Τα βιβλία που μας απογοήτευσαν την χρονιά που μας πέρασε.

bad-books-illustra_1671130c

Εφόσον σε προηγούμενο κείμενο ασχοληθήκαμε με τα αγαπημένα μας βιβλία του έτους που μας πέρασε, δεν θέλαμε να αφήσουμε απ’ έξω τις μεγάλες μας απογοητεύσεις. Έτσι λοιπόν η ομάδα του Lov’ Arts Corner, κάθισε και σκέφτηκε˙ όχι τα χειρότερα βιβλία που διάβασε μέσα στο 2016, αλλά τα βιβλία που από αυτά είχε τις μεγαλύτερες προσδοκίες, όμως αυτές δεν επαληθεύτηκαν. Ιδού λοιπόν:

Νικολέτα Παπαδάκη

Το βιβλίο που περίμενα πως και πως και με απογοήτευσε είναι το 29069989Harry Potter and the Cursed Child. Είχα προετοιμαστεί ότι αυτό που θα διάβαζα είναι ένα θεατρικό σενάριο. Και δεν με πείραζε. Ακόμα δεν με πειράζει. Η αλήθεια είναι όμως ότι εξαιτίας αυτού, έχασε σαν κείμενο.
Παρόλα αυτά είχα και άλλα θέματα. Οι χαρακτήρες δεν με τράβηξαν, οι αγαπημένοι μου ήρωες λίγο πριν τα 40 έχουν μεταλλαχτεί σε κουρασμένους μεσοαστούς, με οικογενειακά θέματα κ.λ.π. Οκ, λέω, that’s reality, ούτως η άλλως οι πραγματικοί ήρωες του έργου είναι ο Albus Potter και o Scorpious Malfoy. Λοιπόν όσο λάτρεψα τον Scorpious, άλλο τόσο ήθελα να ρίξω ένα καλό χέρι ξύλο στον μικρό Potter …
Η πλοκή έτσι και έτσι. Η υπόθεση κακέκτυπο της γνωστής μας αγαπημένης ιστορίας.
Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την πολυαγαπημένη μου σειρά της J.K. Rowling…


Κώστας Παπαδάτος

Μου  είχαν προτείνει το “Μαγαζάκι των αυτοκτονιών” ως εξαιρετικό, αλλα τελικά  είναι… περίεργο βιβλίο και δεν “ταιριάξαμε”. Αν θα μπορούσα να πω αν μου άρεσε η όχι, θα έλεγα πως η ζυγαριά γέρνει σαφώς προς το όχι. Ενώ το θέμα του είναι πρωτότυπο (μικρή επιχείρηση πουλάει ότι χρειάζεστε για να αυτοκτονήσετε), η απόδοσή του μου φαίνεται κάπως πρόχειρη και οι χαρακτήρες από την άλλη επίπεδοι και εκνευριστικοί. Ναι, ναι, μας περνά μηνύματα του τύπου “δες τη θετική πλευρά της ζωής” και το “ποτήρι μισογεμάτο” , μπουρδίτσες. Οι πρωταγωνιστές μας; Ένα ματσο καταθλιπτικοί τύποι. Όχι όλοι όμως, είναι και ο Άλαν, ο Άλαν που θυμίζει την καμπάνια της Amita motion με πρωταγωνιστή τον Τσαλίκη. Πηγή θετικής ενέργειας και χαμογελάτε είναι μεταδοτικό φάση. Αν θα το ξαναδιάβαζα προκειμένου να του έδινα μια δεύτερη ευκαιρια; Όχι. Προτιμώ να κάνω φουσκίτσες με το σάλιο μου παρά να μπω σε αυτή τη διαδικασία.


Μαρία Παπαδάκη

remote-jpg-ashxΕίχα διαβάσει τόσες πολλές κριτικές και μάλιστα εξαιρετικές γι’ αυτό το βιβλίο, που σκέφτηκα “δεν μπορεί, θα αξίζει!” Μιλάω για το βιβλίο “Οι εραστές της Σιένα”. ‘Οταν έμαθα ότι δεν κυκλοφορεί πια έψαξα παντού, απείλησα, πιάστηκα μαλλί με μαλλί για να το αποκτήσω και τελικά βρέθηκε στα χέρια μου. Αλλά…. Για τι να πρωτοπώ; Οι διάλογοι ανούσιοι, η ιστορία δεν κυλούσε, οι ήρωες είχαν στοιχεία μπροστά στα μάτια τους, τα έχαναν και μετά αναφωνούσαν “Ω! μα τι χαζοί που είμαστε!”.Το τέλος ήταν μια απογοήτευση, είδα όλα τα ερωτηματικά του βιβλίου ξαφνικά να εξηγούνται απο ένα πρόσωπο, λες και η συγγραφέας ενώ τα είχε δημιουργήσει σε όλο το βιβλίο δεν ήξερε πως αλλιώς να τα ερμηνεύσει και βρήκε την ευκαιρία λίγο πριν κλείσει το βιβλίο. Τελικά για μένα ήταν απλά μια κακή απομίμηση του Νταν Μπράουν.

 

Advertisements

8 comments

 1. Το μαγαζάκι των αυτοκτονιών δεν θυμομουν ότι είναι βιβλίο. Δοκιμάστε να δείτε την ταινία ή οποία είναι γαλλικό animation και είναι πολύ ιδιαίτερη! (Le magasin des suisides)

  Liked by 4 people

 2. Νικολέτα συμφνωνώ απόλυτα μαζί σου και όπως είπα και στο goodreads: ήξερα ότι έπρεπε να είμαι ελαστική αλλά αυτό με ξεπέρασε. Κακώς παρουσιάζεται σαν 8η ιστορία. Είναι μια μίνι ιστορία-θεατρικό, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συγκριθεί με τα βιβλία, ούτε στον τρόπο γραφής, ούτε στην έκταση του έργου.Σαν σενάριο ταινίας/θεατρικού (ανεξάρτητο από όλη την ιστορία) είναι καλό αν και κάπως παιδικό. Σαν συνέχεια της ιστορίας όμως δεν σε τραβάει, δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ φαντασία, εύκολα καταλαβαίνεις τι θα γίνει, βασίζεται στα παλιά γεγονότα και το χειρότερο είναι ότι νιώθεις όλους τους γνωστούς ήρωες ξένους (λογικό εν μέρει γιατί είναι 40άρηδες πλέον, αλλά και πάλι είναι πολύ ψυχροί). Ίσως είμαι λίγο αυστηρή αλλά ο πήχης ήταν πολύ ψηλά και περίμενα κάτι αντάξιο ακόμα και εάν ήταν διαφορετικά δοσμένο.

  Liked by 2 people

  • Ό χι βρε και αυστηρή, αφου έτσι είναι τα πράγματα. Στην σύγκριση με τα βιβλία χάνει αλλα και πάλι, ανεξάρτητα να το πιάσεις σαν μεμονωμένο βιβλίο και πάλι χάνει…

   Liked by 1 person

 3. Μάλλον το νέο βιβλίο της Rowling απευθύνεται μόνο σε εφήβους γιατί η κόρη μου πραγματικά το λάτρεψε διαβάζοντας στο πρωτότυπο του. Το είχε ζητήσει ως δώρο γενεθλίων και δεν μπορούσα να της το αρνηθώ. Διαβάζοντας λίγο και εγώ δεν μπορώ να πω ότι με τράβηξε ιδιαίτερα.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s