Νίκος Τσιφόρος: 47 χρόνια από τον θάνατό του

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιφοροςΣαν σήμερα στα 1970 πέθανε σε ηλικία 60 ετών ο Νίκος Τσιφόρος. Ο Τσιφόρος ήταν ένας εξαίρετος δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Με τα έργα του μας χάρισε άφθονο γέλιο αλλά και αρκετή σκέψη.

Ο Νίκος Τσιφόρος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1909 και δύο χρόνια αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί, αρχίζει να γράφει σε ηλικία 11 ετών ενώ το 1928 γράφει την πρώτη του επιθεώρηση για ένα θερινό θέατρο στην Φρεαττύδα. Η πρώτη αυτή προσπάθεια απέτυχε όμως δεν απογοήτευσε τον συγγραφέα.

Εργάστηκε για δύο χρόνια, αφού αποφοίτησε από την Νομική Σχολή, στο Ελεγκτικό Συνέδριο από όπου όμως παραιτήθηκε για να μπαρκάρει στα καράβια. Ως το 1939 δεν είχε στεριώσει σε κάποια δουλειά ενώ συνέχιζε να γράφει δημοσιεύοντας τα έργα του σε διάφορα έντυπα.

Η επιτυχία

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τσιφόρου ήρθε στα 1944 όταν ο θίασος του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη ανέβασε το θεατρικό του έργο «Η πινακοθήκη των ηλιθίων». Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 1948-49 έκανε και την πρώτη του ταινία, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Τελευταία αποστολή», σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του.

Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες (Προοδευτικός Φιλελεύθερος, Βήμα, Ελεύθερος Κόσμος) και περιοδικά (Τραστ, Ρομάντσο, Ταχυδρόμος, Πάνθεον), ενώ έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 80 σενάρια. Κάποια αυτά τα έγραψε μόνος του και άλλα σε συνεργασία, κυρίως με τον Πολύβιο Βασιλειάδη, με τον οποίο δημιούργησαν ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα θεατρικών συγγραφέων.

Σχετική εικόναΑπό τα σημαντικότερα έργα του Νίκου Τσιφόρου είναι «Τα παιδιά της πιάτσας» «Ελληνική μυθολογία» «Ο σατανάς ινκόγκνιτο»· έχει βάλει την σφραγίδα του και σε πολλές γνωστές αγαπημένες ελληνικές ταινίες όπως «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός» «Ο θησαυρός του Μακαρίτη» «Η ωραία των Αθηνών» και πολλές άλλες.

Ο θάνατος τον βρήκε στις 6 Αυγούστου 1970 έπειτα από μια πολύχρονη και πλούσια καριέρα.

*Πηγή: Βικιπαιδεία

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s