Η γνώμη μου για το “λυκόφως” της Stephenie Meyer

Τη σειρά “Λυκόφως” τη γνωρίσαμε μέσα απο τις εκδόσεις Platypus και τώρα  επανέκδωθηκε απο τις εκδόσεις Ψυχογιός. Είχα ακούσει τόσα πολλά για το πρώτο βιβλίο της σειράς που μόλις κυκλοφόρησε ήμουν απο τους πρώτους που το έπιασαν στα χέρια τους.

Το πρώτο που παρατήρησα σε αυτό το βιβλίο ήταν το ιδιαίτερα καλαίσθητο εξώφυλλο του. Δυο χέρια που προσφέρουν ένα κατακόκκινο ζουμερό μήλο, που  αυτόματα μας κάνει να σκεφτούμε τον πειρασμό.

Ανοίγοντας το βιβλίο λοιπόν  και αρχίζοντας την ανάγνωση, η συγγραφέας Stephenie Meyer με τον καλογραμμένο και απλό λόγο της κατάφερε να με βάλει άνετα στον κόσμο των βαμπίρ που δημιούργησε. Σκέφτηκα τότε (πάνε αρκετά χρόνια πριν) πως δεν ήταν απλά άλλη μια ιστορία με εφηβικούς έρωτες όπως τις τόσες που είχαμε διαβάσει, αλλά κάτι το ξεχωριστό.

Η ιστορία του βιβλίου μας μιλάει για την Μπέλλα, μια 17χρονη κοπέλα που μετά τον δεύτερο γάμο της μητέρας πάει να μείνει στο σπίτι του πατέρα της, στο Φορκς, μια μικρή μονίμως βροχερή πόλη. Στο Φορκς, λοιπόν, θα συναντήσει τους Κάλεν, μια οικογένεια με απόκοσμη ομορφιά και θα ερωτευτεί τον Έντουαρντ (βασικά όλες μας τον ερωτευτήκαμε). Ο Έντουαρντ, θα νιώσει κι αυτός με τη σειρά του, να χάνει τον εαυτό του μαζί της και πολλές φορές θα βάλει τον εαυτό του σε δοκιμασία, όπως και τον ηθικό κώδικα της οικογένειας του (που είναι βαμπίρ) να μην πίνουν αίμα αλλά να τρέφονται αποκλειστικά απο ζώα, (τα καημένα τα ζωάκια).

Απο την αρχή του βιβλίου νιώθεις ότι μια λέξη κυριαρχεί τους πρωταγωνιστές του. Η λέξη “ανάγκη”. Η ανάγκη και η δίψα του Έντουαρντ για αίμα και η ανάγκη της Μπέλλα για το σμίξιμο της με τον ‘Εντουαρντ. Η συγγραφέας έχει κατορθώσει να λείπει απο το βιβλίο το στοιχείο του σεξ αλλά το νιώθεις να αιωρείται η ανάγκη γι’ αυτό σ’ όλο το βιβλίο. Οι βασανιστικές επιθυμίες του Έντουαρντ και της Μπέλλα υπονοούνται με το που γίνονται ζευγάρι και βάζουν τον αναγνώστη συνέχεια στο τρυπάκι να εύχεται να ξεπεραστεί η απαγορευμένη ζώνη που έχει βάλει η συγγραφέας. Αυτό πιστεύω πως είναι και η επιτυχία του βιβλίου.

Το “Λυκόφως” κατάφερε να μας δείξει μια διαφορετική και πιο ευαίσθητη πλευρά των βαμπίρ. Ως τότε στα δικά μας μάτια ήταν η έννοια του κακού, του αρπακτικού. Η Meyer μας τα παρουσίασε εξευγενισμένα και τρυφερά, ως άτομα που κυκλοφορούν ανάμεσα στους κοινούς θνητούς και συνυπάρχουν μαζί τους. H φαντασία της Meyer ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για μια νέα μυθοπλασία σε σχέση με τα βαμπίρ και ένας νέος εθισμός μπήκε στη ζωή μας. Τα young adult άρχισαν να έχουν τρελές πωλήσεις. Γέμισαν τα βιβλιοπωλεία με ιστορίες απο βαμπίρ που ερωτεύονται κοινές θνητές. Δεν ξέρω αν αυτές οι ιστορίες ή κάποιες απο αυτές προϋπήρχαν του λυκόφως, πάντως σίγουρα μετά απο αυτό έγιναν πιο γνωστές και κατάφεραν να αυξήσουν κι αυτές τις πωλήσεις τους.

