Πόλοκ, Ο Ασυμβίβαστος

Ο Πόλοκ γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του χαρακτηρίζονται από συχνές μετακινήσεις, ενώ σε ηλικία 18χρόνων βρίσκεται στην Αμερική, όπου και σπουδάζει ζωγραφική. Επηρεάζεται από τον Πικάσο και από τους υπερρεαλιστές ζωγράφους. Ωστόσο, ο ίδιος χαράζει το δικό του δρόμο στην αφηρημένη τέχνη.

Σε νεαρή ηλικία παντρεύεται την επίσης ζωγράφο Λη Κράσνερ, η οποία στηρίζει τον Πόλοκ και «κρύβει» το δικό της ταλέντο για να προωθηθεί ο σύζυγός της. Μάλιστα φτάνει σε σημείο να εργάζεται η ίδια για να συντηρήσει τον εαυτό της και τον άντρα της, ενώ ο ίδιος αφοσιώνεται στη ζωγραφική. Την εποχή εκείνη ανακαλύπτει την τεχνική του dripping. Τοποθετεί, δηλαδή, πίνακες μεγάλου μεγέθους στο έδαφος και στη συνέχεια τους περιχύνει με χρώματα, τα οποία πέφτουν ακαθόριστα πάνω στον λευκό καμβά. Τα έργα του με την τεχνική αυτή τα εκθέτει το 1948 στην Betty Friedman Gallery και δέχονται θετικές κριτικές. Από το σημείο αυτό, ξεκινά η άνοδος στην καριέρα του Πόλοκ , όμως αυτό δε του βελτιώνει τη ψυχική του υγεία. Η κατάθλιψή του γίνεται βαθύτερη και  ο αλκοολισμός συνεχίζει να τον φθείρει έως ότου το 1956, στο απόγειο της καριέρας του σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Τον ζωγράφο τον πρωτογνώρισα μέσα από την ταινια «Πόλοκ, Ο Ασυμβίβαστος», η οποία είναι βασισμένη στην (δια) ταραγμένη ζωή του Αμερικανού ζωγράφου, ο οποίος αν και προσπαθεί να βρει τον εαυτό του, τελικά τον χάνει.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Εντ Χάρις, θα χαρακτηριζόταν ορθότερα ντοκιμαντέρ της ζωής του Πόλοκ. Οι δύο πρωταγωνιστές (Εντ Χάρις και Μάρσια Γκέι Χάρντεν) έχουν λάβει ιδιαιτέρως θετικά σχόλια για την ερμηνεία τους. Το μειονέκτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι εξελίσσεται ιδιαίτερα αργά -κυρίως το πρώτο μέρος.  Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η τεχνική του dripping και πως αυτή ανακαλύφθηκε πάρα η ίδια η ταινία.

 

 

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s