Πέντε εξαιρετικά σπάνια βιβλία

Πόσες φορές έχουμε ακούσει για δημοπρασίες σπάνιων αντικειμένων; Και πόσες φορές ακούγοντας την τιμή μένουμε άφωνοι; Ψάχνοντας λοιπόν και εγώ στο ίντερνετ για να δω τι γίνεται ακριβώς με αυτά τα σπάνια αντικείμενα, βρήκα κάποια βιβλία που πολλοί συλλέκτες θα ήθελαν στη συλλογή τους και λίγοι τυχεροί  κατάφεραν να τα αποκτήσουν.

1. Birds of America, James Audubon

To 1827, ο καλλιτέχνης και ορνιθολογος James Audubon κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του βιβλίου του “Birds of America”. Το βιβλίο του μέσα περιείχε πάνω απο 435 εικονογραφήσεις απο τον ίδιο και έχει σχεδόν μήκος ένα μέτρο γιατί ο συγγραφέας του ήθελε οι εικονογραφήσεις των πουλιών να είναι σε κανονικό μέγεθος. Την τιμή του βιβλίου επίσης ανέβασε και το θέμα οτι τυπώθηκε με τους τσίγκους ασπρόμαυρους και καλλιτέχνες έπρεπε να τους χρωματίσουν. Το βιβλίο πουλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή πάνω απο 10 εκατομμύρια δολάρια.

2. Ταμερλάνος και Άλλα Ποιήματα, Έντγκαρ Άλλαν Πόε

Ένα απο τα πιο σπάνια βιβλία είναι ένα αντίγραφο του πρώτου βιβλίου του Έντγκαρ Άλλαν Πόε που το έγραψε στα 14 του χρόνια. Το 1827, όταν ήταν μόλις 18 ετών, ο Πόε τύπωσε στη Βοστώνη την πρώτη του ποιητική συλλογή που είχε το όνομα “Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα”. Στο εξώφυλλο του μικρού αυτού βιβλίου των 50 σελίδων δεν είχε το όνομα του αλλά ως συγγραφέας  φαινόταν «ένας Βοστωνέζος». Κατάφερε να πουληθεί απο τον οίκο Christie το 2009 έναντι 662.500 δολαρίων. Απο αυτό το βιβλίο υπάρχουν μόνο 12 αντίτυπα.


3. Το βιβλίο που διαβάζεται με 6 διαφορετικούς τρόπους

Αυτό το δερματόδετο βιβλίο τυπώθηκε στη Γερμανία γύρω στο 1550 – 1750. Είναι θρησκευτικού περιεχομένου και περιλαμβάνει σε ένα από τα κομμάτια του και το Der Kleine Catechismus του Μαρτίνου Λούθηρου. Είναι ένα απο τα πιο σπάνια βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη της Σουηδίας. Είναι ένα βιβλίο που είναι σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου στο χέρι και ο δημιουργός του έχει καταφέρει κάτι υπέροχο. Είναι 6 βιβλία δεμένα μαζί με τοποθετημένα άγκιστρα που επιτρέπουν στα 6 βιβλία να γίνουν ένα.

4. Η γραμματική του Κων. Λάσκαρη

Το πρώτο ελληνικό βιβλίο τυπώθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας στις 30 Ιανουαρίου 1476 και ήταν Γραμματική. Συγγραφέας του ήταν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης και ο τίτλος του: «Επιτομή των οκτώ του λόγου μερών και άλλων τινών αναγκαίων, συντεθείσα παρά Κωνσταντίνου Λασκάρεως, του Βυζαντίου». Είναι ένα μικρό βιβλίο, που αποτελείται απο 76 φύλλα χωρίς αριθμημένες σελίδες, τυπωμένο με ελληνικά στοιχεία της εποχής εκείνης και υπάρχει στην Εθνική βιβλιοθήκη. Η αξία του βρίσκεται, κυρίως, στην παλαιότητα. Ανήκει στις πρώτες έντυπες εκδόσεις. Οι εκδόσεις Κάδμος ανατύπωσαν τον Απρίλη του 2007, το βιβλίο, σε επιμέλεια του Αντώνη Αντωνάκου, πραγματοποιώντας την 90η έκδοση του βιβλίου.


5. Εύφημος Μνεία: The Task, Tomas Alexander Hartmann

Το βιβλίο του Γερμανού καλλιτέχνη και συγγραφέα είναι μόνο 13 σελίδες. Η αξία του είναι τεράστια όχι επειδή είναι παλιό (εκδώθηκε το 2008) αλλά επειδή υπάρχει μόνο ένα αντίτυπο, αφού ο συγγραφέας δεν επέτρεψε να βγει και άλλο. Ο Hartmann με ανακοίνωση του στον τύπο είπε ότι η τιμή του βιβλίου είναι 153 εκατομμύρια ευρώ επειδή χρειάστηκε 30 χρόνια σκέψης για να βρει τις λέξεις που θα έβαζε στο 13 σελίδων βιβλίο του και πίστευε ότι η τιμή ήταν καλή γιατί, “βλέπει τον εαυτό του ως τον μεγαλύτερο φιλόσοφο όλων των εποχών“. Δεν ξέρουμε αν έχει καταφέρει να το πουλήσει.

 

Πηγές:

https://grizosgatos.blogspot.gr/2013/04/8_28.html,  http://www.pathfinder.gr/stories/3405146

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s