7 ιστορικά μυστηρίου! Φόνος και ίντριγκες με φόντο μία άλλη εποχή…

Αγαπάμε το ιστορικό μυθιστόρημα, την μεταφορά σε μία άλλη εποχή, το “χάσιμο” σε μία άλλη κουλτούρα, σε διαφορετικά έθιμα. Σε έναν κόσμο που τα καλά που μας προσφέρει η τεχνολογία ήταν προϊόν φαντασίας, έναν κόσμο που επικρατεί ο πάπυρος ή το καλαμάρι.
Ταυτόχρονα αγαπάμε και την δράση και την αγωνία μίας καλής ιστορίας μυστηρίου, να γινόμαστε ντετέκτιβ και να βιώσουμε την έξαψη της ξεδιάλυνσης μίας τρομερής σκευωρίας, την απάντηση στο ερώτημα «Ποιος είναι ο στυγερός δολοφόνος;».
Γιατί λοιπόν να μην ενώσουμε τα δύο είδη; Ψάξαμε και βρήκαμε εφτά από τα αγαπημένα μας ιστορικά μυστηρίου βιβλία που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στα βιβλιοπωλεία. Ιδού:

Τ Άστρα Μιλούν Για Θάνατο– Agatha Christie, εκδόσεις Λυχνάρι

Η εξέλιξη της ιστορίας αυτής «τοποθετείται» στη Δυτική όχθη του Νείλου, στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου, το 2000 π.Χ.
Ακολουθεί το γνωστό μοτίβο των βιβλίων της Christie, στο οποίο ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής βιώνει και διηγείται τα γεγονότα ενώ στα παρασκήνια ο πανέξυπνος παρατηρητής αργά η γρήγορα ανακαλύπτει τον δράστη.
Η πρωτοτυπία του βιβλίου
έγκειται στο ότι  ο Πουαρό της ιστορίας, είναι μια παμπόνηρη και απίστευτα καυστική μπαμπόγρια (οι ατάκες της δεν παίζονται).
Η ιστορία μου άρεσε πολύ, τα μέλη της οικογένειας ξεκληρίζονται ένα ένα από ένα κακιασμένο και εκδικητικό πνεύμα (έτσι νομίζουν τουλάχιστον…).


Φόνος στο Ρωμαϊκο Λοντίνιουμ– Stanley Kelli, εκδόσεις Περίπλους

Θεωρώ αυτό το βιβλίο ένα απο το καλύτερο στο είδος του. Τώρα αν το διαβάσετε και δεν σας αρέσει μην με κράξετε, γούστα είναι αυτά.
Η ιστορία μας εξελίσσεται στο Ρωμαϊκο Λοντίνιουμ (Λονδίνο) το 83 μ.Χ. Πρωταγωνιστής μας είναι ο προσωπικός γιατρός του Ρωμαίου Έπαρχου, ο ο Ιούλιος Αλπίνους Κλασικιάνους Φαβονιάνους ή απλώς Αρκτούρους. Ο οποίος αναλαμβάνει να λύσει μια σειρά απο μυστηριώδεις φόνους. Και όπως μας προετοιμάζει και το οπισθόφυλλο, «Θα βρεθεί μπροστά σε μια πολύπλοκη, κλασικά ρωμαϊκή, ίντριγκα της κρατικής μηχανής της Ρώμης
Υπέροχη απόδοση της εποχής, με έντονη περιπέτεια και πολύ πολύ χιούμορ.


Η ταβέρνα της Τζαμάικας–  Daphne du Maurier, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Daphne du Maurier δεν χρειάζεται συστάσεις…
Η ηρωίδα του βιβλίου Μαίρη βρίσκεται εγκλωβισμένη στην ταβέρνα των θείων της «η Ταβέρνα της Τζαμάικας». Όσο µηχανεύεται τρόπους να δραπετεύσει βρίσκεται µπλεγµένη, παρά τη θέλησή της, στα εγκληµατικά σχέδια που εξυφαίνονται πίσω από τους ετοιµόρροπους τοίχους της ταβέρνας.
Η περιγραφή του σκηνικού είναι το στολίδι του βιβλίου. Αυτή η ζοφερή γκρίζα ατμόσφαιρα την οποία μας χαρίζει με περίσσια ικανοποίηση είναι ο χώρος της για να δράσει. Αυτήν χρησιμοποιεί για να μας μεταφέρει τα αισθήματα των ηρώων της, για να μας προετοιμάσει για μία επερχόμενη καταστροφή, και να μεταδώσει την αγωνία. Μία αγωνία όχι κραυγαλέα αλλά που υπονοείται και η οποία χτίζεται σταδιακά μέχρι την στιγμή της κορύφωσης.
Από τα στολιδάκια του είδους.


