Η τέχνη του να πλάθεις όνειρα…: Ο Φυσητής των Ονείρων του Bernard Villiot

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για το παιδικό βιβλίο Ο Φυσητής των ονείρων του Bernard Villiot, σε εικονογράφηση του Thibault Prugne, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνης.

Ο Bernard Villiot, ο βραβευμένος δύο φορές με το  Literary Prize of the Children of the Estérel (2007 και 2009) συγγραφέας παιδικών βιβλίων, στο μαγευτικό του παραμύθι ο Φυσητής των Ονείρων, μας μεταφέρει στην ρομαντική Βενετία μίας άλλης εποχής.

Εκεί ο ήρωας του, Ζορζί, ο μαθητευόμενος φυσητής γυαλιών, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, ποτέ δεν το βάζει κάτω και πάντα επιμένει να κάνει όνειρα. Για την ακρίβεια όχι απλώς ονειρεύεται, αλλά είναι δημιουργός ονείρων. Δεν είναι μάγος, ούτε πλάσμα βγαλμένο από κάποιο μύθο, είναι ο νεαρός Ζορζί, ο κουτσός, που όλοι τον φωνάζουν κοροϊδευτικά χορευτή, αυτός ο ίδιος δημιουργεί με το φυσοκάλαμο του, φανταστικά και άπιαστα όνειρα.

Το παραμύθι είναι γραμμένο σε απλή αλλά ρομαντική αφηγηματική γλώσσα, που σίγουρα θα γοητεύσει και θα ταξιδέψει τις μικρότερες ηλικίες.  Μία υπέροχη ιστορία πραγματικά ονειρική, η οποία μιλάει για τους στόχους, τα όνειρα, για την επιμονή μα πάνω από όλα ότι η καλοσύνη πάντα επιβραβεύεται.

Το πιο σπουδαίο όμως, είναι ότι η ιστορία δεν εκτυλίσσεται σε κάποιον παραμυθένιο ή άγνωστο κόσμο μα στην Βενετία, και ο ήρωας του είναι ένας απλός νέος, δημιουργώντας την αίσθηση στους μικρούς μας φίλους ότι αυτή η ιστορία που μας αφηγείται ο Villiot, γιατί όχι; Ίσως και να είναι αληθινή…

Η μαγεία του βιβλίου έρχεται και ολοκληρώνεται με την εκπληκτική εικονογράφηση -την οποία λάτρεψα- του Thibault Prugne, η Βενετία ντυμένη στα γαλαζοπράσινα νερά της και στα κόκκινα κεραμίδια της, σε φιγούρες που γύρω τους παιχνιδίζει το φως και οι σκιές, που εντείνουν την ονειρική διάθεση του βιβλίου.

Μία πολύ καλή πρόταση για τους μικρούς μας φίλους.  

“Γι’ αυτό, να ξέρετε, μόλις πέσει η νύχτα,

Εκεί κοντά στη Βενετία, πάντα κάποιος φτιάχνει όνειρα.

Και για να τα κάνεις να φτάσουν σε εσένα,

αρκεί να τον σκέφτεσαι

με όλη τη δύναμη της ψυχής σου…”

Απο το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Βόρεια της Βενετίας, στο νησί Μουράνο,
που είναι διάσηµο σε όλο τον κόσµο
για τους µάστορες της τέχνης του φυσητού γυαλιού,
ένας µυστηριώδης φυσητής χάρισε µια νύχτα
την ευτυχία σε ένα παιδί
κάνοντάς του ένα απίθανο δώρο: µια µπάλα ονείρου. Από τότε, όλα τα παιδιά του νησιού
ζητούσαν υπέροχα όνειρα.

Όµως ποιος είναι ο µυστηριώδης φυσητής των ονείρων;

Αρ. σελίδων: 40


Λίγα λόγια για τον Bernard Villiot:

Εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος για μικρά φιλμ και για την τηλεόραση ο Bernard Villiot τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την συγγραφή παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία του «The Marriage of Mrs. Edouard» και «the Zoo of the Animals Rigolos» έχουν κερδίσει το βραβείο Literary Prize of the Children of Estérel τα έτη 2007 και 2009.

 

Το κείμενο υπάρχει και:

http://www.maxmag.gr/book/eftychia-tou-na-onirevese-o-fysitis-ton-oniron-tou-bernard-villiot/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s