«Αμνός. Το Κατά Σκαμπιήλ, παιδικού φίλου του Ιησού, Ευαγγέλιο»

 Άγιες μέρες που ήρθαν δεν ήταν δυνατόν να μην παρασυρθώ και εγώ, όπως όλοι μας, από το δυνατό κύμα κατάνυξης που χαρακτηρίζει τους ομόθρησκους μας. Η καμπάνα χτυπά κάθε λίγο και λιγάκι, τα αβγουλάκια βάφονται, ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ παίζεται στον Αντ1 (και αυτό πλέον θα γίνει μέρος της παράδοσης μας, να μου το θυμηθείτε). Έτσι είπα να διαβάσω και εγώ την ζωή του Θεανθρώπου. Έψαξα λοιπόν και βρήκα το βιβλίο του Christopher Moore «Αμνός. Το Κατά Σκαμπιήλ, παιδικού φίλου του Ιησού, Ευαγγέλιο». Πείτε με τρελή, αλλά το έκανα!

Ιδού λοιπόν η εμπειρία μου.

Το πρώτο πράγμα που με συνεπήρε κυριολεκτικά είναι το ίδιο το αντίτυπο. Πώς να το πω; Το περιτύλιγμα θυμίζει άλλες εποχές. Τότε που οι εκδοτικοί οίκοι είχαν λεφτά να σπαταλήσουν μέσα- έξω σε ένα βιβλίο. Τότε που τα φρόντιζαν και δεν μας πάσαραν μονίμως κιτρινισμένα βιβλιαράκια που μυρίζουν κλεισούρα.

Ο Αμνός είναι ένα βαρβάτο βιβλίο το οποίο μας έρχεται παρέα με έναν επιπλέον (πλαστικό; Μάλλον!) εξώφυλλο το οποίο αφαιρείτε και είναι ημιδιάφανο, στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος με καλλιτεχνικά γράμματα, ο συγγραφέας, ο εκδοτικός οίκος και στο πίσω μέρος του η υπόθεση του βιβλίου. Αφαιρώντας το επιπλέον εξώφυλλο έμεινα με ένα πορτοκαλοκάστανο εξώφυλλο, χωρίς κανένα απολύτως γράμμα παραμόνο πανέμορφα στολίδια, τα οποία μας παραπέμπουν σε θρησκευτικό ανάγνωσμα. Κουκλί! Επιπλέον, ανοίγοντας το βιβλίο ξεμυαλίστηκα εξολοκλήρου. Πανέμορφες γκραβούρες… Πολλές πανέμορφες γκραβούρες τυλίγουν τις σελίδες κορνιζάροντας τες. Περνώντας στο κείμενο κάθε καινούριο κεφάλαιο έχει επιπλέον γκραβούρες… πολύ όμορφο. Πάντα έλεγα ότι «οκ σημασία έχει μόνο το περιεχόμενο» αλλά πώς να αντισταθείς σε ένα τέτοιο περιτύλιγμα; Πείτε μου!

Πάμε λοιπόν στο περιεχόμενο!

Άκρως απολαυστικό μυθιστόρημα, με έναν ήρωα ο οποίος μπορεί να ήταν απλώς ο κολλητός του Ιησού (Γέσουα στο βιβλίο) αλλά ήταν αυτός που εφηύρε τον σαρκασμό (κατά τα λεγόμενα του ιδίου). Και από σαρκασμό βρίθει το βιβλίο. Υπέροχες, κωμικές, σαρκαστικές ατάκες, ευτράπελα και πολύ κέφι.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ιστορία είναι σφιχτοδεμένη και η πλοκή σε κρατά σε εγρήγορση, οπότε ο αναγνώστης δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθεί.
Τι έκανε ο Ιησούς τα 30 χρόνια από την γέννηση του μέχρι τον χρόνο που ξεκίνησε το κήρυγμα του; Ανασταίνει σαυράκια, ταξιδεύει, μπλέκει σε αστείες καταστάσεις και κάνει πολλές γκάφες…
Αυτό που αγάπησα πιο πολύ στο βιβλίο, είναι ότι με το να πάρει ο συγγραφέας την ιστορία του Ιησού και να την σατιρίσει, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου γελοίο, διότι επί της ουσίας δεν είναι σάτιρα.
Κατάφερε να ισορροπήσει τα μεγάλα νοήματα που μας μεταφέρει με το χιούμορ και το κέφι.
Είναι μία ιστορία γραμμένη με γνώση και σοφία, η οποία μέσα σε όλο της το χιούμορ, θέτει μεγάλα και αιώνια ερωτήματα. Αξίζει να παλέψει κανείς για μία ιδέα; Αξίζει να αφήσεις τα πάντα πίσω και να προχωρήσεις γυμνός για αυτά που πιστεύεις, που ξέρεις ότι είναι αλήθεια; Πόσο μπορεί να αλλοιώσει η θρησκεία μία πίστη; Είναι τελικά οι θρησκείες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους; Και το κύριο ερώτημα όλων, ποιος πραγματικά νοιάζεται αν θα φάμε τελικά μπέικον;

«Ήρθα για να πω στον Σωτήρα ότι ήρθε η ώρα να φύγει»,
«Αλλά δεν ξέρεις για πού;»
«Όχι».
«Κι αυτό το χρυσαφί πράγμα γύρω σου, αυτό το φως, τι είναι;»
«Η δόξα του Κυρίου».
«Είσαι σίγουρος ότι δεν είναι η ηλιθιότητα που ξεχύνεται από μέσα σου;»
«Σκαμπιήλ, φέρσου ευγενικά, είναι αγγελιοφόρος του Κυρίου».
«Μα, γαμώτο, Γέσουα, δεν βοηθάει καθόλου. Αν είναι να’ ρχονται άγγελοι από τον ουρανό, τουλάχιστον να ξέρουν τι κάνουν. Να ρίχνουν τείχη μ’ ένα φύσημα, να καταστρέφουν πόλεις, α, δεν ξέρω – να φέρνουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μήνυμα μήπως;»

Christopher Moore «Αμνός. Το Κατά Σκαμπιήλ, παιδικού φίλου του Ιησού, Ευαγγέλιο», μετ. Νίνα Μπουρή, Εκδ. Οξύ (2002), σελ. 97

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s