Έγκλημα στην αρχαία αγορά– Claude Mossé, εκδόσεις Θεμέλιο

Το βιβλίο μας μεταφέρει στην Αθήνα το 349 π.χ. Ο ήρωας μας, Αριστοκλής ανακαλύπτει το νεκρό σώμα του ξάδερφου του… Το χρέος απέναντι στην οικογένεια του τον οδηγεί να λύσει το στυγερό έγκλημα.
Η διακεκριμένη ιστορικός και συγγραφέας κάποιων απο των καλύτερων συγγραμμάτων για την αρχαία ελληνική ιστορία Claude Mossé δημιουργεί ένα μυθιστόρημα που εκτός απο την απόλαυση της ίδιας της πλοκής, μας μεταφέρει αριστοτεχνικά στην δημοκρατική Αθήνα του 4ου αιώνα. Μία ιστορία που μας διδάσκει μέσα απο το παιχνίδισμα μιας μυστηριώδους ίντριγκας.


Η σειρά βιβλίων του “Δικαστή Τι”- Robert van Gulik, εκδόσεις Θεμέλιο

Δυστυχώς τα βιβλία της σειράς αρχίσουν και εκλείπουν με το πέρασμα του χρόνου, ευτυχώς όμως στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε τουλάχιστον 3-4 να αρπάξετε.
Η σειρά εξελίσσεται στην αρχαία Κίνα του 7ου αιώνα οπού ο δικαστής Τι μπλέκει μονίμως σε εξωφρενικά παράξενους φόνους και επικίνδυνες υποθέσεις. Σε κάθε του ιστορία θα έρθει αντιμέτωπος με δύσκολους γρίφους, μεταφυσικές εικόνες, φαντάσματα, κατάρες και επικίνδυνες σκευωρίες. Δράση, και “γοτθική” ατμόσφαιρα σε μία απο τις ωραιότερες σειρές του είδους.


Η γέφυρα των μυστικών– Jennifer Donnelly, εκδόσεις Ψυχογιός

Για τους αναγνώστες που επιθυμούν να χαθούν σε μία παλαιότερη απο την δική μας εποχή, να λύσουν ένα μυστήριο αλλά ταυτόχρονα αναζητούν να ζήσουν ένα μεγάλο έρωτα προτείνω το συγκεκριμένο βιβλίο.
Η ηρωίδα Τζο θα συναντήσει τον Έντι, έναν νεαρό δημοσιογράφο και στο πλάι του θα αναζητήσει την αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα της. Με φόντο των αγώνα των σουφραζέτων για την ισότητα των δύο φύλων βιώνουμε μία περιπέτεια στην οποία οι ήρωες βρίσκονται σε διαρκή έρευνα και αναζήτηση, με έντονη δράση, αγωνία, μυστήριο, ανατροπές  αλλά και… πολύ ρομάντζο.


Το όνομα του ρόδου– Umberto Eco, εκδόσεις Ψυχογιός

Εντελώς περιττό να κάνω την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου. Το όνομα του ρόδου δεν χρειάζεται συστάσεις, πόσο μάλλον τις δικές μου. Αν υπάρχει το απόλυτο βιβλίο στο ιστορικό μυστηρίου σίγουρα είναι αυτό. Αλλά δεν κρατιέμαι!
Ένα λατινικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα που αναδύεται από τη λήθη χάρη σε μια γαλλική μετάφραση του 17ου αιώνα, επτά εγκλήματα μέσα σε επτά ημέρες, που διαπράττονται στην απομονωμένη βιβλιοθήκη ενός μοναστηριού, ένας πρώην κατήγορος της Ιερής Εξέτασης που ερευνά επίμονα αυτά τα εγκλήματα ώσπου να ανακαλύψει την αλήθεια.
Το όνομα του ρόδου είναι ένα αριστούργημα, που ο συγγραφέας του παίζει στα δάχτυλα και ενσωματώνει στην ιστορία του την φιλοσοφία, την χριστιανική γραμματεία, την ιστορία, την επιστήμη και ότι άλλο κατεβάσει ο νους. Πρόκειται για ιστορικό μυστηρίου, στο οποίο ο συγγραφέας (μέσω των ηρώων του) συνομιλεί για θέσεις τις εποχής και μας παρουσιάζει τις δικές του.
Πολύ ατμοσφαιρικό, έξυπνο και καλοστημένο.
Για πιο απαιτητικούς αλλά ταυτόχρονα υπομονετικούς αναγνώστες, καθώς ο όγκος του και η αργή πλοκή δεν είναι κατάλληλη για τους κυνηγούς της δράσης.

Advertisements

3 comments

    • Ειναι το αγαπημένο μου είδος! Βλέποντας το “Έχοντας διαβάσει πολλά” δεν μπορώ παρα να ρωτησω, έχεις να μου προτείνεις απο αυτό το είδος βιβλιαράκια; Δεν τα χορταίνω!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s