Το τραγούδι της Τρίτης: “Saltarello”-Dead Can Dance . Όταν ο Μεσαίωνας μας μαγεύει

Οι Dead Can Dance ιδρύθηκαν το 1981. Το συγκρότημα αποτελείτε από τους Αυστραλούς Lisa Gerrard, (contralto) και Brendan Perry, (baritone). Η μουσική των Dead Can Dance είναι δύσκολο να ταξινομηθεί. Τα πρώιμα έργα τους θα μπορούσαν να ενταχθούν στο darkwave. Στα μεταγενέστερα τραγούδια τους επηρεάστηκαν από μουσικά είδη από όλο τον κόσμο, με την Lisa να τραγουδά γλωσσολαλιά, δίνοντας τους ένα πολύ χαρακτηριστικό ύφος. Οι τελευταίοι δίσκοι τουςβρίσκονται πιο κοντά στη νεοκλασική μουσική, στο ethereal wave και την dark world music.  Έιναι γεγονός όμως οτί οι DCD επηρέασαν βαθιά μιά γεννιά μουσικών οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν 4AD metal.Το τραγούδι Saltarello κυκλοφόρησε στο άλμπουμ Aion, το πέμπτο δίσκο του ντουέτου, το 1990.

Facts για το μουσικό κομμάτι, τον δίσκο Aion, αλλα και για τους ιδίους τους DCD που ίσως δεν γνωρίζετε.

  • Το εξώφυλλο του άλμπουμ Aion κοσμεί μια λεπτομέρεια από τον πίνακα του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος “Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων”.
  • Το πολυπαιγμένο και γνωστό πια Saltarello είναι ένας ζωηρός ιταλικός χορός του 14ου αιώνα, ο οποίος έμεινε δημοφιλές έως και τον 19ο αιώνα.
  • Το άλμπουμ Αion είναι επηρεασμένο από τα τέλη του Μεσαίωνα και την Πρώιμη Αναγέννηση, «ξεθάβοντας» την ξεχασμένη λαϊκή παράδοση των ζοφερών αλλά γοητευτικών εκείνων χρόνων.
  • Το όνομα του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένο από το κομμάτι κλασσικής μουσικής Danse macabre του Camille Saint-Saëns και το αντίστοιχο ποίημα του Henri Cazalis (Zig, zig, zig, Death in a cadence) και είναι επίσης ένα λογοπαίγνιο με τον όρο decadence (παρακμή).
  • Ύστερα από πρόταση της Ελευσίνας η οποία χαρακτηρίστηκε Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 οι DCD δημιούργησαν το Εleusis. Το μουσικό κομμάτι είναι εμπνευσμένο από την Ελευσίνα και την ιστορία της.

Πηγές:

http://www.mic.gr/team/aion-1990

http://www.rockhard.gr/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-dead-can-dance

https://el.wikipedia.org/wiki/Dead_Can_Dance

http://www.cnn.gr/style/politismos/story/53896/oi-dead-can-dance-xarizoyn-stin-eleysina-to-moysiko-thema-tis

http://music-in-history.com/page-59.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s