Το απόσπασμα της Πέμπτης: Το τοτέμ του λύκου του Ζιανγκ Ρονγκ

«Οι λύκοι είναι χειρότεροι κι από τους ληστές!» έκανε οργισμένος ο Μπάο Σουν-γκούι. ¨Σκοτώνουν ακόμα και τους λαβωμένους της αγέλης τους!”

Ο Μπίλτζι τον κοίταξε θυμωμένος. «Οι νεκροί ληστές δεν πάνε στον παράδεισο. Οι νεκροί λύκοι όμως ναι. Αυτόν τον λύκο τον είχε πληγώσει θανάσιμα κάποιο άλογο. Δεν πέθανε αμέσως, μα δεν είχε καμία ελπίδα να ζήσει. Τι είναι καλύτερο λοιπόν; Να βασανίζεσαι και να περιμένεις το θάνατο ή να πεθάνεις αμέσως; Κάθε λύκος υποφέρει όταν βλέπει ένα μέλος της αγέλης σε τέτοια κατάσταση, γι’ αυτό βάζει τέλος στην αγωνία του και στέλνει την ψυχή του στον Τένγκερ. Είναι μια πράξη ελέους, όχι σκληρότητας, ένας τρόπος να μην πέσει το ετοιμοθάνατο ζώο στα χέρια των ανθρώπων, που ίσως του φερθούν εξευτελιστικά. Οι λύκοι δεν παραδίνονται ποτέ. Προτιμούν να πεθάνουν παρά να ταπεινωθούν. Κανένας αρχηγός αγέλης δε θ’ αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο σ’ ένα μέρος της αγέλης του. Εσύ έρχεσαι από κοινότητα αγροτών. Πόσοι από σας θα διάλεγαν το θάνατο από την αναξιοπρέπεια; Οι πιο ηλικιωμένοι εδώ στους βοσκότοπους δακρύζουν σαν σκέφτονται αυτό το χαρακτηριστικό των λύκων».

Ο Ουίλτζιι, βλέποντας τη δυσαρεστημένη έκφραση του Μπάο, ρώτησε: «Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι λύκοι είναι τόσο καλοί κυνηγοί; Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός της αγέλης δε διστάζει να σκοτώσει κάποιον από τους λαβωμένους συντρόφους του για να ελαφρύνει το φορτίο της αγέλης και να εξασφαλίσει τη συνεχόμενη αποτελεσματικότητα της. Αν καταλάβεις αυτό το χαρακτηριστικό τους, θα αξιολογείς καλύτερα την κατάσταση σε μια μάχη εναντίον τους».

Ζιανγκ Ρονγκ, Το τοτέμ του λύκου, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2009, σελ. 148


Ο Ζιανγκ Ρονγκ (ψευδώνυμο του Λου Τζιανμίν) γεννήθηκε στο Πεκίνο το 1946 και είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Ελάχιστοι γνώριζαν την ταυτότητα του συγγραφέα, αφού λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων οι κινέζικες αρχές δεν θα επέτρεπαν να εκδοθεί μυθιστόρημα με το πραγματικό του όνομα. Είχε φυλακιστεί δύο χρόνια για το ρόλο του στην εξέγερση των φοιτητών της πλατείας Τιεν-αν-μεν, ενώ ακόμα και σήμερα απαγορεύεται να διδάξει στο πανεπιστήμιο. Το Τοτέμ του Λύκου είναι το πρώτο του βιβλίο. Βασίζεται στις εμπειρίες που έζησε όταν εργάστηκε εθελοντικά στις στέπες της Εσωτερικής Μογγολίας κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Εκεί γνώρισε και έμαθε τη ζωή των νομάδων και των λύκων. Χρειάστηκαν τριάντα χρόνια μελέτης, συλλογής στοιχείων και έξι χρόνια συγγραφής για να το ολοκληρώσει. Τιμήθηκε με το Man Asian Literary Prize και έχει πουλήσει πάνω 20 εκατομμύρια αντίτυπα και το 2015 γυρίστηκε σε ταινία απο τον Ζαν Ζακ Ανό.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s