Οι Απόκριες και η ιστορία τους

Η έννοια της λέξης Αποκριά είναι αποκόβουμε ή αποκρεύουμε το κρέας. Οι Απόκριες είναι οι τρεις τελευταίες εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή οι οποίες έχουν πανηγυρικό ύφος, όπου σε πολλά μέρη τις γορτάζουν με οινοποσία, ξεφάντωμα και μασκαράτες.

Οι Απόκριες, υπάρχουν απο τα αρχαία χρόνια και σχετίζονται με τις γιορτές της βλάστησης και η εκκλησία πιστεύει πως είναι ένα ειδωλολατρικό έθιμο και συνέχεια των Διονύσιων και Κρονίων γιορτών και γι’ αυτό τις έχουν καταπολεμήσει.

9303f2eabfa86db2910a8b38b61e83e8Συχνά ξεκινούν τον Φεβρουάριο, όπου αυτός ο μήνας πήρε το όνομα του απο τον Θεό των Ρωμαίων Φέβρουο, που ήταν και ο Θεός των νεκρών και τη Φέβρουα, τη Θεά των εξαγνισμών. Τα δυο αυτά στοιχεία, (νεκροί και εξαγνισμός) έχουν άμεση σχέση με τις Απόκριες μιας και τα Σάββατα ανάμεσα στις Απόκριες είναι τα Ψυχοσάββατα. Βέβαια πιο έντονο είναι ο παγανιστικός χαρακτήρας, αφού υπάρχει η λατρεία για τους νεκρούς, επίκληση των δυνάμεων για γονιμοποίηση της γης και εξαγνισμός.

Όπως ξέρουμε ήδη, το Τριώδιο διαρκεί τρεις εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα  την αποκαλούμε απολυτή ή και προφωνή επειδή κάποιος διαλαλούσε την έλευση της Αποκριάς.  Σε πολλά μέρη, θεωρούν οτι είναι η εποχή που κάθε σπίτι “πρέπει να ματώσει”. Στην Πελοπόννησο υπάρχει το έθιμο του σφάξιμου ενός γουρουνιού ενώ στην Αρκαδία θα εξετάσουν τα σπλάχνα ενός σφαχτού για να δουν τα μελλούμενα.

apokries-1024x600Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται κρεατινή και είναι η εβδομάδα που σε όλη τη διάρκεια της μπορεί να καταναλωθεί κρέας. Αυτή την εβδομάδα, γιορτάζεται και η Τσικνοπέμπτη που είναι μια μέρα που γορτάζεται οικογενειακά ή με φίλους και δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να μεταμφιεστεί.

Η τρίτη εβδομάδα λέγεται τυρινή επειδή επιτρέπεται πλέον μόνο το τυρί. Η τελευταία εβδομάδα είναι και η εβδομάδα που κορυφώνονται και οι εορτασμοί των Απόκριων. Το ξεφάντωμα, το γλέντι, οι χοροί είναι σε όλα τα μέρη και επίκεντρο είναι τα καρναβάλια που γίνονται σε πολλά μέρη.

nikaia-1Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, και ένα τέτοιο μέρος ήταν και θα είναι η Πάτρα με το περίφημο Πατρινό Καρναβάλι που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώναΆλλα μέρη που μπορούμε να γιορτάσουμε το καρναβάλι είναι η Ξάνθη με το ξακουστό πλέον Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που γίνεται πόλος έλξης αφού έχει το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία, η Πλάκα των Αθηνών, και η Θήβα με τον περίφημο βλάχικο γάμο της. Στην Κοζάνη γίνεται το έθιμο του φανού, κατά το οποίο φωτιές και υπαίθρια γλέντια στήνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Υπάρχει και το Ρεθεμνιότικο καρναβάλι, η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης. Ένα ακόμη έθιμο του κρητικού καρναβαλιού είναι η κρητική καντάδα, όπου μαντολίνα, λύρες και λαούτα ξεχύνονται στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, πλημμυρίζοντας την πόλη με παραδοσιακούς ήχους. Στην Πλάκα, καθώς και σ’ όλα γενικά μέρη, γυρνούν στους δρόμους οι άνθρωποι μεταμφιεσμένοι, μικροί και μεγάλοι, μπαίνουν στα κέντρα, πίνουν, χορεύουν, πειράζονται και γλεντούν. Τα τελευταία χρόνια το Καρναβάλι του Μοσχάτου καταλαμβάνει τη πρώτη θέση μεταξύ των δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής. Στο Σοχό της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται οι «Κουδουνοφόροι», ένα δρώμενο που σχετίζεται με τη γονιμότητα της γης ή και για πολλούς με τον έρωτα.

apokries_0903exoΜόνο οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν τις απόκριες, ενώ στην προτεσταντική βόρεια Ευρώπη δεν υπάρχουν. Σύλλογοι και οργανώσεις προετοιμάζονται όλο το χρόνο για αυτές τις ημέρες. Επίσης σημαντικό Καρναβάλι παρουσιάζουν η Βενετία και η Νίκαια στη Γαλλία. To Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου και πολυπληθέστερο σε μια φαντασμαγορική κάθε φορά παρουσίαση όπου συνδυάζεται με παραδοσιακούς ξέφρενους χορούς όπως η Σάμπα.

 

Πηγές:

http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=69:p&catid=89

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s