Παναγιώτης Τέτσης: ο ζωγράφος της Ύδρας

Ο Παναγιώτης Τέτσης, αποτελεί έναν από τους γνωστότερους Έλληνες ζωγράφους του τελευταίου αιώνα. Γεννήθηκε το 1925 στην Ύδρα  και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των δεκατριών, όταν και μετακόμισε με την οικογένειά του στον Πειραιά. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα ξεκίνησε το 1940 δίπλα στον Γερμανό καθηγητή Κλαους Φρισλάντερ. Την ίδια περίοδο γνώρισε τον Χατζηκυριάκο Γκίκα και τον Πικιώνη, τους οποίους και θεωρεί πραγματικούς του δασκάλους.

Τα έργα του μπορούν να χωριστούν σε 7 φάσεις με βάση κάποια σημαντικά γεγονότα της ζωής του.

  1. Τα πρώιμα έργα, πριν ακόμα ξεκινήσει τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1943-1949). Ο Τέτσης ζωγραφίζει, σχεδιάζει, μελετάει με το δικό του τρόπο, το περιβάλλον του. Συνθέτει χωρίς φόβο, πλατιές επιφάνειες, χτίζει τον πίνακα με την επεξεργασία του χρώματος, απλώνει το θέμα σε όλη την επιφάνεια χωρίς να αφήσει ποτέ τον ουρανό και τα δεύτερα πλάνα ανενεργά.
  2. Στο Παρίσι. Τα χρόνια που ζει στο Παρίσι είναι καθοριστικά, ζωγραφίσει σε «τόπους καθημερινής ζωής», στα πάρκα, στο λούνα παρκ, στα καφενεία…Επίσης, ζωγραφίσει τα πορτρέτα των οικείων του ανθρώπων.
  3. Επιστρέφει στην Αθήνα, όπου και διορίζεται καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και εγκαθίσταται στην οδό Ξενοκράτους. Εκεί ζωγραφίζει τις «μπαλκονόπορτες», τα νεοκλασικά σπίτια του Λυκαβητού με τις χρυσές ανταύγειες του απομεσήμερου, τους κήπους με τα ογκώδη πράσινα και τις στέγες των κτιρίων, το εσωτερικό του χώρο, τα αντικείμενα.
  4. Στη Σίφνο. Από το 1968 πηγαίνει κάθε χρόνο στη Σίφνο. Το Κυκλαδίτικο τοπίο ξυπνά παλιές και βαθιές μνήμες στον Υδραίο ποιητή. Κοιτάζει το τοπίο από ψηλά, σαν κάτοψη και το μεταπλάθει μέσα από διάφορες εκφράσεις και τεχνικές διαδικασίες.

5.Λαική αγορά. Έξω από το εργαστήρι του στην οδό Ξενοκράτους κάθε Παρασκευή στήνεται λαϊκή αγορά. Η πρόκληση να τη ζωγραφίσει σε σχεδόν φυσική διάσταση τον γοητεύει.

  1. Τα τραπέζια. Οι συνθέσεις και αυτής της περιόδου δε δημιουργούνται σε κλειστούς χώρους. Ο Π. Τέτσης βγαίνει έξω και ξεκινά μια νέα ενότητα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τραπέζια». Τα χαρακτηριστικά του; Ο κύκλος, η λιτότητα στις φόρμες και σχεδόν αφαιρετική μέθοδος.
  2. Τα πρόσφατα έργα του. Ο Τέτσης από το τέλος της δεκαετίας του 80 επιστρέφει στην Υδρα στον τόπο που πέρασε τα παιδικά του χρόνια και ζωγράφισε τα πρώτα του έργα. Εμπνευσή του είναι τα βράχια, ο κάβος και η θάλασσα του νησιού.

Βιβλιογραφία

  1. Τέτσης Παναγιώτης, Τέτσης: 35 χρόνια ζωγραφικής, Αθήνα 1992.
  2. Τέτσης Παναγιώτης, Π. Τέτσης : ζωγραφική, Αθήνα 1999
  3. Τέτσης Παναγιώτης, Π. Τέτσης : Θάλαττα, Άνδρος 2006
  4. Τέτσης Παναγιώτης, Η Ύδρα του Τέτση = Hydra by Tetsis, Ύδρα 2007

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s