Η κρύπτη του αγίου Κλήμεντος. Ένας ναός που συνδέει Ορθοδόξους και Ρωμαιοκαθολικούς.

Στη Ρώμη … ανεβαίνοντας στον Καίλιο λόφο, 300 περίπου μέτρα από το Κολοσσαίο συναντούμε τη βασιλική του αγίου Κλήμεντος, Επισκόπου Ρώμης. Μια Εκκλησία, όχι τόσο γνωστή σε εμάς, τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά με σπουδαία ιστορία…

Την άνοιξη του 868 έφτασαν στη Ρώμη δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος και ο Μεθόδιος. Τους είχε καλέσει ο πάπας Νικόλαος με σκοπό να δώσουν εξηγήσεις για τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων, που πραγματοποίησαν στη σλαβική γλώσσα. Τεράστιο σκάνδαλο για τους δυτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι μονάχα η Λατινική είναι η κατάλληλη γλώσσα της θείας Λατρείας. Τα δύο αδέλφια έφεραν μαζί τους ένα δώρο για τον πάπα, αλλά και για το λαό. Τα λείψανα του αγίου Κλήμεντος, ενός ιδιαίτερα αγαπητού, από τους Λατίνους, άγιο, καθώς ήταν από τους πρώτους πάπες- επισκόπους της Ρώμης. Λέγεται μάλιστα, ότι ήταν τρίτος στη διαδοχή μετά τον απόστολο Πέτρο. Ο Κωνσταντίνος και ο Μεθόδιος είχαν βρει τα λείψανα του αγίου κατά την ιεραποστολή τους στην Κριμαία.

Όταν οι δύο Θεσσαλονικείς έφτασαν στην Ρώμη, ο πάπας Νικόλας δε βρισκόταν στη ζωή. Στην θέση του είχε τοποθετηθεί ο πάπας Αδριανός, ο οποίος τους υποδέχτηκε στην είσοδο της πόλης. Ήδη ήταν αρκετά ευνοϊκό το κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τα δύο αδέλφια. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν, με τιμές, στο ναό και ο πάπας δέχτηκε τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων στη σλαβική, εκτός του Ευαγγελίου και του Αποστόλου, δίνοντας, μάλιστα, επίσημο έγγραφο αδειοδότησης.

Όλα αυτά τα γεγονότα, συγχρόνως με τη σκληρή δουλειά και την απόλυτη αφοσίωση στην ιεραποστολή, εξασθένησαν υπερβολικά τον ήδη ασθενικό, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, Κωνσταντίνο. Σοβαρά άρρωστος, έπεσε στο κρεβάτι και ζήτησε, την τελευταία του επιθυμία … να γίνει μοναχός! Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε. Εκάρει μοναχός και του δόθηκε το όνομα Κύριλλος. Πενήντα ημέρες αργότερα πέθανε… Το σκήνωμά του τοποθετήθηκε μέσα στο ναό του αγίου Κλήμεντος, τα λείψανα του οποίου είχε ανακαλύψει. Πολύ σύντομα και ο Κύριλλος αγιοποιήθηκε!

Ο τάφος του αγίου Κυρίλλου βρίσκεται στην κρύπτη, του ναού του αγίου Κλήμεντος, μέχρι και σήμερα. Πάνω του, υπάρχουν επιγραφές που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, οι επίσημες αρχές των σλάβικών χωρών. Υπάρχει και η ελληνική επιγραφή! Η γενέτειρα των δύο αδελφών, η Θεσσαλονίκη, τίμησε τον άγιο με αναμνηστική πλάκα, το 1988, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Στέλιου Παπαθεμελή.

Αν κάποια στιγμή βρεθείς στην Ρώμη, πηγαίνοντας στο Κολοσσαίο μην αμελήσεις να χαλαλίσεις λίγα λεπτάκια από το χρόνο σου για να μπεις στο ναό του αγίου Κλήμεντος και στην κρύπτη του, η οποία χρονολογείται από τον 4ο -5ο  αι. Εκεί, εκτός από τον τάφο του αγίου, θα θαυμάσεις την υπέροχη τοιχογραφία του ναού, με σκηνές της ζωής των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών – Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Βιβλιογραφία

Πρωτοπαπάς Α., Η βασιλική του αγίου Κλήμη στη Ρώμη.  www.kykkos.org.cy/imkt.cy.net/08/T08-086.pdf (ανακτ. 27/9/16)

Φειδά Β., Εκκλησιαστική Ιστορία, τ. Β’, Αθήνα 2002, σελ. 46-59.

 

Κράτα το

Κράτα το

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s