πολλούς υπέροχους καλλιτέχνες. Παρόλα αυτά η όρεξη για διάβασμα στο LoveΑrt’s Corner δεν μειώθηκε στιγμή. Έτσι λοιπόν επιλέξαμε τα αγαπημένα βιβλία της χρονιάς και σας τα παρουσιάζουμε!

Νικολέτα Παπαδάκη

Μέσα στο 2016 διάβασα πολλά βιβλία που πραγματικά μου άρεσαν. Εφόσον πρέπει να επιλέξω μόνο δύο από αυτά θα επιλέξω ένα από ελληνική και ένα από μεταφρασμένη λογοτεχνία.

30043676_jnus1yΤο «Confiteor» του Jaume Cabré.

Το ένα είναι το «Confiteor». Ένα βιβλίο που έπαιξε με το μυαλό μου και την ψυχολογία μου. Επίσης μέχρι να συνηθίσω την παράξενη (και γοητευτική) αφήγηση μου πήρε κάποιο χρόνο αλλά την λάτρεψα! Υπέροχος ο Cabré, αλλά και ο μεταφραστής του Ευρυβιάδης Σοφός, έκανε εξαιρετική δουλειά.


25363732Το«ΔΡΑΚΩΝ» του Χρήστου Α. Κασκαβέλη.

Η αναγνωστική χρόνια του 2016, ήταν κάπως διαφορετική για μένα, καθώς γνώρισα εκ νέου την ελληνική λογοτεχνία, την οποία είχα παραμελήσει. Και πραγματικά την αγάπησα. Πολλά εξαιρετικά βιβλία και πόσοι υπέροχοι Έλληνες συγγραφείς; Θα επιλέξω όμως το Δράκων, ένα βιβλίο το οποίο όσο με  ξετρέλανε, άλλο τόσο με σόκαρε. Ελληνικό φάντασυ το οποίο αξίζει ίσως και παραπάνω, απο πολλά χιλιοβραβευμένα και χιλιοδιαφημισμένα βιβλία του εξωτερικού. Συνδυασμός λυρικής και επικής αφήγησης με σκληρή και ενήλικη γλώσσα σε μία τρελή πλοκή που με έκανε να μην μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου! Εξαιρετικό!


Παπαδάτος Κώστας

Άλλη μια χρονιά  φτάνει στο τέλος της και τα βιβλία που διάβασα καθόλη τη διάρκειά της, ήταν αρκετά. Άλλα με ενθουσίασαν και άλλα πάλι όχι. Δύο απο αυτά που ξεχώρισα είναι τα εξής:

«Σκακιστική Νουβέλα»– Στέφαν Τσβάιχ

Αυτό το βιβλίο το λάτρεψα. Ο Τσβάιχ μέσα σε 120 σελίδες κατάφερε να δημιουργήσει ένα πραγματικό αριστούργημα. Ένα έργο το οποίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, με θέμα, την αλαζονεία της ανθρώπινης φύσης, την μονομανία και την ψυχική φθορά, στον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση. Όλα αυτά με φόντο το ασπρόμαυρο σκηνικό μιας σκακιέρας.
Ανήκει στην λίστα με τα αγαπημένα μου πλέον.


«22-11-63» – Stephen King

Το «22-11-63» είναι σίγουρα ένα απο τα καλύτερα βιβλία του King. Καθηλωτικό, χορταστικό και αν μη τι άλλο απρόβλεπτο, με ένα συγκινητικά νοσταλγικό φινάλε. Ο Κing περιγράφει με λεπτομερέστατη ακρίβεια την πραγματικότητα της εποχής, όπου σε συνδιασμό με την γλαφυρότατη ψυχική απεικόνιση των ηρώων, ξυπνούν στον αναγνώστη πολλά και ανάμικτα συναισθήματα.

Διαβάστε το ΧΘΕΣ.


Παπαδάκη Μαρία

Τελείωνει πια αυτή η χρονιά και κοιτάζοντας τα βιβλία που έπιασα στα χέρια μου αυτούς τους δώδεκα μήνες ξεχώρισα δυο που πραγματικά όσο τα διάβαζα με έκαναν να νιώσω έντονα συναισθήματα.

«Η αηδονόπιτα»Ισίδωρος Ζουργός

ceb1ceb9ceb4cebfcebdcebfcf80ceb9cf84ceb1Η πρώτη  μου γνωριμία με αυτόν τον εξαίσιο συγγραφέα έγινε με το ιστορικό του μυθιστόρημα «η αηδονόπιτα». Με γοήτευσε ο λόγος του και τρόπος επεξεργασίας της γλώσσας. Ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο μυθιστόρημα που η ιστορία του και η πλοκή του μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη. «Πιάστε μου αυτό το αηδόνι κι αύριο θα σας ψήσω αηδονόπιτα».


«Η κλέφτρα των βιβλίων»Μάρκους Ζούσακ

16281293Όταν έκλεισα το βιβλίο «Η κλέφτρα των βιβλίων» ήταν τόσα πολλά τα συναισθήματα που μου προκάλεσε που δεν ήξερα τι να πρωτογράψω! Στην τελευταία του σελίδα ο συγγραφέας στον ρόλο του Θανάτου αναφέρει την πρόταση «Οι άνθρωποι με στοιχειώνουν». Το μόνο σίγουρο για εμένα πάντως είναι ότι αυτό το βιβλίο θα με στοιχειώνει για καιρό. Σε αυτό το βιβλίο, γνώρισα και κάποια άλλη πλευρά του πολέμου. Αυτή των Γερμανών που ποτέ τους δεν πίστεψαν στα λόγια του Χίτλερ, αλλά φοβόντουσαν. Μπήκα μέσα στο πετσί τους και γεύτηκα κι εγώ μια γεύση απο αυτόν τον φόβο και όσο κι αν δεν το περιμένα ένιωσα να αγαπώ κάποιους απο αυτούς τους χαρακτήρες. Ο Ζούσακ το κατάφερε κι αυτό!

6 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s