Το απόσπασμα της Πέμπτης: Ο μυστικός κήπος της Φράνσις Χ. Μπερνέτ

Η Μάρθα της φόρεσε το παλτό, το καπέλο κι ένα ζευγάρι χοντρές μπότες κι έπειτα της έδειξε πως να κατέβει κάτω.

“Άμα κάνεις το γύρο, θα βγεις στους κήπους”, είπε, δείχνοντας ένα πορτάκι χωμένο στον τοίχο που σχημάτιζαν οι πυκνοί θάμνοι. “Το καλοκαίρι ο τόπος είναι γιομάτος λούλουδα, μα τώρα τίποτες δεν είναι ανθισμένο”. Φάνηκε να διστάζει για λίγο κι έπειτα πρόσθεσε:”Ένας απ’ τους κήπους είναι κλειδωμένος. Κανένας δεν μπήκε σ’ αυτόν τα τελευταία δέκα χρόνια”.

“Γιατί;” ρώτησε η Μαίρη. Να λοιπόν κι άλλη μια κλειδωμένη πόρτα σε τούτο το παράξενο σπίτι.

“Ο κύριος Κρέιβεν την κλείδωσε, όταν πέθανε ξανικά η γυναίκα του. Δεν αφήνει κανέναν να μπει μέσα. Ήταν δικός της ο κήπος. Κλέιδωσε την πόρτα και το κλειδί το έθαψε κάπου. Α, η κυρία Μέντλοκ μου χτυπάει το κουδούνι, πρέπει να τρέξω!”.

Όταν η Μάρθα έφυγε, η Μαίρη κατέβηκε τη σκάλα που οδηγούσε στο πορτάκι του κήπου. Το μυαλό της γυρνούσε αδιάκοπα στον κλειδωμένο κήπο, όπου κανείς δεν είχε μπει επί δέκα ολόκληρα χρόνια. Αναρωτήθηκε πως θα ήταν κι αν υπήρχαν εκεί καθόλου λουλούδια. Όταν πέρασε το πορτάκι, βρέθηκε σε κάτι μεγάλους κήπους με φαρδιές πρασιές και στριφτά δρομάκια, που τα πλαισίωνε στη μια και στην άλλη άκρη μια καλοκλαδεμένη θαμνοσειρά. Υπήρχαν δέντρα και αλάνες, αειθαλή φυτά κουρεμένα σε παράξενα σχήματα και μια μεγάλη λίμνη με ένα παλιό γκρίζο συντριβάνι στη μέση. Όμως οι αλάνες ήταν γυμνές από λουλούδια και το συντριβάνι δεν έβγαζε νερό. Τούτος δω δεν ήταν ο κλειδωμένος κήπος. Πώς μπορούσε άλλωστε να είναι κλειδωμένος ένας κήπος! Πάντα μπορεί κανείς να πηδήξει μέσα σε οποιονδήποτε κήπο!

Αυτά σκεφτόταν η μικρή Μαίρη, όταν είδε ότι στο τέλος του μονοπατιού όπου προχωρούσε υπήρχε ένας μακρύς τοίχος σκεπασμένος με κισσό.

Φράνσις Χόγκσον Μπέρνετ, Ο μυστικός κήπος, εκδόσεις Λιβάνη, 1995, σελ. 40.


Η Φράνσις Χόγκσον Μπέρνετ γεννήθηκε στο Μάντσεστερ το 1849. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η οποία μετανάστευσε στην Αμερική το 1865, μετά το θάνατο του πατέρα της. Από παιδί της άρεσε να σκαρώνει ιστορίες και άρχισε να γράφει επαγγελματικά, όταν τα οικονομικά της οικογένειας ήταν σε άσχημη κατάσταση με τον Εμφύλιο πόλεμο. Το βιβλίο της “Ο μικρός λόρδος Φαουντλρόι”(1886) ήταν η μεγάλη επιτυχία της ζωής της, ωστόσο τα κλασικά της έργα είναι “Η μικρή πριγκίπισσα” (1905) και “Ο μυστικός κήπος” (1911). Πέθανε το 1924 στο Λονγκ Άιλαντ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s