Διαβάσαμε το «Κάτω απο τον ξένο ουρανό» της Veronica Rossi

Το βιβλίο «Κάτω απο τον ξένο ουρανό» είναι το πρώτο μέρος της  δυστοπικής τριλογίας Under the Never Sky, το οποίο κυκλοφόρησε στην χώρα μας, τον Μάιο του 2014, απο τις εκδόσεις Λιβάνης. Απο την ίδια εκδοτική, περίπου πριν ένα χρόνο, κυκλοφόρησε και το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Μέσα στην αιώνια νύχτα».

Η νεαρή ηρωίδα του βιβλίου μεγαλώνει σε έναν κόσμο, ο οποίος είναι μια κάψουλα- κέλυφος, που τους προστατεύει από το μολυσμένο και βίαιο έξω κόσμο, στον οποίο υπάρχουν 18.000 (πάνω κάτω 😛 ) τρόποι να πεθάνεις. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι του κελύφους είναι γενετικά μεταλλαγμένοι, όμορφοι και χαρωποί. Τελικά όμως, σε αυτό τον υπέροχο κόσμο, δεν είναι όλα τόσο υπέροχα και ονειρικά όσο φαίνονται…..
Στον αντίποδα του κόσμου του κελύφους, ζει ο Πέρι, κάτοικος του έξω κόσμου, άγριος και περήφανος… (ούλαλα!)
Τι θα συμβεί όταν αυτοί οι κόσμοι θα συναντηθούν;
Εντάξει αν μου ζητούσε κάποιος να περιγράψω την υπόθεση του πρώτου βιβλίου της σειράς Uglies, ακριβώς έτσι θα το περιέγραφα, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι η συγγραφέας του «Κάτω από τον ξένο ουρανό» οφείλει την έμπνευση της στο Uglies ή σε κάποιο παρόμοιο υβρίδιο.
Βεβαία εκεί θα κολλήσουμε; Έχω διαβάσει γύρω στις 40 εκδοχές του Λυκόφως, άλλες 30 του Hunger Games και μην αναφερθώ καλύτερα στις 50 αποχρώσεις… (λες και δεν βασανίστηκα αρκετά με το πρωτότυπο).
Το θέμα είναι ότι η Rossi το κάνει καλά. Εκτός από το μοτίβο που περιέγραψα, στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του διαφέρει.
Η κύρια θεματική της ιστορίας στοχεύει κυρίως στην ανάδειξη των χαρακτήρων και στην εξέλιξη της μεταξύ τους σχέσης. Τους ήρωες τους βρήκα υπέροχους. Η αφέλεια της ηρωίδας δικαιολογείται μέσα από τις ίδιες της τις πράξεις και τις σκέψεις της, το ίδιο δικαιολογείται και η δήθεν «σκληροπυρηνικοτητα» του Πέρι, κάτι που τους κάνει εξαιρετικά συμπαθητικούς, χωρίς πολλές πολλές αναλύσεις (όταν το κάνουν αυτό οι συγγραφείς αναρωτιέμαι αν τελικά θεωρούν τους αναγνώστες τους ηλίθιους. Αφήστε την υπόθεση να μας καθοδηγήσει… τι παρλάρετε με τις ώρες;). Επίσης μας παρουσιάζει μια εξαιρετική χημεία ανάμεσα τους. Δεν βαρέθηκα το παιχνίδι του φλερτ, αντιθέτως το βρήκα άκρως ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και από δοσολογία όσο πρέπει, δηλαδή λίγο.
Η ιστορία με κέρδισε από την πρώτη στιγμή, καθώς αν κ δεν βρήκα την υπόθεση πρωτότυπη, την βρήκα εξαιρετικά καλογραμμένη. Γρήγορη πλοκή, γρήγορη εναλλαγή σκηνικών και συναισθημάτων.
Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πέρασα πολύ καλά. Αν δεν βαρεθήκατε ακόμη τα YA fantasy αλλά βαρεθήκατε να διαβάζετε κακογραμμένες ιστορίες ή πολύ «γούτσου γούτσου» καταστάσεις (ευτυχώς δεν έχει από αυτές) το «Κάτω από τον ξένο ουρανό» είναι ότι πρέπει.


Απο το οπισθόφυλλο της έκδοσης:

Εξόριστη από την πατρίδα της, την περιτειχισμένη πόλη της Ρέμβης, η Άρια ξέρει ότι οι ελπίδες της να επιβιώσει στον εξωτερικό έρημο τόπο -γνωστό ως Εργαστήρι του Θανάτου- είναι μηδαμινές. Αν δεν πέσει στα χέρια των κανίβαλων, θα την αφανίσουν οι βίαιες ενεργειακές θύελλες. Έχει μάθει από μικρή ότι ακόμα και ο αέρας που αναπνέει εκεί μπορεί να τη σκοτώσει.
Και τότε η Άρια γνωρίζει έναν Έκθετο, που ακούει στο όνομα Πέρι. Είναι πρωτόγονος -ένας Άγριος-, αλλά και η μόνη ελπίδα της να παραμείνει ζωντανή. Ο Πέρι, που κυνηγά για τη φυλή του σ’ ένα ανελέητο τοπίο, θεωρεί την Άρια υπερβολικά προστατευμένη και εύθραυστη, ό,τι θα περίμενε δηλαδή κανείς από μια Έγκλειστη. Ωστόσο, χρειάζεται και ο ίδιος τη βοήθειά της, αφού μόνο αυτή κρατάει το κλειδί για τη λύτρωσή του.
Διαφορετικοί από κάθε άποψη, η Άρια και ο Πέρι αναγκάζονται να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο προκειμένου να επιζήσουν.
Η απίθανη συμμαχία τους σφυρηλατεί ένα δεσμό που θα καθορίσει τη μοίρα όλων όσοι ζουν κάτων από τον ξένο ουρανό.
Σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους, μια απίστευτη συμμαχία.

Συναρπαστική περιπέτεια και αλησμόνητο ρομάντζο.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s