Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο

Το 1732, στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το πιο παλιό βιβλιοπωλείο στον κόσμο. Το όνομα του είναι “Bertrand Livraria” και το άνοιξε ο Γάλλος Pedro Faure. Το βιβλιοπωλείο αρχικά ονομαζόταν ” Faule & Bertrand”, αλλά οι κόρες του Faule παντρεύτηκαν τα αδέρφια Bertrand κι έτσι μετά το θάνατο του Faule, το βιβλιοπωλείο μετονομάστηκε σε “Bertrand Livraria”.

Το “Bertrand Livraria”, όταν άνοιξε βρισκόταν στην Rua Direita do Loreto, αλλά μετά το μεγάλο σεισμό του 1755, όπου καταστράφηκε μεγάλο μέρος της Λισαβώνας και την ολοκληρωτική καταστροφή του βιβλιοπωλείου, μεταφέρθηκε στη  Rua Garrett στο Νο 73-75, στην ιστορική συνοικία Chiavo της Λισαβώνας. Απο τότε το ιστορικό αυτό βιβλιοπωλείο, λειτουργεί ασταμάτητα για τους βιβλιόφιλους.

Το 18ο αιώνα, τα αδέρφια Bertrand απέκτησαν και το δικό τους τυπογραφείο και δημιούργησαν και δική τους γραμματοσειρά, όπου με αυτή έγραψαν και την πινακίδα του βιβλιοπωλείου.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, το ιστορικο αυτό βιβλιοπωλείο, έγινε πνευματικό στέκι για τους ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων σε ολόκληρη την Πορτογαλία με συνολικά 56 καταστήματα.

Το “Bertrand Livraria” είναι πραγματικά ένας πόλος έλξης για όλους τους βιβλιόφιλους και αναγνώστες. Διαθέτει τεράστια ποικιλία κάθε είδους βιβλίου και μπορείς να θαυμάζεις τις υπέροχες ξύλινες βιβλιοθήκες που κοσμούν τους τοίχους του. Ίσως κάποια μέρα να καταφέρουμε να ανοίξουμε κι εμείς την πόρτα αυτού του ιστορικού βιβλιοπωλείου.

 

Πηγή: https://pepore.com/2016/11/18/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF/

Advertisements

2 comments

  1. Ευχαριστω πολυ και χαιρομαι που σας αρεσε η αναρτηση. Προκειται οντως για ενα στολιδι! Απο κοντα ειναι ακομη πιο εντυπωσιακο!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s