Ο μυστηριώδης Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ θεωρείται ο μεγαλύτερος θεατρικός συγγραφέας και Άγγλος ποιητής. Γύρω απο το όνομα του κυκλοφορούν πολλές θεωρίες και πολλές συζητήσεις. Η έλλειψη στοιχείων για την προσωπική του ζωή και ο τεράστιος θαυμασμός και το έργο του έχουν δημιουργήσει ένα ερωτηματικό γύρω απο το πρόσωπο του. %cf%83%ce%b1%ce%b9%ce%be%cf%80%ce%b7%cf%81Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ γεννήθηκε στο Στράντφορντ το 1568 και ήταν το τρίτο παιδί του εμπόρου Τζων Σαίξπηρ και της Μαίρυ Άρντεν. Το μόνο που ξέρουμε γι’ αυτόν σίγουρα είναι η ημέρα που βαπτίστηκε, στις 26/4/68. Υπάρχει, για πολλούς η πιθανότητα αυτή η χρονολογία γέννησης να μην είναι η σωστή και πως μπορεί να γεννήθηκε το 1564. Πιστεύεται πως πήγε στο σχολείο του Στράντφορντ όπου εκπαιδεύτηκε στη κλασική λογοτεχνία, στα λατινικά και στη ρητορική. Το 1582, ο Σαίξπηρ παντρεύτηκε την Ανν Χαθαγουέι και απέκτησαν τρία παιδιά. Την Σουζάνα (1583) και τα δίδυμα Χάμνετ και Τζούντιθ (1585). Ο Χάμνετ θα φύγει απο τη ζωή στα 11 του χρόνια απο άγνωστα αίτια. Το 1592, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία πως ο Σαίξπηρ ήταν μέλος της θεατρικής σκηνής του Λονδίνου και πως έκανε προσπάθειες να επιβληθεί ως συγγραφέας και ηθοποιός. Με την θεατρική του αναγνώριση, με τη θεατρική ομάδα Lord Chamberlain’s Men, ο Σαίξπηρ κέρδισε αρκετά χρήματα. Βρέθηκαν αρκετά νομικά έγγραφα της εποχής που πιστοποιούν πως ο Σαίξπηρ την εποχή εκείνη είχε το δεύτερο μεγαλύτερο σπίτι της περιοχής. Εκείνη την περίοδο, θεωρείται πως είχε γράψει μερικά από τα πιο γνωστά του έργα, μεταξύ των οποίων οι τραγωδίες Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Ιούλιος Καίσαρ, Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ, Μακβεθ και Οθέλλος. Πέθανε στις 23 Απριλίου 1616 αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο αριθμό έργων. Έχει ταφεί στο ιερό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας του Στράτφορντ και στον τάφο του υπάρχει η επιγραφή:
Good friend, for Jesus sake forbear,
To dig the dust enclosed here
Blest be the man that spares these stones,
But cursed be he that moves my bones.

«Φίλε μου, για την αγάπη του Ιησού, συγκρατήσου, μη σκάψεις τη σκόνη που είναι εδώ κλεισμένη. Ευλογημένος να είναι αυτός που θα λυπηθεί αυτές τις πέτρες. Και καταραμένος εκείνος που θα μετακινήσει τα κόκαλά μου»
1940823

Πολλοί θεωρούν πως ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ απο το Στράντφορντ δεν είναι ο διάσημος συγγραφέας επειδή στη διαθήκη του δεν αναφέρει πουθενά το τεράστιο έργο του. Κατά καιρούς έχει αποδοθεί η άποψη πως μπορεί πίσω απο το όνομα του Σαίξπηρ να ήταν οι Κρίστοφερ Μάρλοου,  Φράνσις Μπέηκον κ.α. ή πως υπήρξαν συνεργασίες καθώς πολλοί δραματουργοί εκείνη την εποχή συνεργάζονταν μεταξύ τους.

 Υπάρχει επίσης και το μυστήριο γύρω απο το κρανίο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, καθώς ερευνητές “σκάναραν” τον τάφο του και ανακάλυψαν ότι στο σημείο που έπρεπε να βρίσκεται το κεφάλι του υπήρχε ένα παλιό σκάψιμο. Στην προσπάθεια ανακάλυψης του κρανίου οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα παλιό μύθο που αναφέρει ότι είναι κρυμμένο σε μια παλιά κρύπτη γύρω στα 24 χιλιόμετρα απο τον τόπο ταφής, Εξετάζοντας εκείνο το κρανίο είδαν οτι ανήκει σε μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών. Βρετανός αρχαιολόγος εκτιμά πως έχει κλαπεί απο τυμβωρύχους.
πηγές:
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s