Θυμάμαι ότι μόλις τελειώνα το ένα βιβλίο ήθελα -απαιτούσα βασικά -να είχα στα χέρια μου το αμέσως επόμενο.

Ευτυχώς που δεν είδα τις ταινίες, πέρα απο τη πρώτη της σειράς. Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί το έκανα αυτό και κυρίως γιατί μου το έκαναν αυτό; Καμία σχέση με το βιβλίο κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ο κινηματογραφικός Έντουαρντ μου έμοιαζε πιο πολύ με χρήστη ναρκωτικών που είχαν ξεχάσει να μακιγιάρουν, την Μπέλα ένιωθα ότι την καταστρέψαν, δεν μου έβγαζε καμία σχέση με τον χαρακτήρα του βιβλίου που ήταν ένα χαριτωμένο, αδέξιο κορίτσι, παρά μόνο κάτι το κοιμισμένο, και περίμενα ανά πάσα ώρα και στιγμή να ακούσω το ροχαλητό της. Μην πω καλύτερα για την οικογένεια Κάλεν που υποτίθεται οτι ήταν όλοι πανέμορφοι. Βασικά αν έβλεπα τους συγκεκριμένους στο δρόμο θα αναρωτιόμουν απο ποιο πλανήτη ήρθαν. Έβλεπα σε κάθε σκηνή της ταινίας ότι έλειπε το σπιρτόζικο χιούμορ της Meyer και μου έβγαζε μια κατάθλιψη οπότε σκέφτηκα: “Όχι κοριτσι μου! Δεν θα σου χαλάσουν αυτοί τα βιβλιαράκια σου! Μην το συνεχίσεις!” και δεν το συνέχισα.

Τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς είναι:

Νέα σελήνη:

Για την Μπέλλα Σουάν, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την ίδια τη ζωή: ο Έντουαρντ Κάλεν. Όμως το να αγαπάς ένα βρικόλακα είναι ακόμη πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί η Μπέλλα. Ο Έντουαρντ την έχει ήδη σώσει από τα δόντια ενός σατανικού βρικόλακα, όμως τώρα, καθώς η τολμηρή τους σχέση απειλεί ό,τι αγαπούν, καταλαβαίνουν πως τα προβλήματα ίσως μόλις να έχουν ξεκινήσει… “Ήξερα ότι βρισκόμασταν και οι δυο σε θανάσιμο κίνδυνο. Όμως, εκείνη τη στιγμή, ένιωθα καλά. Ολόκληρη. Ένιωθα την καρδιά μου να χτυπάει σαν τρελή στο στήθος μου, το αίμα να πάλλεται καυτό και γρήγορο μέσα στις φλέβες μου ξανά. Τα πνευμόνια μου είχαν γεμίσει ως το πιο βαθύ τους σημείο με το γλυκό άρωμα που ανέδιδε το δέρμα του. Ήταν σαν να μην υπήρξε ποτέ καμία τρύπα στο στήθος μου. Ένιωθα τέλεια -όχι γιατρεμένη, αλλά σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ καμία πληγή”.

Έκλειψη:

Καθώς το Σιάτλ ρημάζεται από μια σειρά μυστηριωδών δολοφονιών κι ένας μοχθηρός θηλυκός βρικόλακας συνεχίζει την αναζήτησή του για εκδίκηση, η Μπέλλα για άλλη μια φορά βρίσκεται περικυκλωμένη από τον κίνδυνο. Και μέσα σε όλα αυτά, πιέζεται να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη της για τον Έντουαρντ και τη φιλία της για τον Τζέικομπ -γνωρίζοντας πως η απόφασή της έχει τη δύναμη να αναζωπυρώσει την προαιώνια διαμάχη ανάμεσα σε βρικόλακα και λυκάνθρωπο. Ενώ η αποφοίτηση πλησιάζει, η Μπέλλα έχει να πάρει άλλη μια απόφαση: ζωή ή θάνατος. Όμως ποιο είναι ποιο;

Χαραυγή:

