Ο Κάφκα στην ακτή: Ένα ατελείωτο όνειρο

Σε αυτό το κείμενο θα σας μιλήσω για την αναγνωστική μου εμπειρία με το μυθιστόρημα Ο Κάφκα στην ακτή του Χαρούκι Μουρακάμι το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2015 απο τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Ανοίγοντας τον Κάφκα στην ακτή αποκοιμήθηκα… στην πρώτη πρόταση είδα ένα όνειρο… τελειώνοντας το βιβλίο δεν ξύπνησα, το όνειρο κράτησε λίγο περισσότερο από την ανάγνωση… αυτός είναι ο κόσμος του Μουρακάμι.
Ο Μουρακάμι μέσα μου έχει λάβει τον τίτλο του άρχοντα του παράδοξου. Ένα παράδοξο το οποίο καταφέρνει να φαντάζει οικείο, σωστό, που σε πείθει ότι αυτός είναι ο κόσμος της λογικής (θα μου πείτε αυτό σημαίνει μαγικός ρεαλισμός αλλα αυτός ο συγγραφέας, το είδος το παίζει στα δάχτυλα).


Οι ήρωες του βιβλίου, κάθε παράδοξο το αποδέχονται, γίνεται μέρος τους και τελικά δεν χρειάζεται περαιτέρω αναλύσεις, δεν υπάρχουν εξηγήσεις για το πώς και το γιατί.
Γιατί, έτσι βαδίζουμε στα όνειρα, επειδή το όνειρο υπάρχει και πως κανείς μπορεί να το εξηγήσει;
Ο ονειρόκοσμος του «Κάφκα στην ακτή»είναι ντυμένος με λογιών λογιών τις πληροφορίες.
Ο Άντολφ Άιχμαν δεν μετάνιωσε ποτέ για τα εγκλήματα που διέπραξε στον Β’ Π. Π., ο μουσικός Χάιντν έτρωγε με τους υπηρέτες, ο Μπετόβεν μισούσε τους ευγενείς και άλλα πολλά τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα στην ιστορία και δεμένα μαζί της.
Οι χαρακτήρες του Μουρακάμι περιγράφονται με ρεαλιστική σαφήνεια, ειδικά όσον αφορά την συμπεριφορά και τις συνήθειες τους ,όμως όσον αφορά τα κύρια γνωρίσματα τους, αυτά ανήκουν επίσης σε έναν κόσμο παράδοξο.
Ένας έφηβος μοναχικός μιλάει με έναν αόρατο φίλο τον οποίο ονομάζει Κρόου (κοράκι).
Ένας ηλικιωμένος ντετέκτιβ γάτων έχει ξεθωριασμένη σκιά και παράξενη ομιλία.
Ένας βιβλιοθηκάριος δεν γνωρίζει το φύλο του αλλά έχει απίστευτες γνώσεις και απαράμιλλη ευγένεια.
Και τέλος μία πανέμορφη γυναίκα έχει ξεχάσει ότι έπρεπε να έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια…
Η ιστορία μοιάζει να έχει μόνο έναν λογικό ήρωα στους κόλπους της ο οποίος αργά ή γρήγορα παραδίνεται και αυτός στην τρελή δίνη του παραμυθένιου κόσμου.


Ένα εξαιρετικό έργο το οποίο μέσα από αναφορές σε άλλα έργα, μας δείχνει το στίγμα του. Ο συγγραφέας μας αφήνει ψίχουλα εδώ και εκεί για το τι θέλει να πει, εμείς αρκεί να μαζέψουμε τα ψίχουλα, όπως όταν μας αναφέρει το ποίημα Κούφιοι άνθρωποι του Έλιοτ προετοιμάζοντας μας για την φύση των ηρώων του ή όπως όταν δύο ήρωες του αναλύουν τα μυθιστορήματα ενηλικίωσης του Σοσέκι, επειδή και το ίδιο Ο Κάφκα στην ακτή είναι ένα μοντέρνο Bildungroman (μυθιστόρημα ενηλικίωσης).
Αριστοτεχνικά δομημένο, μαγευτικά αφηγημένο… εξαιρετικό μυθιστόρημα!


Υπόθεση από το οπισθόφυλλο:

Ένα νεαρό αγόρι, ο Κάφκα Ταμούρα, το σκάει από το σπίτι του είτε για να ξεφύγει από την εκπλήρωση μιας τραγικής οιδιπόδειας προφητείας είτε για να ψάξει να ανακαλύψει τη μητέρα του και την αδερφή του που έχουν εξαφανιστεί από χρόνια.

Ένας αφελής και όχι ιδιαίτερα έξυπνος γέρος, ο Νακάτα, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την κατάθλιψη από τον πόλεμο, πλησιάζει τον Κάφκα και τον νιώθει δικό του άνθρωπο για λόγους που, όπως οι πιο βασικές λειτουργίες στην καθημερινή ζωή, δεν μπορεί να καταλάβει.

Καθώς οι δρόμοι τους συναντώνται, και γίνεται σταδιακά ξεκάθαρο το γιατί, ο Χαρούκι Μουρακάμι βυθίζει τους αναγνώστες του σ’ έναν κόσμο όπου οι γάτες περπατούν, τα ψάρια πέφτουν απ’ τον ουρανό και τα πνεύματα γλιστρούν έξω από τα σώματα για να κάνουν έρωτα ή να διαπράξουν φόνο.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες παγκοσμίως στην καλύτερη στιγμή του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s