Γνωστά έθιμα της Πρωτοχρονιάς (και παραμονής)

Η πρωτοχρονιά αναμφισβήτητα, αποτελεί μια από τις αρχαιότερες γιορτές  του κόσμου, καθώς η ιστορία της ξεκινά στη Βαβυλώνα, χιλιάδες χρόνια πριν, όπου γιόρταζαν την πρώτη Νέα Σελήνη, αμέσως μετά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου.

Στις μέρες μας η 1η Ιανουαρίου γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη και συνοδεύεται από πολλά και διάφορα εθιμοτυπικά, που διαφέρουν από τόπο σε τόπο και κατά κύριο λόγο αποτελούν κατάλοιπα των Βυζαντινών χρόνων,  προσαρμοσμένα στο ευρύτερο χριστιανικό πλαίσιο. H επίδραση της εκκλησίας υπήρξε καταλυτική, καθώς συνδέθηκε με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου.

Η ημέρα αυτή δε θα μπορούσε παρα να συνοδεύεται από πολλά και σημαντικά έθιμα, τα οποία όλοι γνωρίζουμε και είναι τα εξής:

 

Η βασιλόπιτα

Ίσως  το πιο γνωστό Πρωτοχρονιάτικο έθιμο είναι η παρασκευή και η κοπή της βασιλόπιτας, που πραγματικά την συναντάμε σε όλα τα μήκη και πλάτη του ελλαδικού χώρου. Την βασιλόπιτα την ετοιμάζουμε την παραμονή, όπου και κόβεται στη συγκέντρωση των μελών της οικογένειας. Μέσα στην πίτα τοποθετούμε το φλουρί, που χαρίζει τύχη σε αυτόν που θα το βρει.

Και το φλουρί όπως πάντα πηγαίνει  στον παππού ή την γιαγιά, αναγκάζοντάς μας να τοποθετήσουμε κρυφά καμιά δεκάρια ακόμα κέρματα για τα μικρά ανήψια μας.


 Προσμονή του Άγιου Βασίλη

Πρωτοχρονιά, η αγαπημένη ημέρα των μικρών αλλά και μεγάλων παιδιών καθώς προσμένουμε την έλευση του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος έρχεται στο σπιτικό μας να το ευλογήσει και να πάρει το δικό του κομμάτι από τη Βασιλόπιτα. Ο δικός μας Άγιος διαφέρει από τον Santa Claus. Δεν κρατά Coca Cola στα χέρια, ούτε έχει άσπρα μαλλιά και πλούσια γένια. Σύμφωνα με τη δική μας παράδοση, ο Άγιος Βασίλης είναι πιο λιτός και ταπεινός ,  έχει πλούσια μαύρα γένια, σκούρο φτωχό ράσο και σίγουρα περνά ομορφότερα και πιο αγνά μηνύματα. Παρόλα αυτά η φιγούρα  του ερυθρόλευκου Santa Claus έχει υιοθετηθεί και στα μέρη μας.


 Χαρτοπαιξία

Αλλαγή του χρόνου χωρίς τζόγο και τυχερά παιχνίδια δεν γίνεται. Το αγαπημένο συνήθειο των Ελλήνων τις γιορτινές αυτές ημέρες, περιλαμβάνει αγορά λαχείων και χαρτοπαιξία σε φιλικά σπίτια ή λέσχες.

Στο σπίτι είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής, περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι  συμβολικά, μέχρι  να βρεθεί βέβαια ο φίλος – γνωστός (συχνάζει στο καζίνο της Πάρνηθας) που ακουμπά ρολόγια και χρυσές καδένες στην πράσινη τσόχα, κοιτάζοντας με βλέμμα αρπαχτικού, τους υπόλοιπους της παρέας.


Το ποδαρικό

Ένα γνωστό και συμβολικό έθιμο, είναι το «καλό» ποδαρικό. Αυτός δηλαδή που θα μπει πρώτος στο σπίτι τον καινούριο χρόνο, και με την θετική του αύρα, θα φέρει υγεία, ευτυχία και χρήματα στα μέλη της οικογένειας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο άνθρωπος αυτός πρέπει να είναι γουρλής και καλότυχος.

Φήμες λένε πως ακόμα τον ψάχνουμε. Αν κάποιος τον βρει παρακαλώ να μου κάνει αναπάντητη.


Το ρόδι

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούν από το Φθινόπωρο στο σπίτι ένα ρόδι. Το ρόδι θεωρείται σύμβολο ευτυχίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Μετά τη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, το πετούν με δύναμη στην εξώπορτα του σπιτιού και εύχονται χρόνια πολλά, μπαίνοντας στο σπίτι με το δεξί, ώστε ο καινούριος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά και καλότυχα.

Στο δικό μου σπιτικό δεν αρκεστήκαμε στο ένα ρόδι, αλλά φυτέψαμε ολόκληρο δέντρο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.


Το γεύμα της παραμονής και το σβήσιμο των φώτων

Είναι ένα έθιμο ιδιαιτέρως αγαπητό, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη φράση: «Θα φαω το βράδυ, αλλά από Δευτέρα δίαιτα».

Το βράδυ της παραμονής στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι της χρονιάς, με εκλεκτά εδέσματα και αργότερα, λίγα δευτερόλεπτα πριν την δωδεκάτη ώρα, σβήνουν τα φώτα, προκειμένου να υποδεχτούν οι καλεσμένοι το νέο χρόνο.

Το σβήσιμο των φώτων και το άνοιγμά τους στην αλλαγή του χρόνου, υποδηλώνει το κλείσιμο ενός κύκλου, την αποτίναξη δηλαδή του χρόνου που μόλις έφυγε και την απαρχή ενός νέου.


Kάλαντα

Από τα παλαιότερα και πολυαγαπημένα έθιμα είναι τα κάλαντα. Τα κάλαντα ψάλλονται κυρίως από παιδιά, τα οποία γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, με τη συνοδεία του κλασικού τριγώνου. Κύριος σκοπός των τραγουδιών αυτών είναι το φιλοδώρημα ή κέρασμα αλλά και οι ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού.

Ο λαός μας δέχεται με ιδιαίτερη θέρμη τους καλαντιστές, καθώς  προσδίδουν μια πολύ ευχάριστη νότα τις γιορτινές αυτές ημέρες.


 Η Καλή Χέρα

Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα συνήθως στην επαρχία. Οι επισκέψεις των μικρών μας φίλων σε συγγενικά η φιλικά πρόσωπα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, συνοδεύεται από ένα μικρό ποσό ως δώρο προς αυτά. Σε περιπτώσεις που ο νοικοκύρης δεν είχε χρήματα, η «Καλή Χέρα» περιελάμβανε απλά ένα κέρασμα.

 

πηγή: ΝΕWPOST. gr, explorecrete.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s