10 βιβλία που μπορείτε να τα παίρνετε παντού μαζί σας!

Σας αρέσει η ανάγνωση; Να φτιάχνετε το αγαπημένο σας ρόφημα, και να χουχουλιάζετε στην αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας αλλα δεν έχετε χρόνο για να χαρίσετε αυτή την μικρή πολυτελεια στον εαυτό σας; Πλέον διαβάζετε μόνο στα κλεφτά; Bρίσκετε χρόνο μεταξύ δουλειάς και σπιτιού; Στα Μ.Μ.Ε.; Τοτε σίγουρα επιθυμείτε να ανακαλύψετε ένα βιβλίο που δεν είναι τούβλο. Ένα βιβλίο γρήγορο στην ανάγνωση και ελαφρύ. Που χωράει στην τσάντα σας και πάει παντού μαζί σας. Ταυτόχρονα όμως θέλετε αυτό το ελαφρύ, μικρό, λιγοσέλιδο βιβλιαράκι να διηγείται μία ιστορία  που αξίζει… Ψάξαμε και βρήκαμε για εσας δέκα ενδιαφέροντα βιβλία τα οποία δεν ξεπερνούν τις 180 σελίδες. Enjoy.

Το μαγαζάκι των αυτοκτονιών- Jean Teulé (112 σελίδες).

Διασκεδαστικά μακάβριο και πολύ πρωτότυπο! Φανταστείτε μια μικρή επιχείρηση που εδώ και δέκα γενιές πουλάει ό,τι χρειάζεστε για να… αυτοκτονήσετε. Καλώς ήρθατε στο Μαγαζάκι των Αυτοκτονιών με σλόγκαν: «Αποτύχατε στη ζωή σας; Mε εμάς θα έχετε έναν πετυχημένο θάνατο!»

Θάνατος κι αστεία λοιπόν για αναγνώστες που ψάχνονται με λίγο πιο ιδιόρρυθμη λογοτεχνία.

 


Ο μάγος και ο ελέφαντας- Kate DiCamillo (180 σελίδες).

Ένα βιβλίο που προσπαθεί να πείσει οτι η μαγεία “αρχίζει με κάτι που δε γίνεται και τελειώνει με κάτι που δε γίνεται. Γι’ αυτό είναι μαγεία” αλλά τελικά γίνεται, χωρίς δυσκολία, απλώς ελπίζεις, θυμάσαι χαμένες εικόνες, χαμένες γεύσεις και πράττεις! Νοσταλγικό, αισιόδοξο, πολύ ώριμο και μαγευτικό!

Μια μέρα, στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, εμφανίστηκε στην αγορά της πόλης Μπαλτίζ η κόκκινη τέντα μιας μάντισσας. Πάνω της ήταν καρφιτσωμένο ένα κομματάκι χαρτί και πάνω στο χαρτί ήταν γραμμένα με βιαστικά και πρόχειρα γράμματα τα παρακάτω λόγια: Για ένα φιορίνι απαντώ στις πιο βαθυστόχαστες και δύσκολες ερωτήσεις που θα μπορούσαν ποτέ ν’ απασχολήσουν το μυαλό ή την καρδιά του ανθρώπου…


Το σπίτι στην ομίχλη- Neil Gaiman (180 σελίδες)

Το νέο σπίτι της οικογένειας της μικρής Κόραλαϊν έχει είκοσι ένα παράθυρα και δεκατέσσερις πόρτες. Οι δεκατρείς από αυτές ανοίγουν και κλείνουν.
Η δέκατη τέταρτη είναι κλειδωμένη, γιατί οδηγεί σε έναν άλλον κόσμο, έναν κόσμο σχεδόν ολόιδιο με αυτόν της Κόραλαϊν, μα τόσο διαφορετικό. Όταν αυτή η  πόρτα ανοίγει, ποντίκια με κόκκινα μάτια πετάγονται από παντού, σκυλιά φτερωτά κρέμονται απ’ το ταβάνι, γάτες μιλούν, φαντάσματα, χέρια ασώματα ψαχουλεύουν και άλλες μαμάδες και άλλοι μπαμπάδες με κουμπιά για μάτια υπόσχονται την απόλυτη αγάπη σε ένα σπίτι που σβήνει λίγο λίγο στην ομίχλη. Εξωπραγματική ατμόσφαιρα σε μια εξωπραγματική ιστορία απο τον καταπληκτικό Neil Gaiman.


Το κορίτσι κι ο τσιγγάνος- Ντέηβιντ Χ. Λώρενς (158 σελίδες).

Ο αγαπημένος συγγραφέας των αριστουργημάτων Ο εραστής της λαίδη Τσάτερλυ και Ερωτευμένες γυναίκες μας συναρπάζει και με έργα σε… μίνι έκδοση! Το έργο ανακαλύφτηκε στην Γαλλία το 1930 μετά τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και από την πρώτη στιγμή, τους έγινε φανερό ότι επρόκειτο για ένα μικρό αριστούργημα.

Μας περιγράφει το πρώτο ερωτικό σκίρτημα μιας κοπέλας στην άνοιξη της νιότης της, όταν συναντά έναν ωραίο και μυστηριώδη τσιγγάνο.


Η φάρμα των ζώων- Τζωρτζ Όργουελ (142 σελίδες).

Ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε με την πρόθεση να θίξει  -μέσω της αλληγορίας- την μετάλλαξης του καθεστώτος της Σοβιετικής ένωσης.  Τελικά όμως θίγει την κάθε στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας. Κάθε εποχή, μα κάθε εποχή, αυτό το μικρό βιβλίο, θα ονομάζεται επίκαιρο. Διότι μιλάει για τη αλλοίωση της μνήμης, την προπαγάνδα προς όφελος των λίγων και δυνατών, την ακραία συμπεριφορά των ολοκληρωτικών συστημάτων και όλα αυτά ακόμα και όταν στην αρχή γίνονται σχέδια και επαναστάσεις με τις καλύτερες προθέσεις και με όνειρα για πιο δίκαιο μέλλον. Διότι όσο θα υπάρχουν “αρπακτικά”, κάθε όνειρο και ελπίδα τελικά θα παραμένουν μια ουτοπια.


Σκακιστική νουβέλα- Στέφαν Τσβάιχ (128 σελίδες).

Η Σκακιστική νουβέλα είναι το κορυφαίο έργο του Στέφαν Τσβάιχ, αλλά και το κύκνειο άσμα του. Ο Τσβάιχ την ολοκλήρωσε αυτοεξόριστος στη Βραζιλία, και την ταχυδρόμησε στον αμερικανό εκδότη του λίγες μέρες πριν αυτοκτονήσει, το 1942. Στο έργο του,  το οποίο διαβάζετε αξιοθαύμαστα εύκολα και ευχάριστα, μέσα από την διήγηση του ήρωα για μία εξωφρενική παρτίδα σκάκι, ο συγγραφέας αναπτύσσει με μεγαλειώδη τρόπο, το θέμα του πνευματικού εγκλεισμού που δεν μπορεί να βρει διέξοδο παρά στην τρέλα.


Σονάτα για βιολί και τσέλο- Γιώργος Κατσούλας (60 σελίδες).

Μία νουβέλα η οποία είναι βραβευμένη από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και φυσικά το αξίζει. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό σύμπαν, μέσα στο οποίο οι ήρωες του αιωρούνται εγκλωβισμένοι σε μία διαρκή διαμάχη. Λυρική αφήγηση σε μία μαγικορεαλιστική ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μια σπαρακτική ερωτική ιστορία, για ένα εντυπωσιακό, βαθύ ψυχογράφημα ταραγμένων ψυχών, πάντα ξεχωριστών, πάντα ανθρώπων που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο και την κοινή λογική…


Το ημερολόγιο ενός τρελού- Νικολάι Γκόγκολ (162 σελίδες).

Το ημερολόγιο ενός τρελού είναι αυτό ακριβως αυτό που εννοεί ο τίτλος. Η ιστορία τρέλας του ήρωα! Και γιατί να το διαβάσετε. Μέσα από το «ημερολόγιο» του ήρωα το οποίο ο συγγραφεας μας μεταφέρει στο πρώτο πρόσωπο ο αναγνώστης μεταφέρεται άμεσα και βιώνει τον ψυχικό κόσμο του ήρωα, ο οποίος φυσικά καταρέει. Δεν είναι καθόλου βαρύ, μην ανησυχείτε, αντιθέτως είναι ευκολοδιάβαστο και ελαφρύ όσο και ελαφρύ είναι και το ίδιο το αντίτυπο.


Το στρίψιμο της βίδας-  Χένρυ Τζέημς (142 σελίδες).

Το στρίψιμο της βίδας του Χένρυ Τζέημς είναι ένα από τα διασημότερα έργα του συγγραφέα, όπου εναλλάσσονται το πραγματικό και το υπερπραγματικό, η αίσθηση και η παραίσθηση, η αγωνία σε ένα άκρως σκοτεινό περιβάλλον με αποχρώσεις που πηγάζουν απο το γοτθικό είδος της πεζογραφίας… Το στρίψιμο της βίδας θεωρείται ένα από τα θαυμαστότερα κείμενα της φανταστικής λογοτεχνίας.

 


Γκιακ- Δημοσθένης Παπαμάρκος (128 σελίδες)

Σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το αυτί σας το βιβλίο Γκιακ καθώς πρόκειται για ένα απο τα πιο πολυσυζητημένα βιβλια της περασμένης χρονιάς. Το έργο περιλαμβάνει εννιά διηγήματα, των οποίων συνδετικοί κρίκοι είναι  η λέξη γκιακ (λέξη αρβανίτικη που σημαίνει αίμα, συγγένεια αλλά και βεντέτα) και η μικρασιατική εκστρατεία.

 

 

Advertisements

Νικολέτα Παπαδάκη

Αγαπάω τα βιβλία και την ιστορία, να ασχολούμαι με βιογραφίες ανθρώπων που έζησαν κάποτε και να ξεθάβω τα πιο κρυφά τους μυστικά. Μα πιο πολύ απο όλα έχω πάθος με την λογοτεχνία. Μπορώ να περάσω ατελείωτες ώρες παρέα με ένα καλό βιβλίο σε σημείο που να ξεχάσω να φάω και να κοιμηθώ, και φυσικά μου αρέσει να μιλάω για όλα αυτά. Οπότε... ναι, έχω σκοπό να ζαλίσω πολύ κόσμο... Σχολιάζω βιβλια στο goodreds, εδώ θα βρείτε το προφίλ μου https://www.goodreads.com/user/show/13362307-nikoleta. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενα μου και στην στήλη βιβλίου της ιστοσελίδας MAXMAG.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s