Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άγγελος Σικελιανός

Σαν σήμερα 15 Μαρτίου 1884 γεννήθηκε ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών o Άγγελος Σικελιανός (1884- 1951). Ο Λευκαδίτης ποιητής, επηρεάστηκε από την επτανησιακή σχολή και κατείχε βαθύτατη αίσθηση και γνώση της «λαϊκής» γλώσσας. Οι πρώτες ποιητικές συλλογές που δημοσίευσε σε διάφορα περιοδικά της εποχής, δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο του έργου του. Η πρώτη προσπάθεια που φανερώνει το ύφος που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, είναι το μεγάλο και πασίγνωστο ποίημα «Αλαφροΐσκιωτος» με τον διάχυτο λυρισμό του και τον ποιητή να έρχεται σε ολοκληρωτική επαφή με τη φύση. Η γλώσσα διακατέχεται από ωριμότητα όντας μεστή και στιβαρή, στοιχεία που θα χρησιμοποιήσει στα μεταγενέστερα έργα του.

Το 1907 ο Σικελιανός γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, στο πρόσωπο της Εύα Πάλμερ. Μαζί με την αμερικανίδα σύζυγό του, οραματίστηκαν  τη δημιουργία μιας «Δελφικής ένωσης» που θα εφαρμόσει στην πράξη, αυτό που ο ίδιος εξέφραζε με την ποίησή του.  Με βάση  το ιερό των Δελφών, οργανώθηκαν γιορτές  και εκδηλώσεις, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας.

Οι γιορτές κατέληξαν σε οικονομική καταστροφή, με την Εύα Πάλμερ να γυρίζει αυτοεξόριστη στην Αμερική.

Ο Σικελιανός μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε υπερδραστήριος, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού στις αρχές του 1940 και υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος για το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

 

Πηγή:

Ιστορία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, Λινού Πολίτη, Αθήνα 2009, σελ 235-244

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s