Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα σχέδια του μεγάλου ζωγράφου

Σχεδιάζω στην απλή του μορφή σημαίνει τραβάω γραμμές με μολύβι, κάρβουνο, σαγκίνα, κιμωλία, κραγιόν, παστέλ ή πενάκι με μελάνι. Το αποτέλεσμα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το είδος, τη ποιότητα και τον τρόπο χρήσης των υλικών.

Το παιδί σχεδιάζει από τη νηπιακή του ηλικία, πριν ακόμα μάθει να μιλάει και να γράφει, δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι το σχέδιο ως μέσο έκφρασης.

Το σχέδιο, βασισμένο κυρίως στη λειτουργία της γραμμής, είναι άλλοτε γρήγορο, συνοπτικό, λακωνικό, σχεδόν ενστικτώδες και άλλοτε μελετημένο με άνεση χρόνου, ακριβές, λεπτομερειακό.

Ένας από τους διασημότερους ζωγράφους, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, δημιούργησε ύστερα από πολλή μελέτη θαυμαστά, ακόμα και για τη σημερινή εποχή σχέδια. Οι χειρόγραφες σημειώσεις και τα σκίτσα του ζωγράφου πιστοποιούν την έντονη παρατηρητικότητά του, την αμεσότητα των προβληματισμών του και την ανήσυχη δημιουργική του προσωπικότητα. Είναι γνωστό ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, για να κρατήσει μυστικές τις ιδέες του, διότι τότε δεν υπήρχε ευρεσιτεχνία, έγραφε ανάποδα έτσι τα χειρόγραφά του διαβάζονται μόνο με τη βοήθεια του καθρέφτη.

Το γνωστότερο σχέδιό του είναι ο “Άνθρωπος του Βιτρούβιου”. Το έργο δημιουργήθηκε το 1490. Απεικονίζει μια γυμνή αντρική φιγούρα σε δύο αλληλοκαλυπτόμενες θέσεις με τα μέλη της ανεπτυγμένα και συγχρόνως εγγεγραμμένη σε έναν κύκλο και ένα τετράγωνο. Το σχέδιο και το κείμενο συχνά ονομάζονται «Κανόνας των Αναλογιών».

Επίσης ο μεγάλος ζωγράφος δημιούργησε και άλλα ανατομικά σχέδια όπως τη “Μελέτη μυολογίας”, αλλά και σχέδια για πολεμικές μηχανές.

Βιβλιογραφία

Χρήστου Χ., Η ιταλική ζωγραφική κατά τον δέκατο έκτο αιώνα, Θεσσαλονίκη 1991

Χαραλαμπίδης Α., Τέχνη, βλέπω, γνωρίζω, αισθάνομαι, Θεσσαλονίκη 2016.

Zollner F., Λεονάρντο ντα Βίντσι, 1452-1519 : ζωγραφικά άπαντα, πίνακες και σχέδια, Αθήνα 2007.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s