Ο αμετάκλητος έρωτας με ένα βρικόλακα είναι ταυτόχρονα φαντασίωση και εφιάλτης, συνυφασμένα μαζί σε μια πραγματικότητα που κορυφώνεται επικίνδυνα για την Μπέλλα Σουάν. Με το έντονο πάθος της για τον Έντουαρντ Κάλεν να την τραβάει προς την μια κατεύθυνση, και τη βαθιά της σύνδεση με το λυκάνθρωπο Τζέικομπ Μπλακ να την τραβάει από την άλλη, η Μπέλλα έχει αντέξει ένα θυελλώδη χρόνο πειρασμού, απώλειας και διαμάχης για να φτάσει στην τελική κρίσιμη καμπή. Η επερχόμενη επιλογή της μεταξύ του να γίνει μέλος του σκοτεινού, αλλά μαγευτικού κόσμου των αθανάτων ή να ακολουθήσει μια ανθρώπινη ζωή έχει γίνει η κλωστή από την οποία κρέμεται η μοίρα δύο φυλών.
Τώρα που η Μπέλλα έχει πάρει την απόφασή της, μια αναπάντεχη αλυσίδα πρωτοφανών γεγονότων πρόκειται να εκτυλιχθεί με ενδεχομένως ολέθριες και ανεξιχνίαστες συνέπειες. Τη στιγμή ακριβώς που τα ξεφτισμένα νήματα της ζωής της Μπέλλα -που τα ανακαλύψαμε πρώτα στο “Λυκόφως”, για να σκορπιστούν και να σχιστούν στη “Νέα Σελήνη” και την “Έκλειψη”- φαίνονται έτοιμα να γιατρευτούν και να ενωθούν ξανά, θα μπορούσαν να καταστραφούν… για πάντα;

Φέτος κλείνουν δέκα χρόνια απο την πρώτη κυκλοφορία του “Λυκόφως” και η συγγραφέας Stephenie Meyer μας φύλαγε μια έκπληξη για αυτή την ημερομηνία. Ξαναέγραψε αυτή την ιστορία αγάπης απο μια άλλη οπτική.

Ζωή και θάνατος:

Όταν ο Μπο Σουάν μετακομίζει στη μελαγχολική πόλη Φορκς και συναντά τη μυστηριώδη και γοητευτική Ίντιθ Κάλεν, η ζωή του παίρνει μια αναπάντεχη και, κυρίως, τρομακτική τροπή. Με την κατάλευκη επιδερμίδα της, τα χρυσαφιά μάτια της, τη σαγηνευτική φωνή της και τα υπερφυσικά χαρίσματά της, η Ίντιθ είναι αινιγματική και συνάμα ακαταμάχητη. Αυτό που δε συνειδητοποιεί ο Μπο είναι ότι όσο πιο πολύ την πλησιάζει τόσο περισσότερο βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους γύρω του. Και ίσως είναι πολύ αργά για να μετανιώσει…

 

Advertisements

2 comments

  1. Εγώ πρώτα είδα την ταινία (την πρώτη) και μετά διάβασα το βιβλίο. Και πραγματικά σιχάθηκα τελείως την ταινία. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις! Γενικά μου άρεσαν πάρα πολύ τα βιβλία, με μόνη ένσταση ότι κάπου παρατράβηξαν την πλοκή από τα μαλλιά. Το νέο βιβλίο δε ξέρω αν θα το διαβάσω. Μου φαίνεται ίδια η ιστορία, με άντρα να ερωτεύεται βαμπιρίνα αυτή τη φορά, κάτι που θεωρώ ελαφρώς ανούσιο. Ή απλώς παραμεγάλωσα; Παίζει κι αυτό χαχα!

    Liked by 1 person

  2. Κι εγώ το σκέφτομαι για το νέο βιβλίο. Νιώθω πως θα διαβάσω μια απο τα ίδια και δεν θα ήθελα να μου χαλάσει την πρώτη ιστορία των βιβλίων. Το μόνο κακό που έπαθα με την ταινία του “λυκόφως” δυστυχώς είναι ότι όταν έπιανα ξανά τα βιβλία για να τα διαβάσω μου ερχόταν στο μυαλό οι πρωταγωνιστές της ταινίας! Δεν ξέρω πως θα το ξεπεράσω.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s